4 ting å tenke på når børsen stuper

Denne uken har startet med kraftig nedgang på verdens børser. Det er lett å bli påvirket av panikken som brer seg. Jeg har satt sammen 4 tips om hvordan du som langsiktig sparer skal tenke når børsen stuper og overskrifter om «børsras» og «kollaps» dominerer i media.

1. Ikke kjøp eller selg aksjer og aksjefond basert på følelser, men ta beslutninger basert på fornuft.
Det er lett å bli revet med i en allmenn redsel og panikk. Hvis du sparer langsiktig i aksjer eller aksjefond er det viktig å holde fast ved din langsiktige plan eller strategi. Essensen i en slik plan er å bestemme seg for et risikonivå (les: aksjeandel) som gjør at du sover godt om natten, selv når børsene faller.

Har du en plan om å ha en aksjeandel på for eksempel 80 prosent i din fonds- og pensjonsportefølje, skal du holde deg til det. Ikke selg i panikk – det ødelegger din langsiktige avkastning.

Har du nerver til det, bør du heller se på børsfallet som en kjøpsmulighet. Skal du opprettholde aksjeandelen i porteføljen din på 80 prosent, må du faktisk kjøpe aksjer (og selge rentepapirer) under eller etter et børsfall. Og motsatt: Selg aksjer og kjøp rentepapirer når aksjekursene har steget mye. Denne strategien kalles rebalansering, som betyr at du nullstiller porteføljen med jevne mellomrom.

Har derimot den langvarige aksjeoppgangen ført til å du sitter med en for høy aksjeandel i forhold til planen din, bør du vekte deg ned i aksjer.

2. Når du sparer i aksjemarkedet bør du ha en langsiktig tilnærming. Selv om et børsras på kort sikt kan føles ubehagelig, så vil fallet i det langsiktige bildet kun utgjøre en liten hump i veien. Tenk på aksjemarkedet som en uendelig rekke med kursrekorder, ispedd midlertidige tilbakeslag.

3. Korreksjoner er en del av spillet. Børsene, spesielt amerikanske, har vært veldig sterke over lengre tid. Det er både naturlig og forventet at det kommer en korreksjon nedover nå. Den kraftige og nærmest uavbrutte globale børsoppgangen vi har hatt de siste ni årene har vært uvanlig langvarig. Det er jo svingningene på børsen som gjør at du skal få ekstra betalt for å sitte med aksjer sammenlignet med banksparing.

4. Verdensøkonomien er sterk. De fleste eksperter er enige om at de viktigste makrostørrelsene utvikler seg positivt. Det er fortsatt solid vekst i verdensøkonomien, og inntjeningen i de børsnoterte selskapene er god. Det som utløste aksjefallet de siste dagene var at de lange rentene i USA har steget mye, samt overraskende høy amerikansk lønnsvekst og dertil økte inflasjonsforventninger. Det er lite som tyder på at vi er på vei mot en lavkonjunktur, og dermed et langvarig “bear-market” med et langvarig børsfall. Jeg liker benevnelsen “godværs-korreksjon” på fallet vi ser nå.

PS: Er du en ivrig hobbyinvestor og / eller har kortsiktig horisont på investeringene dine, bøer du tenke noe annerledes. Da er målsettingen som regel å slå markedet, og da kan det være smart å selge en andel av aksjeporteføljen nå, siden det er sannsynlig at børsene faller videre og vil svinge langt mer enn normalt de neste ukene. Men da må du samtidig være beredt på å gå inn igjen i aksjer når du tror bunnen er nådd. Klarer du det, er du dyktig!

Se også hva min kollega Tom sier om ukens børsras i dette videointervjuet. 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
06.02.2018 14:55

5. Ikke les finansnyheter, twitter, ekspertkommentarer 🙂

Enda større sjanse å få panikk da.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
07.02.2018 10:07

He-he. Det er også et poeng. Lett å bli grepet av panikk om man leser alt man kommer over, ja.
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom