Gå til hovedinnhold

Endelig er skoleduellen i gang igjen!

Avslutningen på fjorårets konkurranse var av det mer dramatiske slaget med voldsomme svingninger i markedet. For vår del endte det med en 10. plass i konkurransen. Vi er så klart revansjelystne og har et sterkt ønske om å forbedre fjorårets plassering.

Aksjemarkedene har hentet seg voldsomt inn etter bunnoteringen i Mars. Kvantitative lettelser og lav rente har igjen fått fart på økonomien. På Oslo børs har grønne aksjer nådd nye høyder. ESG-bølgen har gitt mange nye toppnoteringer. Deriblant NEL som er en favorittaksje hos norske småsparere. Høstens konkurranse kommer til å by på mye spenning og usikkerhet. Med presidentvalg i USA og utvikling av en Corona vaksine kan fortsatt mye skje.

Fra fjoråret ønsker vi fortsatt i Børsgruppen NMBU å starte konkurransen med en stor andel av porteføljen i kontanter, dette er en fin måte å sikre seg mot uroligheter i markedet. Kontantandelen gir oss også et spillerom hvis det skulle dukke opp spennende selskaper vi ønsker å investere i. Porteføljen har som mål å være relativt diversifisert, med selskaper fra både konsum, industri, fisk, bank og energi. I starten av årets portefølje har vi inkludert følgende 9 aksjer: Sparebank 1 Nord -Norge, Sbanken, Adevinta, Yara, Kid, B2holding, Elkem, Mowi og Flex LNG.

Sparebank 1 Nord-Norge (NONG)

En av landets største sparebanker, som opererer i et område absolutt ingen andre overlever i. Forretningsbankene har lagt ned kontorer i regionen i årevis, og etter at Helgeland Sparebank og NONG gikk inn i et strategisk samarbeid nå i vår, så styrer NONG hele Norge fra Helgelandskysten og nordover, sett bort fra Sparebanken 68 Nord som gir noe konkurranse i Lofoten og Troms.

Banken har store utlån til havbruk og lokal industri, og har nok en portefølje som er noe sprekere enn mange andre banker, men sammenlignbar (trolig midt mellom) med SMN og SR-Bank i risiko. Vi synes satsningen med Helgeland er spennende. De annonserte at de også at de legger ned halvparten av kontorene, som kan være leit for lokalsamfunnene, men er trolig utelukkende positivt for resultatet når ingen andre banker vil operere der.

Sbanken

Sbanken er en nettbasert bank som opererer fra Bergen. De gikk tidligere under navnet Skandiabanken, frem til Altor Equity gikk inn med 25% for noen år tilbake. Banken har veldig lav risiko i utlånsporteføljen, og har blant annet ikke BM-eksponering eller forbrukslån. Videre satser de innovativt og har helt siden oppstart jobbet for å kutte gebyrer. Likevel er de en av de mest aksjonærvennlige bankene med ROE-mål på over 12%.

KID

Norges mest lønnsomme tekstil og interiørkjede. Går under Kid interiør i Norge og Hemtex i Sverige, Finland og Estland. KID interiør har 140 butikker i Norge, Hemtex 138 butikker i Sverige, 19 i Finland og 5 i Estland. Produksjon skjer hovedsakelig i Kina, India, Bangladesh og Pakistan.

Kid har ikke vært særlig negativt påvirket av COVID, kanskje heller positivt. I Norge og Sverige har de redusert operasjonelle kostnader. De hadde økning i salg og nesten ingen stenginger av butikker under Covid. Aksjen har steget over 100% på et år.

Adevinta

Adevinta er verdens største rubrikkselskap som kobler kjøpere og selgere av varer og tjeneste. Adevinta har digitale markedsplasser i 16 land i Europa, Latin-Amerika og Nord-Afrika (Mexico, Chile, Hviterussland, Colombia, Den dominikanske republikk, Marokko og Tunisia), 36 produkter og markedsplasser som Leboncoin i Frankrike, InfoJobs og Milanuncious i Spania, og 50 % av den hurtig-voksende markedsplassen OLX i Brasil. Til sammen har selskapet 1,5 milliarder månedlige sidevisninger.

Adevinta ble dannet da mediekonsernet Schibsted skilte ut den internasjonale rubrikkvirksomheten utenfor Norden og ble børsnotert april 2019. Børsnoteringen regnes som den tredje største i Norge noensinne og den største børsnoteringen siden Telenor for 19 år siden. Schibsted er den største eieren.

Elkem

Elkem ble grunnlagt i 1904 og er en av verdens ledende leverandører av silisiumbaserte materialer. Selskapets virksomhet dekker hele verdikjeden fra kvarts til spesialiserte silikonprodukter i tillegg til produksjon av ferrosilisium og karbonmaterialer. Hovedkontoret ligger i Oslo, og selskapets 27 produksjonssteder og nettverk av salgskontorer verden over sikrer nærhet til kundene og tilgang til viktige sluttmarkeder. Elkem har over 6200 medarbeidere og investerer årlig i betydelige FoU-aktiviteter.

FoU har rundt 400 ansatte. Disse jobber med utvikling av teknologiske løsninger som gjør Elkem til en verdensledende produsent av metaller, legeringer og materialer.

Vi anser Elkem som en spennende aksje som har mye potensial for en fremtidig oppgang.

B2holding

B2Holding ASA er en leverandør av gjeldsløsninger som spesialiserer seg på å investere i, og gjenvinne, misligholdte gjeldsporteføljer i tillegg til å tilby tredjeparts inkassotjenester.

Det er nå forventet at de økonomiske effektene av Corona epidemien vil resultere i et økt antall konkurser utover høsten, da effekten av støttetiltakene som har vært ytt er i ferd med å miste sin effekt. Dette kan synes som en mulig oppside for B2Holding, og kjøp av nye porteføljer.

B2Holding har nå brutt en lang fallende trend som har vart siden starten av 2018, og har den siste tiden hatt noe som kan se ut som en dobbel bunn. Etter et markant fall ned mot 3,5 kroner har aksjen den nå den siste tiden gradvis steget, og får nå støtte ned mot 6 kr. Situasjonen var relativt lik tilbake i oktober i fjor etter aksjen traff første bunn. Dersom B2h nå skulle bryte gjennom motstanden på 6,7 ser vi fort en stor oppside, likere situasjonen i fjor, da aksjen steg fra første bunn på 6kr opp til 10kr på 3,5 mnd. Bryter den derimot ned gjennom støtten på 6 gir det et salgssignal.

I forbindelse med Corona har det også blitt gjort en rekke kostnadskutt, her som i mange andre bedrifter.

Yara

Yara International er et norskt industriselskap som produserer gjødselsprodukter og andre industrielle produkter til verdens mat- og jordbruksindustri. Yara’s historie startet i 1905 da kjemikeren Kristian Birkeland fant ut hvordan man kunne bruke nitrogen fra luften. I Norge hadde man god tilgang på elektrisitet fra vannkraft, noe som gjorde industriell fremstilling av kunstgjødsel konkurransedyktig på pris.

Gjødseksegmentet ble en stor del av Norsk Hydro, og i 2004 ble dette segmentet utskilt og børsnotert som et eget selskap på Oslo Børs ved navnet Yara International ASA.

I dag har selskapet over 15 000 ansatte og selger kunstgjødsel til mer enn 150 land.

Yara vil være er en stabil del av porteføljen om urolige tider skulle komme fremover.

Flex LNG

Utsiktene for naturgass er gode, forbruket er på god vei opp spesielt i Asia. Et shipping selskap som skiller seg ut med splitter nye båter, er Flex LNG. Deres flåte består av 13 skip hvor de har tatt levering av 9 stykker. De første fikk de i 2018. Kort sagt er disse nye skipene 30% større og 50% mer drivstoff effektive en de eldre LNG skipene.

Selskapet har en sterk balanse og har fullfinansiert flåten, det er heller ingen store forfall før i 2024. Med dette og de gode utsiktene for LNG, vi ser for oss at Flex LNG kommer til å bli et av de ledende selskapene innenfor LNG og gi gode utbytter for investorene

Vi ønsker de andre skole lykke til i starten av årets duell og ser frem til de neste månedene av konkurransen!

(Disclaimer: Artikkelen ovenfor er ment som bakgrunn for investeringene våre og er ikke en direkte kjøpsanbefaling)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer