Gå til hovedinnhold

Månedsbrev september – stormen er her

September ble en virkelig en vekker for oss som er deltakende i aksjemarkedet. Alle verdens indekser var kraftig ned. Bakteppet er heller ikke spesielt lyst, vi er i virkelig interessante tider nå.

Alt som kunne gå galt for gikk galt for Oslo Børs i september måned. Oljeprisen falt 7 prosent, gassprisen var ned tosifret og ikke minst ble rentene internasjonalt hevet kraftig. Plusser man på at vekstanslaget til IMF guides kraftig ned i får man en giftig cocktail for aksjemarkedet.


Alle disse faktorene er med på å forverre fremtiden for selskapene. En global vekst på knappe 3 prosent, med et globalt rentenivå som nærmer seg 4 prosent er ingen god miks. Hva skal eventuelt til for å snu dette? Under har jeg listet opp 3 faktorer jeg tror kan bedre sentimentet.

  1. Resesjonen biter i en periode og sentralbankene begynner å sette ned rentene
  2. Krigen i Ukraina gir seg og energi og råvareflyt normaliserer seg
  3. Logistikkproblematikken i Kina bedrer seg (de slutter å stenge ned produksjonen grunnet nye covid-tilfeller)

Alle disse faktorene vil i første rekke hjelpe på inflasjonen, og således skape positive ringvirkninger inn i økonomien. Sentralbankene har i dag malt seg opp i et hjørne, dels grunnet egne feil (lave renter for lenge), men også grunnet nedstigningene vi har vært gjennom.

40 prosent av alle dollar som noen gang har vært i sirkulasjon ble trykket opp gjennom covid-årene. Store deler av dette ble pøst ut i realøkonomien, som førte til stor etterspørsel etter varer og tjenester og ikke minst verdipapirer. Dette, kombinert med åpning av økonomien, har ført til situasjonen vi i dag har.

Våpenet til sentralbankene er todelt. Den ene er at man trekker tilbake penger fra markedet for at sentralbankene skal redusere sin balanse. Den andre er rentevåpenet. Problemet er at dette nå kommer i kombinasjon med alt annet negativt, som skaper ytterligere usikkerhet i markedet.

Begynner noen lommer i aksjemarkedet å bli billig?

Om en aksje er billig eller dyr er alltid et hett tema. Ser man derimot på en del måltall så mener jeg deler av banksektoren begynner å bli relativt spennende priset. Det er derimot en del risikofaktorer i bank som en må være bevisst på.

  1. Banksektoren er syklisk – svak økonomi gir vanskelige arbeidsforhold for bankene
  2. Stigende rente er bra helt til den blir for høy
  3. De bokførte verdiene vil muligens skrives ned for 3. kvartal

Tilbake til regnearket så kan man i dag handle en del banker til under bokført verdi. Det har historisk vist seg å være en god investering på sikt. Skal den bokførte verdien mye mer ned? Muligens, men jeg spiller dette inn til deg som er interessert i å finne lommer som kan være spennende fremover.

Min portefølje

YTD performance: -11% Oslo børs: -7% MSCI World indeks i NOK: -9 %

I likhet med de fleste andre har min portefølje fått en kraftig smekk gjennom september. Jeg har skrellet av omtrent 8 prosent av mine totale verdier. Sånt svir voldsomt, samtidig er det få steder å gjemme seg i dagens marked. Legg til et kraftig laksefall i regi av myndighetene så er det komplett svart for september måned.

Kahoot

Sparebank 1 Midt Norge

Mowi

Sagax AB

Kitron

Subsea 7

Maha Energy

Nordic Semiconductor

Subsea 7

Fond: Nordnet Global Indeksfond ESG (spareavtale hver måned)

Kjøp:

Salg: QQQ Nasdaq-100, Sagax AB

Jeg har kjøpt meg videre opp i både laks og olje gjennom måneden – etter at lakseskatten ble kommunisert. Kursfallet på 30 prosent for Mowi valgte jeg å se som en kjøpsmulighet. At myndigheter skal inn å regulere en bransje på en så kraftig måte er for meg rart, da sjømatindustrien er en av få fortrinn vi som nasjon har. Den omtrent eneste grunnen til at vi kan bo så langt nord er tilgangen på naturresurser og energi. At man over natten skal legge på en skatt som vil påvirke disse industriene kraftig, er for meg uforståelig rent finansielt sett. Men, det er da en gang sånn at man må ta til takke med hva myndighetene kommer med og gjøre det beste ut av det. Jeg tror dog at sjømatindustrien på sikt vil være et bra sted å være, selv med denne voldsomme skatten på 62 prosent av overskuddet.

Veien videre

De neste ukene er forbeholdt kvartalsresultater. Dette vil skape masse liv i markedet både opp og ned. Estimatene til analytikerne har ikke flyttet seg særlig nedover, ei heller har selskapene kommet med særlige nedjusteringene. Dels skyldes dette corona, dels skyldes det uoversiktlige markeder.

Det blir uten tvil spennende fremover!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer