Gå til hovedinnhold

Bitcoin, en superavansert tulipan?

Merk: Dette innlegget ble skrevet i begynnelsen av februar 2018 og er ikke blitt oppdatert.

For 381 år siden, februar 1637, skjedde det kjente tulipankrakket i Nederland. Jeg har ingen mening om Bitcoin vil lide samme skjebne, men synes likhetene er så sammenfallende at jeg synes det er verdt å trekke frem.

Kursgrafene

Først kan vi se på de spektakulære rallyene med oppganger på over 1000% på kort tid, med påfølgende knekk.

Zoomer vi så litt inn kan vi se at rallyene også skjedde på nøyaktig samme tid på året. Startet for alvor i oktober, fikk et skikkelig drag opp i november og desember. Men i januar februar var det brutalt slutt på oppgangen. Det finnes ikke offisielle priser på tulipaner i perioden fra 9. februar frem til 1. mai, men i mai 1637 var hele den elleville prisoppgangen forduftet.

Kjøp av eiendom

Når prisene på tulipaner var på topp ble det handlet land på 49 000 kvadratkilometer med tulipanløker som betaling. Høsten 2017 kunne vi lese at man også kunne kjøpe seg eiendom for Bitcoin, nærmere bestemt leilighet i Dubai.

Handel med Futurekontrakter

Det ble i 1636 etablert et marked for futureskontrakter på tulipanløker. I desember 2017, så å si dagen Bitcoin toppet, ble det åpnet for Futurehandel i Bitcoin.

Boble eller ikke..?

Fra Wikipedia:

“Enfinansbobleer en fase hvor verdier (som regel verdipapirer, slik som aksjer) omsettes til en stadig stigende kurs, uten at den stadig stigende prisen reflekterer den egentlige verdi. Mens boblen pågår, kan det være vanskelig for aktørene å innse at det virkelig er tale om en boble, fordi prisen på verdiene kan være fundert på tilsynelatende rasjonelle argumenter om plutselig endringer i teknologi mv. Men er det en boble, vil den eskalere til et punkt hvor den sprekker, og det kommer et børskrakk”

Konklusjonen er at Bitcoin har mange likhetstrekk med tidligere bobler. Men mange vegrer seg nok også med å være for bastant i sin mening, inkludert meg selv, for å ikke risikere å ende opp som Leif Osvold som mente internett kun var en flopp 🙂

Se mer av innholdet vi har om kryptovaluta på Nordnetbloggen.

Vi har lagt til et backstage-intervju fra Hegnar Investordagen (13. juni 2018) med en av blockchain-teknologiens fremste eksperter, Torbjørn Bull Jensen:

/Stian Spare- og investeringscoach

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
05.01.2022 22:09

Det ser ikke ut som dette gikk som indikert i artikkelen om en ser på Btc prisen nå, ref kurser på kryptovaluta.info.