Gå til hovedinnhold

Defensive norske aksjer i en usikker verden

– Vi liker selskaper som kan øke prisene og hvor kundene fortsatt trenger varene, sier Eivind Veddeng Sars som forvalter fondet DNB Norge.

Nylig hadde vi DNB Norge forvalter Eivind Veddeng Sars og aksjestrateg i DNB Markets Paul Harper med i studio for å diskutere utsiktene for norske aksjer. Du kan se opptak fra webinaret HER.

Krevende markeder

– Jeg syns det er utrolig vanskelige markeder om dagen, fra bunnen-og-opp ser det ganske bra ut. Selskapene leverer gode resultater, mens det er veldig mange skyer over makrobildet, starter Harper med i sendingen.

I dette markedet har Equinor steget med drøyt 50 prosent, og aksjen har vært over 400 kroner, mens den startet året på omtrent 235 kroner aksjen.

Oslo Børs ser billig ut når vi ser aksjekurs i forhold til inntjening sett historisk, men det er fordi energi har en svært høy inntjening nå, sier Veddeng Sars.

Med dagens situasjon hvor Equinor stiger og faller med russiske prosenter, er det verdt å huske at selskapet står for omtrent 23 prosent av hovedindeksen. Det er langt over hva de fleste aksjefond kan ha i porteføljen, hvor hovedregelen er at forvalterne kan ha maksimalt ti prosent i ett selskap.

– Det er stor avkastningsforskjell mellom fondsindeksen og hovedindeksen, førstnevnte har ni prosent vekting mot Equinor, og hovedindeksen har omtrent 5–6 prosentpoeng høyere avkastning i år på grunn av Equinor, sier Harper.

– Velg din indeks med omhu, oppfordrer Harper videre.

Ekstrem lønnsomhet nå, investeringene fortsatt i tenkeboksen

– Vi har valgt å overvekte energiselskaper og foretrekker de som produserer mye gass over selskapene som produserer mer råolje. Det betyr at vi liker Vår Energi bedre sammenlignet med Aker BP, sier Veddeng Sars. Han peker på at det er svært lønnsomt å utvinne gass til europeisk forbruk om dagen, og det betyr også at kontantbeholdningene bugner.

– Vi foretrekker selskaper som har fornuftig utdelingspolitikk, slik som Vår Energi. Det kan bli fristene å bruke kapitalen til å gjøre dyre oppkjøp, sier Veddeng Sars.

Mangelen på russisk gass er ikke enkelt å erstatte over natten, og Harper peker på at ingen av virkemidlene som har blitt diskutert i det siste løser problemet med mangel på energi.

– Det tar ti til tjue år før du får lønnsomhet på nye felter, når politikere sier at det skal avvikle produksjonen om fem år, så sitter investeringene lengre inne, konstaterer Harper.

– Vi ser at de fleste oljeselskapene fokuserer på å bygge ut eksisterende felt, skyter Veddeng Sars inn.

Defensive aksjer – sakte men forsiktig

– Med all usikkerheten har vi valgt å investere mer i selskaper i defensive næringer, Orkla er ett eksempel. De produserer mat, og mat må vi ha uansett. De kan øke prisene, dog med en forsinkelse, og nå som prisene på matvarer har toppet ut, så tror vi marginene kan øke fremover, sier Veddeng Sars. Han peker på at Orkla også er kraftprodusent.

– Jeg mener bidragene fra Orklas merkevarer er viktigere for aksjemarkedet enn tilsvarende bidrag fra vannkraften, fordi markedet anser vannkraftinntjeningen som midlertidig, sier Harper.

Også andre aksjer med defensive egenskaper trekkes frem som Gjensidige Forsikring, Sparebanker og andre selskaper med utbytte.

Telenor burde være et defensivt selskap, utfordringen er vekstmarkedseksponeringen og at de må låne for å betale ut utbytte, sier Harper.

Bank og finans

De bruker god tid til å diskutere finanssektoren. Denne inkluderer alt fra rene banker, til forsikringsselskaper.

– Hvis vi ser tallene fram til i dag, så ser det egentlig veldig bra ut for bankene. Utfordringen kommer hvis det blir en resesjon, hvor mye bankene da må tapsføre, spør Harper.

– Elefanten i rommet er boligmarkedet. Hvis vi ser en avmatting av boligprisene så kan kredittveksten stoppe opp, kredittkvaliteten muligens forringes og det er det tretti år siden vi har erfart i Norge, sier Veddeng Sars. Både Harper og Veddeng Sars legger til mange forbehold når han snakker om bankene.

De går også gjennom markedet for fisk i sendingen, tar oss gjennom flere aksje-case, og snakker om både makro og mikro.

Du finner fondene DNB Norge og DNB Norge selektiv og DNB SMB på Nordnet plattformen.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene/investeringene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond og aksjer aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens/din dyktighet, fondets/aksjens risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer