Gå til hovedinnhold

Fondskunder og aksjekunder reagerte motsatt i rød oktober

Mens børsfallet i oktober skremte våre fondskunder, benyttet aksjekundene korreksjonen som en kjøpsmulighet. På salgstoppen for fond troner siste årenes vinner, teknologifond. De mest kjøpte fondene er to rentefond.

Oktober ble en rød børsmåned. Verdens børser falt ca 10 prosent i oktober, mens Oslo Børs falt noe mindre, rundt 6 prosent.

Den negative stemningen smittet over på Nordnets fondskunder, som nettosolgte fond for 80 millioner kroner i oktober. Aksjefond ble nettosolgt for 95 millioner, kombinasjonsfond ble nettosolgt for 12 millioner, mens rentefond ble nettokjøpt for 27 millioner.

Private investorer nettokjøpte derimot aksjer for 313 millioner kroner i oktober. Dette er det høyeste nettokjøpet av aksjer så langt i 2018.

Hvis vi ser nærmere på tallene, ser vi at begge kundegruppene solgte aksjer og aksjefond dagene børsene raste, men aksjesparerne var mye raskere med å kjøpe seg inn igjen – og kjøpte langt mer aksjer enn de solgte. Jeg tror årsaken til forskjellene er at de som handler enkeltaksjer normalt er mer kortsiktige og mer opportunistiske enn fondssparere. Det samme mønsteret så vi også i februar, da børsen også falt ca 10 prosent.

Kjøper rentefond, selger teknologifond

På listen over de mest kjøpte fondene finner vi to rentefond: Landkreditt Høyrente og Fondsfinans Kreditt.

Vi merker økt interesse for rentefond i urolige tider som nå. En del kunder flytter penger fra aksjer til renter, for å sikre gevinst og redusere risikoen i porteføljen. Rentefondene som nå kjøpes har kort rentedurasjon, slik at fondets avkastning i liten grad påvirkes negativt av stigende renter, snarere tvert imot. Rentefond med lang rentedurasjon vil som kjent falle i verdi når rentene stiger.

DNB Teknologi har vært et av favorittfondene blant Nordnets kunder i mange år, og det er ikke uten grunn: Fondet har gitt kundene fantastiske 25 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning siste 10 år. I oktober var imidlertid dette fondet på salgstoppen.

Jeg tolker det som gevinstsikring. DNB Teknologi har faktisk klart seg overraskende bra gjennom siste måneds uro. Mens teknologifond i gjennomsnitt falt med ca 10 prosent i oktober, falt bare DNB Teknologi med ca 6 prosent, ifølge Morningstar.

Topp 10 nettokjøpte fond i oktober: Topp 10 nettosolgte fond i oktober:
Landkreditt Høyrente DNB Teknologi
Fondsfinans Kreditt KLP Kredittobligasjon
Nordnet Superfondet Norge FORTE Kreditt
Alfred Berg Gambak Delphi Nordic
FORTE Trønder Landkreditt Utbytte A
KLP AksjeGlobal Indeks IV A SKAGEN Global A
DNB Aktiv Rente FORTE Obligasjon
KLP AksjeVerden Indeks SKAGEN Kon-Tiki A
Alfred Berg Indeks Classic Arctic High Return Class A
KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II BGF World Technology A2

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
8 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
04.11.2018 18:24

Hei. Har sett på historiske grafer på noen rentefond. Det virker som om alle dundrer ned ved årsskiftet… hvert år…. Vil det si at det lønner seg å gå ut av fondene før nyttår og så gå inn igjen i januar ? Eller blir jeg lurt av noe her?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.11.2018 18:09

Hei. Spurte NN kundeservice om dette. Klarer ikke å «dra» hele ressonememtet i svaret nå, men den dippen i kursen er en teknisk justering som motvirkes/ utliknes ved at alle fondseierne får oppjustert sine andeler i fondet tilsvarende. Dette tar imidlertid mange dager, så i mellomtiden ser det ganske «ille» ut på zero-kontoen 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.11.2018 18:58

Det ser bare sånn ut. Ved utgangen av året så utbetales det skattepliktige overskuddet rentefondet har hatt igjennom året som utbytte til aksjonærer. Eksempel: et rentefond har en kurs på 110 kroner, og betaler ut et utbytte på 6 kroner per andel. Da vil kursverdien falle med 6 kroner, til 104. Det på grafen ut som et verdifall, men det skyldes utelukkende utdeling av utbytte og påfølgende nedjustering av kursen for å reflektere dette.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.12.2018 16:46

Hei og beklager sent svar.
SEr at du har fått et godt svar på spørsmålet fra vår kunde Anders nedenfor 🙂 DEt er korrekt som han skriver.
Du kan lese mer detaljert om årsaken her: https://www.nordnet.no/blogg/hvorfor-ser-det-ut-som-du-har-tapt-penger-pa-rentefond-na/
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkononom

Gjest
Gjest
02.11.2018 10:29

Kan man kjøpe kredittfond og høyrentefond fra Aksjesparekonto?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
02.11.2018 11:10

Hei. Nei, det kan du ikke. Rentefond bør kjøpes på Investeringskonto Zero. Da får du også fordelen av utsatt skatt på avkastningen – noe du ikke får dersom du kjøper rentefond på ordinær Aksje- og fondskonto.
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.11.2018 13:14

Hei!

Finnes det et regnestykket for når det vil lønne seg å ha midler på Zero-konti mot ordinær konto? Tenker på at Zero ikke gir skjermingsfradrag, men man får renters rente på utsatt skatt.

Eventuelt hvor høy må renten/utbyttet være for at utsatt skatt lønner seg over skjermingsfradraget? Hvor lenge må man sitte investert om skjermingsfradraget på ordinær konto skal lønne seg over utsatt skatt.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.12.2018 16:44

Hei Kim.
Fra 2019 vil også Investeringskonto få skjermingsfradrag på aksjedelen samt verdsettelsesrabatt på aksjedelen, så da blir skattereglene denne kontoen enda mer lik aksjesparekonto. Les mer: https://www.nordnet.no/blogg/nye-skatteregler-for-investeringskonto-i-2019/
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkononom