Gå til hovedinnhold

Fondskunder og aksjekunder reagerte motsatt i tung maimåned

Mens handelskrigen skremte våre fondskunder i mai, fortsatte aksjekundene å laste opp med aksjer. På salgstoppen lå et Kinafond, og på kjøpstoppen var to teknologifond.

Mai ble en rød børsmåned. Verdensindeksen MSCI World Index falt ca 5 prosent i mai, mens Oslo Børs falt noe mindre, rundt 3 prosent. Mest falt asiatiske børser, som var ned mellom 6 og 9 prosent, tynget av opptrapping av handelskrigen mellom Kina og USA. Fremdeles er oppgangen solid siden nyttår: Verdensindeksen er opp nesten 10 prosent siden årsskiftet.

Den negative stemningen smittet over på Nordnets fondskunder, som nettosolgte fond for 17 millioner kroner i mai. Aksjefond ble solgt for 48 millioner, kombinasjonsfond ble kjøpt for 14 millioner og rentefond ble kjøpt for 17 millioner.

Private investorer i Nordnet nettokjøpte derimot aksjer for 111 millioner kroner i mai.

Den samme forskjellen i adferd så vi også i oktober i fjor, som var forrige måneden med kraftige kursfall. Vi ser at de som handler enkeltaksjer normalt er mer kortsiktige og mer opportunistiske enn fondssparere.

Godt tidspunkt for å vekte seg ned i aksjer

I oktober lønte det seg å ha is i magen og ikke selge. Nå er jeg imidlertid mer usikker.

Forsøker du å time markedet, er det trolig et godt tidspunkt å vekte seg ned i aksjer nå. Dette rådet har jeg gitt våre kunder siden månedsskiftet mars/april. Risk/reward er lavere enn normalt. Børsene er fortsatt ikke langt unna all-time high, og økt usikkerhet er alltid negativt for aksjemarkedene.

Jeg tror likevel ikke på noe krakk.

Veksten i verdensøkonomien er fremdeles OK, og aksjemarkedet har sentralbankenes lave renter i ryggen. Med renter nær null, er alternativene til aksjer få. Og noen renteoppgang internasjonalt er ikke nært forestående.

Langsiktige fondssparere som vil høste meravkastningen i aksjer, bør sitte i ro. Det er vanskelig å time markedet.

Kina ut – teknologi inn

Det mest solgte fondet blant våre kunder i mai var et fond som investerer i kinesiske aksjer, UBS Lux Equity China Opportunity. Våre kunder har i lang tid hatt sans for teknologifond, så også i mai. JPM US Technology og DNB Teknologi er de to mest kjøpte fondene, sammen med DNB Global Indeks.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I MAI:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I MAI:
DNB GLOBAL INDEKSUBS LUX EQUITY CHINA OPPORTUNITY
JPMORGAN US TECHNOLOGYDELPHI N NORDIC
DNB TEKNOLOGIFIRST GLOBAL FOKUS
KLP AKSJEGLOBAL INDEKSPARETO PARETO INVESTMENT FUND
NORDNET SMART 15SKAGEN KONTIKI
NORDNET SUPERFONDEN SVERIGEALFRED BERG NORDIC BEST SELECTION
SISSENER CANOPUSHOLBERG LIKVIDITET
STOREBRAND N VEKSTSEB EASTERN EUROPE SMALL CAP
STOREBRAND INDEKS ALLE MARKEDERSKAGEN FOCUS
NORDNET SUPERFONDEN DANMARKSKAGEN VEKST

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer