Investorene flokker seg rundt “grønne raketter”

Selskaper som ser klimautfordringene vi står overfor og bidrar til omstilling, såkalte grønne aksjer, øker stadig i popularitet blant sparere og investorer. Elbilselskaper og aktører innen fornybar energi er blant investorenes favorittaksjer.

Elbiler – Teslas dominans har gitt ringvirkninger

I flere år har vi snakket om elbil-kappløpet. Hvor stadig flere av de etablere bilaktørene har meldt seg på i kampen om elbilmarkedet. Investorene har hatt troen på Tesla i flere år allerede. Bare det siste året har aksjen steget over 800 %, noe som gjør selskapet til verdens største bilprodusent (målt i markedsverdi).

I kjølvannet av den enorme oppgangen Tesla har hatt på børs, så har også andre rene elbilprodusenter skutt fart. Flertallet av disse selskapene er kinesiske, men på grunn av den store interessen verden over har flere valgt å notere seg i USA. Et av selskapene som stikker seg ut er NIO, der antallet Nordnet-aksjonærer har steget med 2 000 % i løpet av året, og aksjekursen er opp over 1 000 % så langt i år.

SelskapUtvikling i årEndring i antall eiere**Markedsverdi (milliarder USD)
🇺🇸 Tesla+667%188 %608
🇨🇳 NIO+1022 %2017 %61
🇨🇳 XPeng+383 % *35
🇨🇳 Li Auto+107 % *27
🇺🇸 Nikola Corporation-48 % *7
Tall per 04.12.20
*der hvor selskapet ikke var børsnotert ved årets begynnelse så har utviklingen de siste 3 mnd blitt brukt.

**selskapet har ingen endringer i antall eiere å sammenligne med.

Fornybar energi – Bidens seier har gitt et løft

Et mye debattert tema de siste årene har vært bruk av ulike energikilder, og hvilke fornybar energi-kilder man skal satse på som erstatning for fossilt brensel.

USA har en del å gå på når det gjelder overgangen til alternative energikilder. Joe Biden har gjort det klart at han har planer om å endre dette. I sitt valgløfte lovet han å investere 2 milliarder dollar i grønn energi. Dette har gitt utslag både på nordiske- og amerikanske fornybaraksjer. I listen nedenfor kan du se et utvalg av selskaper, sortert etter markedsverdi, som har fått mange nye Nordnet-investorer i løpet av året.

Vindkraftselskapene Vestas Wind Systems og Eolus Vind har begge steget omtrent 80 % på børs så langt i år, med nesten like stor økning i antall investorer hos Nordnet. Med på listen har vi også solide selskaper som driver med solenergi, nemlig SolarEdge Technologies og SunPower Corporations. Vi har også valgt å inkludere det svenske vannkraftselskaper Minesto på listen. Selskapet har nylig begynt å levere tidevannsenergi til strømnettet på Færøyene.

SelskapUtvikling i årEndring i antall eiere**Markedsverdi
🇩🇰 Vestas Wind Systems+84 %+ 70 %242 822 MDKK
🇺🇸 SolarEdge Technologies+193 %+ 439 %14 253 MUSD
🇺🇸 SunPower Corporation+312 %+ 135 %3 581 MUSD
🇸🇪 Eolus Vind+81 %+ 93 %4 874 MSEK
🇸🇪 Minesto+58 %+ 34 %3 187 MSEK
Tall per 04.12.20

Ikke glem risikoen!

Det er viktig å huske på at selskaper som har steget mye på kort tid, som det er eksempler på i denne artikkelen, ikke har noen garanti for å fortsette videre oppover. At de såkalte «grønne» selskapene har steget så mye på kort tid, kan være tegn på en boble. Det er viktig at du ser på disse investeringene med et kritisk blikk. Det er ingenting som vokser inn i evigheten. Gjør dine egne analyser, og ikke stol blindt på hva andre uttaler om enkelte selskaper. Dette innlegget er utelukkende ment som informasjon og inspirasjon.

Lykke til med investeringene!

Merk at Nordnet har fått rekordmange nye kunder i perioden, noe som kan være med på å påvirke statistikken.Tallene er hentet ut 4. desember 2020.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
3 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Anders
Anders
10.12.2020 17:55

Det er feil verdi på de svenske selskapene. Børsverdien som er oppgitt her er i MSEK ikke MUSD.

Jakob
Jakob
11.12.2020 14:18

Veldig spennende! Selv eier jeg en stor andel NIO. Kina ønsker at 20% av alle bilene solgt i landet skal være elbiler innen 2025, og at ingen bensinbilderskal selges innen 2035. Tror NIO og de to andre har stort potensiale her.