Gå til hovedinnhold

Fasit: Spådommer 2019

Nikkei -0.33%  Shanghai -0.26%  S&P500 -0.04%  DAX futures +0.00%

For ett år siden publiserte jeg Spådommer for 2019. Dette er en øvelse jeg gjør hvert år, der jeg for underholdningens skyld spår trender det neste året. I dag skal vi se på fasiten på hva jeg spådde i fjor. For enkelthetskyld sammenfatter jeg spådommene i enkle overskrifter, så kan dere heller dobbeltsjekke meg ved å lese forårets innlegg

Oslo Børs står høyere om ett år

Definitivt korrekt. Oslo Børs har steget 14.5% (S&P500 er opp 26%). Jeg skrev også at bakgrunnen ble duete både i Norge og USA. Det stemte også, da både Øystein Olsen og Gerome Powell snudde i sommer.


Software eats the world

Delvis feil. De store teknologiselskapene, spesielt Amazon har steget mindre enn S&P500. Dette far faktisk året der teknologiaksjer viste svakere utvikling en resten av markedet, og flere IPO’er som feilet.


Jeg var lunken til tørrbulk

Ratene har vært volatile, og kanskje etablert seg på et marginalt høyere nivå, men aksjene har vært slappe. Golden Ocean er flat i inneværende år.


Antiklimaks rundt IMO2020, negativ til Vistin.

Spreaden til Vistin gikk ut, og de har tatt igjen tapet som de hadde bygget opp i fjor. Således “fikk de rett”, selv om timingen var dårlig fordi traden nå står i null. Aksjen har steget fra 7 til 10 kroner i samme periode, der tok jeg altså feil.

Oljeprisen vil stige

Det har vist seg å være riktig, Brentoljen startet på $55 og ender året nærmere $66. Jeg argumenterte med at OPEC fortsatt har verktøy i kassen, noe som produksjonskuttene viser.


Rentene vil bli satt opp,men flateut raskere enn ventet

Korrekt både i USA og i Norge. Gjennom året har sentralbankene snudd og blitt mer duete. Rentetoppen er inne både på begge sider av atlanterhavet.


Boligmarkedet ned 5-8% i Norge

I Oslo er markedet flatt på rullerende tolv måneders basis. Dippen som jeg spådde inntraff ikke, og det kan kanskje skyldes at Siv Jensen ikke ville innføre strengere utlånsregler etter Finanstilsynets anbefaling.


Start-ups

Børsnoteringen av Kahoot! vil være en god trigger som frigjør mye kapital. Jeg spådde at det fortsatt ikke er et unicorn i Norge basert på Silicon Valley premisser, men Kahoot er verdt nærmere $7.5 milliarder.


Blockchain

Jeg spådde både Bitcoin ogEthereum opp, der prisen ved spådommen var henholdsvis $3.800 og $120. Bitcoin har doblet seg frem til i dag, og Ethereum er opp rundt 10%.


Politikk

Ikke overraskende sitter Trump trygt på denne siden av nyttår, noen som gir meg rett i min spådom om at han fortsatt var president denne julen også. Det artige er at det i mellomtiden har kommmet en NY sak der de prøver å avsette han. I fjor var det “Russland og valget” nå er det “Ukraina samtalen”.

Krf gikk inn i regjering, Rød grønne vant i Oslo og Ja Til Bilen kunne ødelegge for begge sider (Ødela mest for borgerlig side, ved å bidra til økt fokus og nye stemmer til MDG).

Husk å bli med i julekonkurransen. Premiepotten er på nærmere 10.000 kroner, og alt du trenger å gjøre er å gjette Bitcoinkursen på nyttårsaften. Registreres kun med en e-post. 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer