Månedsrapport for Nordnet Smarte Porteføljer – juni

Juni var en svært god måned for Smartfondene, som noterte seg den beste månedlige avkastningen siden oppstarten. Etter en korreksjon i mai fortsatte årets børsfest med en sterk vekst i alle de største aktivaklassene.

Les mer om hvorfor ekstra god diversifisering er smart i det lange løp på produktsiden til Nordnet Smarte Porteføljer.

Alle Smartfondene oppnådde en sterk avkastning sammenlignet med referanseindeks i juni. Se avkastningen i år og i juni i tabellen nedenfor.

I år (pr 30.6.19) Juni
Nordnet Smart 5 +5,9% +3,1%
Nordnet Smart 10 +11,5% +5,5%
Nordnet Smart 15 +17,2% +8,0%

Mer om de ulike aktivaklassene

Aksjer: Etter at den amerikanske sentralbanken FED signaliserte at renten skulle reduseres og forhandlingene mellom USA og Kina forbedret seg etter G20 møtet i Osaka har aksjemarkedet globalt steget kraftig denne måneden. Den europeiske aksjeindeksen Stoxx600 gikk opp 4,3% og Amerikanske S&P 500 steg 6,9 % og nådde all time high like før månedsskiftet. Selv det asiatiske markedet stengte positivt med Japanske Nikkei på 3,28 %.

Renter: Etter fortsatt frykt for effektene av handelskonflikter og makrotall som tyder på en kjølig konjunktur antyder både den amerikanske og europeiske sentralbanken en mer ekspansiv i pengepolitikk om det er behov. Den amerikanske sentralbanken har snudd helt om og signaliserer nå rentenedgang ut året. Rentene på alle løpetider falt kraftig denne måneden. Rentenedgangen i samtlige regioner Smart investerer i har bidratt til Smartfondenes månedsavkastning.

Råvarer: Selv råvarer hadde en god måned med positiv utvikling i stort sett alle kategorier. Politisk uro i Iran drev opp oljeprisene, forstyrrelser i tilgjengelighet og ny optimisme rundt handelskrigen har bidratt positivt på prisene for metall. Og prisene på edle metaller har økt på grunn av en svak dollar.

Markedsnøytrale faktorstrategier: Faktorstrategier bidro svakt negativt drevet av Momentum-aksjer. Lav volatilitet og verdi bidro positivt.

Med info om aktivaklassene som bidro til avkastning finner du i grafen ovenfor. Klikk på diagrammet for å se flere detaljer.

Liste over helligdager for Smartfondene

Smartfondene har noen flere helligdager, dager hvor fondene ikke kan handles, enn ordinære kombinasjonsfond. Det skyldes at fondet er mer diversifisert enn de fleste andre fond. Bransjepraksis sier at et fond ikke offentliggjør NAV-kurs dersom mer enn 10 % av porteføljen ikke kan verdsettes samme dag. Årsaken er fare for feilprising i volatile markeder og dermed risiko for forskjellsbehandling av kunder som kjøper og selger i perioden.

Her ser du en liste over helligdager for Smartfondene for resten av 2019. Disse dagene kan fondene altså ikke handles, fordi det ikke beregnes NAV-kurs: 21.06, 04.07, 15.07, 05.08, 12.08, 26.08, 02.09, 16.09, 23.09, 03.10, 14.10, 22.10, 28.10, 04.11, 11.11, 28.11, 24.12, 25.12, 26.12, 27.12, 31.12.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer