Gå til hovedinnhold

Månedsbrev august 2023

Nå er alle tall på bordet for andrekvartal. I sum kan vi si at selskapene har levert til forventning, med visse unntak på opp og nedside. Hva vil skje videre?

Hvordan markedet vil utvikle seg i månedene fremover ber mye opp til hvordan de økonomiske tallene kommer inn fremover. Fed møtet i Jackson Hall fortalte oss at rentene sannsynligvis ikke skal heves mye høyere, men det kan holdes høyere for lengre. Akkurat dette med at rentene skal holdes høye lengre, er lite fokus i markedet. Markedet har brukt mye tid på å finne en rentetopp og handle deretter, i tro på at renten da etter hvert skulle falle. Dette har FED på mange måter tilbakevist ved sin siste uttalelse fra Jackson Hall.

 Jeg er skeptisk til om markedet virkelig har innsett konsekvensene av å ha en finansieringsrente på 5-7 prosent over en lengre periode. Dette kan ha uheldige effekter for mange selskaper, både når det gjelder deres vekstpotensial og evnen til å skaffe finansiering. Slikt sett er det veldig rart å se teknologitunge Nasdaq-100 indeksen er opp over 40 prosent så langt i år.

Hvis du vil se hvordan et knippe aksjer på Oslo Børs er priset i dag, kan du trykke på denne linken.

Samtidig ser man en gradvis nedgang for arbeidsmarkedet i USA. Selv om måned for måned er antallet nye jobber opp fra 157 000 til 187 000, men det er den tredje måneden med nye jobber skapt under 200 000 stykker. Dette er «positivt» for økonomien da man ser at rentevåpnet fungerer. Driverne for nye jobber er helse og reiseliv, mens transport og varehusansatte har falt gjennom sommeren. En interessant observasjon med disse tallene er at streiken i Hollywood har ført til at 17 000 arbeidere innen media har mistet jobben.

Min portefølje

YTD performance: 17,45% Oslo børs: 6,8% Dow Jones World index: 13,1%

Nå er alle selskapene jeg har i porteføljen ferdig med sin tallfremleggelse. Mowi som min største posisjon var som alltid sist ut. Selskapet leverer sitt beste kvartal noensinne, med høy inntjening og varsel om et utbytte for kvartalet på 2 kroner. Selv om regjerningen har gjort sitt for å kappe beina av lakseindustrien viser industriens guiding fremover videre vekst. En annen interessant observasjon fra Mowi sin presentasjon er at de skal saksøke staten for denne lakseskattens om vi har fått fastsatt på 25 prosent av overskuddet. Jeg synes dette er en bra ting, da grunnlaget for skatten er vaklende.

Ellers har jeg solgt alle mine andeler i Nordnet indeksfond, og har nå 100 prosent aksjer på min portefølje som dere kan følge på Shareville. Jeg har beholdt nesten 10 prosent av porteføljen i kontanter, mens jeg brukte mye av kapitalen på å kjøpe Aker BP samt fylle på i Mowi.

Aker BP har steget bra i det siste, i korrelasjon med en oljepris som nærmer seg 90 dollar fatet. Jeg tror dette vil vedvare utover høsten, og jo lengre oljeprisen er over 80 dollar, jo høyere vil utbyttekapasiteten til oljeselskapene bli. Foreløpig ser det veldig bra ut, selv om Aker BP ikke har vært noen voldsom performer i august måned.

Pareto Bank

Sparebank 1 Midt Norge

Mowi

Sagax AB (ubetydelig)

Kitron

Aker BP

Kjøp:

Salg: Nordnet Indeksfond Global ESG

Veien videre

Høsten er alltid spennende, og vi er statistisk inne i den mest utfordrende måneden nå. September og oktober er da de store krisene skjer, og mange er nok noe mer lettskremte nå enn ellers i året. Om det skjer noe i år vites ikke, men dette kan også gjøre at du som investor kan få flere muligheter. Derfor sitter jeg selv med litt kontanter.

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer