Lag ditt eget bull/bearfond

OBX bull- og bearfond har blitt populære instrumenter for private investorer.  Fordeler er at de er lette å forstå, enkle å handle og har innebygget gearing. Når det er sagt så er det forbundet kostnader med disse produktene som man kan slippe ved å gjøre det selv. Du kan enkelt og rimelig bygge ditt eget bull-/bearfond, og dermed spare både forvaltingsavgift og i spread (prisforskjell mellom kjøper og selger). Fondene består av terminer på OBX indeksen, også kalt futures. I et bullfond er det kjøpte futures, mens i et bearfond er det solgte futures.

Handel med futures

Futures er en handel avtalt i dag med betaling og leveranse i framtiden. Gjør du en handel i en OBX future forplikter du deg til å kjøpe eller selge OBX indeksen til avtalt pris i fremtiden. Tror du markedet skal opp kjøper du futures og tror du markedet skal ned selger du futures.

Når du handler futures må du stille et sikkerhetskrav som låses på din konto. Kravet er på ca 10 prosent, så du kan enkelt og billig få en større eksponering enn din egenkapital. Sikkerhetskravet øker om svingningene på børsen øker. For å unngå å bli overbelånt bør du derfor ha litt ekstra kapital tilgjengelig på konto som margin. Når du kjøper og/eller selger futures betaler du kurtasje til meglerhuset og en clearingavgift til børsen. Du betaler ingen avgifter ved forfall.

Eksempel: Du kjøper 5 futures på OBX i 390, med forfall i april. Står OBX i 400 når den forfaller i april så har du tjent 10 på den. Hver future har 100 underliggende så gevinsten på kjøp av 5 futurekontrakter vil være 5 X 10 X 100 = 5000 kr. Står OBX i 380 ved forfall vil tapet bli -5000 kr.

Den eksponering du har i markedet med denne posisjonen blir 5 X 390 X 100= 195 000 kr. For å gjøre denne handelen må du ha 19 500 kr tilgjengelig for handel som låses i sikkerhetskrav (195 000 X 10 %).

Slik utbetales din avkastning

Din avkastning utbetales daglig så lenge du har posisjonen. Har verdien gått opp får du tilført penger på din konto, og motsatt hvis verdien har gått ned. Børsen setter avregningskursen (den teoretiske verdien av terminen) basert på stengningskursen til OBX indeksen. På forfallsdagen brukes den volumvektede snittkursen på indeks som avregningskurs.

Eksempel: Du selger en future på OBX til kurs 390. Den dagen blir avregningskursen 385. Du får da 500 kr (5 X 100) inn på din konto i daglig avregning. Neste dag stiger indeks til 388 og da trekkes det 300 kr (3 X 100) i avregning fra din konto.

Merk:

Dersom du ønsker å handle derivater bør du skaffe seg teoretisk kunnskap om denne typen verdipapir. Handel med derivater innebærer høy risiko og du kan risikere at et eventuelt tap kan bli større enn din investerte kapital. Hvis du selger en future så er risikoen i utgangspunktet større enn ved kjøp da underliggende i teorien kan stige uendelig.

På Nordnet kan du handle futures med norske OBX, svenske OMXS30 eller danske OMXC20 som underliggende. Du finner de øverst i kurslisten for Opsjoner på nordnet.no, under Underliggende og terminer.

Vil du handle disse instrumentene på Nordnet må du ha en Aksje- og fondskonto samt sende oss signert derivathandelsavtale og belåningsavtale.

Har du spørsmål om handel med derivater eller ønsker å lære mer er du velkommen til å kontakte Nordnets meglere på telefon 23 33 30 23.

MVH
Meglerbordet Norge
Nordnet Bank

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer