Gå til hovedinnhold

Veien videre for Tesla

Elbilgiganten Tesla har fått mye oppmerksomhet i etterkant av Elon Musk sin kontroversielle uttalelse på Twitter. Forrige uke gikk han ut på Twitter og meddelte at han vurderte å ta selskapet av børs. Dette skulle skje i form av et oppkjøp og avnotering til en pris på $420 per aksje.

Markedet er skeptisk til Tesla

Det er både uvanlig og høyst kontroversielt at en CEO kommer med slike utspill offentlig. Uansett hvor han hentet tallet $420 per aksje fra, så er det fortsatt uklart hvem det er som faktisk skal kjøpe selskapet.

Per dags dato (13.08.18) handles aksjen et godt stykke fra prisen på $420, noe som indikerer at markedet er langt ifra sikre på at oppkjøpet av selskapet blir en realitet. Aksjen har pendlet mellom $340 og $380 den siste uken.

Kilde: marketscreener.com

Omsetningen i selskapet har økt mye de siste 5 årene, samtidig har også tapene økt betraktelig. I fjor tapte Tesla 31.000 norske kroner i minuttet! (Underskuddet i 2017 var på 1,96 milliarder dollar. Deler vi det på antall minutter i året, 525.600, og regner om til norske kroner, får vi 31.340 kroner pr minutt). Dette gjør situasjonen noe bekymringsfull, og man er avhengig av at det store gjennombruddet i masseproduksjon og salg av elektriske biler skal komme for å reversere situasjonen.

Det som også er bekymringsverdig er at selskapet har gått fra overskudd i likviditet i 2013 til en nettogjeld på over 8 milliarder USD i Q1 2018. Kontantstrømmen er også negativ noe som indikerer at det er behovet for finansiering i nær fremtid for å overleve. Antallet aksjer har økt betraktelig de siste årene da nye emisjoner har blitt gjort for å holde selskapet flytende.

Det er imponerende at aksjekursen har hatt en solid utvikling, og at aksjonærene har stor tillit til Elon Musks evne til å lede selskapet.

Les hva Hegnar.no skriver om saken: Slik kan Musk lykkes med å ta Tesla av børs 

Spennende investeringsmuligheter i Tesla

Det er åpenbart at noe kommer til å skje. Selskapet brenner penger hver dag og antallet shortere av selskapet øker betraktelig. 30 % av markedets utstedte aksjer er short (per i dag 13.08.18). Det er en drastisk periode for Elon Musk sitt selskap – noe som krever drastiske tiltak. Vi kan se to potensielle utfall:

  • Det ene som kan skje er at oppkjøpet av selskapet er realitet og aksjen vil stige til $420.
  • Det andre alternativet er at oppkjøpsavtalen ikke går igjennom og da kommer mest sannsynlig verdien i selskapet til å falle. Det kan også oppstå juridiske problemer for selskapet som følge av Musks Tweet. Selskapet kommer fortsatt til å ha behov for finansiering på et eller annet sett. Sannsynligheten for at selskapet handles til en lavere pris enn det den gjør den dag er nærliggende å tro gitt selskapets pressede finansielle situasjon.

Dette skriver Richard Paulsen om Tesla.

Hva utfallet blir er det ingen som vet, dette er med på å gjøre situasjonen enda mer interessant å følge. Handel i Tesla-aksjen har økt betraktelig, det samme gjelder eksponering i derivatinstrumentene med Tesla som den underliggende aksjen. På Nordnet Markets kan du få opp til 10x gearing for både short- og long posisjon i selskapet.

Selskapet har uten tvil enorme forpliktelser i form av gjeld til investorer. Tesen blant pessimistene er at tilgangen til kapital som Musk og Tesla har hatt etter hvert vil minke og selskapet vil da ha problemer med å finansiere videre drift. Det er også knyttet store spørsmål til Musks håndtering av kommunikasjon til markedet, da han har ved en rekke anledninger kommet med utsagn som er markedsdrivende. SEC (amerikanske børstilsynet) har kommunisert at de vil etterforske hans siste Tweet om «funding secured». Utfallet av dette vil til en viss grad bestemme videre retning i aksjen. Når det er sagt, er Tesla en av de mest «shortede» aksjene i USA, og gjør da aksjen sårbar for en såkalt «short-skvis». Om Tesla kommer ut med en positiv nyhet, enten i form av økt produksjon eller at de lykkes med å ta selskapet av børs, vil dette føre til at nesten 1/3-del av selskapets aksjer må kjøpes tilbake i markedet, som kan føre til en enorm oppsving i kursen.

Les hva folk på Shareville mener om Tesla-aksjen og veien videre.

Hva tror du om selskapets fremtid? Del tankene dine i kommentarfeltet nedenfor.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer