Gå til hovedinnhold

Fondskundene kjøpte i november, tross børsnedgang

Våre fondskunder lot seg ikke skremme av økte smittetall og børsfall i november, og kjøpte aksjefond for 491 millioner kroner.

Etter en sterk oktober falt børsene igjen i november. Økte smittetall, frykt for dennye virusvarianten Omicron samt høye inflasjonstall sendte aksjemarkedene nedover, spesielt siste uken i november.

Men våre fondskunder lot seg ikke skremme av litt turbulens: Fond ble nettokjøpt for 505 millioner kroner i november. Aksjefond ble nettokjøpt for 491 millioner kroner. Rentefond ble nettokjøpt for 7 millioner, mens kombinasjonsfond ble nettokjøpt for 7 millioner. (Merk: Disse tallene inkluderer ikke tilflyttede midler til egen pensjonskonto i Nordnet, som ble lansert i februar.)

Nedgang på børsene i november, men kronesvekkelse hjalp norske fondskunder

Verdensindeksen falt med rundt 2 prosent i november. Europeiske børser, inklusive de nordiske, falt mest, med mellom 3 og 6 prosent. De amerikanske børsene falt minst, med ca 2 prosent. Vekstmarkeder hadde også en svak måned, med et fall på ca 4 prosent. Alle tall er i lokal valuta og målt med MSCIs indekser.

Norske kroner svekket seg kraftig mot dollar og euro i november, dels på grunn av oljeprisfall og ”risk off” på verdens børser.

Avkastningen på et globalt indeksfond målt i norske kroner var faktisk pluss 5 prosent i november. Et tilsvarende valutasikret fond ga minus 2 prosent avkastning. Differansen på 7 prosent skyldes kronesvekkelse mot dollar og euro.

Hittil i år, siste 3, 5 og 10 år har det faktisk lønt seg å velge ikke-valutasikrede internasjonale aksjefond, siden norske kroner har svekket seg gjennom hele perioden. Et annet argument for å ikke valutasikre aksjefondet er at norske kroner som regel er prosyklisk: I perioder med stigende aksjemarkeder har den norske kronen en tendens til å styrke seg, og den tenderer til å svekke seg i perioder med svake aksjemarkeder, som nå i november. Dermed fungerer valutaeksponering ofte som en støtpute mot fallende aksjekurser, noe som reduserer svingningene – og noe som er ønskelig sett fra investors ståsted.    

Les mer omvalutasikring av fond her.

Batteri- og elbilfond på kjøpstoppen

6 av de 10 mest kjøpte fondene i november var indeksfond. Det spisse bransjefondet Thematica Future Mobility, som investerer i batteriselskaper og elbilselskaper, er det nest mest kjøpte fondet i november.

Dette fondet har lenge vært populært hos våre kunder grunnet sterk avkastning. Etter at den svenske forvalteren Thematica nedjusterte de oppgitte forvaltningskostnadene i fondet fra over 3 prosent årlig til rundt 1,3 prosent i midten av november, har interessen tatt seg ytterligere opp. Fondet ligger helt på topp på listen over siste års avkastning blant alle Nordnets 600 aksjefond, med en avkastning på knappe 80 prosent.

Merk at slike spisse og risikable bransjefond kun bør utgjøre en mindre andel av en diversifisert portefølje, som jeg mener bør ha globale indeksfond som fundament.  

Blant de 10 mest solgte fondene i november finner vi 4 teknologifond og 2 fornybar-fond.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I NOVEMBER:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I NOVEMBER:
NORDNET INDEKSFOND NORGEDNB TEKNOLOGI
THEMATICA FUTURE MOBILITYSTOREBRAND RENEWABLE ENERGY
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS VBLACK ROCK WORLD ENERGY FUND
NORDNET INDEKSFOND GLOBALFONDSFINANS KREDITT
ODIN EIENDOMBGF NEXT GENERATION TECHNOLOGY
ODIN SMALL CAPFIRST GENERATOR
NORDNET INDEKSFOND TEKNOLOGIDNB SMB
DNB GLOBAL INDEKSTIN NY TEKNIK
HEIMDAL HØYRENTEHANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGI
NORDNET INDEKSFOND USAALLIANZ GLOBAL ARTIFICIAL INTELLIGENCE

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer