«Festen er ikke over – det er kake igjen»

De globale vekstutsiktene nedjusteres. Den amerikanske sentralbanken har avlyst flere renteøkninger, og rentekurven i USA har blitt negativ. Men våre fondskunder tror ikke festen er over.

«Festen er ikke over – det er kake igjen», er tittelen på et samlealbum av deLillos fra 2005. Uttrykket passer godt for stemningen i aksjemarkedet for tiden. De fleste er enige om at aksjekursene er høye og veksten er avtakende. Likevel er det få som går hjem fra festen – det er jo mer avkastning å hente!

Nordnets privatkunder nettotegnet fond for 62 millioner kroner i mars. Aksjefond ble kjøpt for 60 millioner, kombinasjonsfond for 5 millioner, mens det ble solgt rentefond for 3 millioner.

Kjøpsinteressen for aksjefond holder seg, selv om nivåene er på rundt det halve av de to foregående månedene. Dette tyder på at våre fondskunder ikke lar seg skremme av nyheter om lavere vekst.

Under årets børsoppgang har konjunkturene blitt gradvis svakere. Veksten i verdensøkonomien har blitt nedjustert flere ganger, noe som også påvirker selskapenes vekstutsikter. Samtidig har den amerikanske sentralbanken blitt mer «duete». I fjor høst lå det an til at FED skulle fortsette å heve renten en stund til. Nå har lavere vekstutsikter ført til at sentralbanken har snudd, og markedet forventer rentekutt i stedet.

Et faresignal mange økonomer trekker frem er at rentekurven i USA har blitt negativ. Dette er en pålitelig indikator på en kommende resesjon.

Finnes argumenter for videre oppgang

Jeg mener likevel at det finnes gode grunner til at investorene ikke rømmer aksjemarkedet:

Historien viser at det tar mange måneder fra rentekurven inverterer til aksjemarkedet topper ut – og i denne mellomperioden er avkastningen som regel sterk. Dessuten har investorene få attraktive alternativer til aksjer. Både obligasjoner og eiendom er høyt priset, samt at pengemarkedet og bank gir nær null i avkastning. Men: Det er bedre med null avkastning og null risiko enn å bli grådig og tape mye penger.

Et generelt råd til slutt: Forsøker du å time markedet, er det trolig et godt tidspunkt å vekte seg ned i aksjer nå. Risk/reward er lavere enn normalt. Sparer du langsiktig og vil høste meravkastningen i aksjer, bør du sitte i ro. Det er vanskelig å time markedet.

Mest kjøpte fond i mars:Mest solgte fond i mars:
DNB TeknologiStorebrand Global Multifactor
Fondsfinans KredittDelphi Nordic
KLP AksjeGlobal Indeks VDNB Aktiv Rente
Nordnet Superfondet NorgeKLP Pengemarked
Alfred Berg Nordic GambakSKAGEN Vekst A
JPM US TechnologyPareto Investment Fund
DNB ObligasjonSKAGEN Global A
FIRST HøyrenteFORTE Obligasjon
Holberg Kreditt AFORTE Norge
Fondsfinans High YieldStorebrand Global Value

Se forrige måneds fondsstistikk her.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
01.04.2019 16:08

Orkesteret spiller fortsatt så jeg handler videre. 🙂