Utbytte kan være både en styrke og en svakhet

Utbytteaksjer utgjør for mange en del av investeringsporteføljen. En av de tingene som kjennetegner selskaper som betaler utbytte, er jo at de tjener penger, og at de ønsker å betale noe av overskuddet tilbake til eierne.

På generelt grunnlag vil jeg si at utbytteaskjer svinger mindre og har lavere risiko for store negative overraskelser. Det finnes selvsagt unntak på alt, men Warren Buffet sier at han elsker selskaper hvor inntjeningen (EPS) øker og som kan gi økt utbytte år etter år. Det er veldig mange investorer som søker aksjer hvor man kan bli rik på kort tid, men det er viktig å huske at det er kvalitetselskapene, som tjener solide penger og følger en gitt strategi, som lar deg beholde nattesøvnen.

Bank Norwegian utbetaler utbytte

Det er min oppfattning at det ikke alltid er positivt at selskaper utbetaler utbytte. Jeg mener dette varier fra sektor til sektor.

Hvis vi bruker Bank Norwegian som et eksempel, ser vi at de har hatt en eventyrlig avkastning i egenkapital. Dette tilsier at de fint kunne betalt mye tilbake til aksjonærene. Samtidig har selskapet har en klar vekststrategi, og har ekspandert til både Sverige og Finland. Vekstfasen de nå gjennomgår koster penger, og i slike situasjoner er det ikke smart å betale ut utbytte. Det betyr ikke nødvendigvis at selskapet ikke drifter bra, men det er snarere et klart tegn på ambisjoner om videre vekst. Nå har det seg slik at Bank Norwegian faktisk har annonsert at de vil begynne å utbetale utbytte. De vil skalere ned distribusjonen, og kutte i markedskostnader. Dette vil bremse veksten og på den måten vil inntjeningen stige kraftig. Dog blir det gode muligheter for å utbetale utbytte.

Les også: Utbytteaksjer – en del av investeringsstrategien

Sparebanker som solide utbytteselskaper

En sektor som peker seg godt ut for utbytteaksje er sparebankene i Norge. Mange av de er lokale sparebankene har verken ambisjoner eller mandat til å vokse utover sitt daglige virke. Målsetningen er å drive langsiktig, lønnsomt og med lavest mulig tap. For disse bankene er utbytte en viktig del for å tiltrekke seg investorer. Mange av disse sparebankene blir målt i nettopp yield prosent, eller direkteavkastning.

Les deg opp på utbytte, og finn ut om det kan være interessant for deg. Skulle du like det, så har du noen spennende uker foran deg! På Nordnet.no har vi laget en guide for deg som er interessert i å lære mer om utbyttestrategi. Her finner du også inspirerende topplister med dato for når du må eie de ulike aksjene for å ha krav på utbytte i år: Se UtbytteGuiden.

Lykke til med utbytteinvesteringene!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
4 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
14.03.2019 13:06

Selskap Generalforsamling Ex. utbytte dato NOK Gjensidige Torsdag 28. mars Fredag 29. mars 7,10 Sparebank 1 MN Torsdag 28. mars Fredag 29. mars 5,10 Bakkafrost Fredag 5. april Mandag 8. april 8,25 Storebrand Onsdag 10. april Torsdag 11. april 3,00 Subsea 7 Onsdag 17. april Torsdag 25. april 1,50 Aker Fredag 26. april Mandag 29. april 22,50 DNB Tirsdag 30. april Torsdag 2. mai 8,25 ABG Sundal Coll. Tirsdag 30. april Torsdag 2. mai 0,22 Telenor Tirsdag 7. mai Onsdag 8. mai 4,40 Yara Tirsdag 7. mai Onsdag 8. mai 6,60 Norsk Hydro Tirsdag 7. mai Onsdag 8. mai 1,25… Les mer »

Gjest
Gjest
15.03.2019 14:33

Må jeg eie en aksje hele ex. utbytte-dagen for å få utbytte, dvs. at jeg tidligst kan selge aksjen dagen etter, eller kan jeg selge samme dag som ex. utbytte-dagen og allikevel få utbytte?

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
03.04.2019 13:19

Du må eie de dagen før ex utbytte, etter det kan du selge aksjen og få utbytte.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
30.04.2019 11:24

Ja, ok. Kan jeg handle aksjen like før stengetid dagen før ex utbytte, og få utbytte? Eller må jeg eie aksjen hele dagen før ex utbytte, dvs. at jeg må kjøpe aksjen dagen før dagen før ex utbytte? 🙂