Gå til hovedinnhold

Utbytte kan være både en styrke og en svakhet

Utbytteaksjer utgjør for mange en del av investeringsporteføljen. En av de tingene som kjennetegner selskaper som betaler utbytte, er jo at de tjener penger, og at de ønsker å betale noe av overskuddet tilbake til eierne.

På generelt grunnlag vil jeg si at utbytteaksjer svinger mindre og har lavere risiko for store negative overraskelser. Det finnes selvsagt unntak på alt, men Warren Buffett sier at han elsker selskaper hvor inntjeningen (EPS) øker og som kan gi økt utbytte år etter år. Det er veldig mange investorer som søker aksjer hvor man kan bli rik på kort tid, men det er viktig å huske at det er kvalitetselskapene, som tjener solide penger og følger en gitt strategi, som lar deg beholde nattesøvnen.

Vekst vs. utbytte

Utbytte er i utgangspunktet et interessant tema, og har flere positive trekk ved seg. Men på den andre siden kan man også si at om selskapet åpenbart ikke finner bedre investeringer enn å betale ut deler av overskuddet til aksjonærene, er det en bransje man vil være i? Dette er en omfattende diskusjon som jeg kunne skrevet side opp og ned om. Min personlige mening om utbytte avhenger på hvilket selskap det gjelder. I Telenor sitt tilfelle ser jeg på utbytter som fornuftig. Selskapet har lite vekstimpulser og har på mange måter nådd kritisk masse innenfor sin kjernevirksomhet. Ser man derimot på et teknologiselskap som Kahoot så ville jeg vært mer skeptisk til at selskapet betalte utbytte, da jeg tror de fleste nisjer innenfor denne sektoren fortsatt har vekstpotensial. Så lenge selskapene ser at veksten i bransjen, prosjekter eller sektoren er store, bør man tilbakeholde utbytte i favør mot å vokse videre. Veksten vil da over tid, om den er lønnsom, skape større inntektsmuligheter og således større muligheter for å betale enda mer til aksjonærene frem i tid.

Sparebanker som solide utbytteselskaper

En sektor som peker seg godt ut for utbytteaksje er sparebankene i Norge. Mange av de lokale sparebankene har verken ambisjoner eller mandat til å vokse utover sitt daglige virke. Målsetningen er å drive langsiktig, lønnsomt og med lavest mulig tap. For disse bankene er utbytte en viktig del for å tiltrekke seg investorer. Mange av disse sparebankene blir målt i nettopp yield prosent, eller direkteavkastning.

I dette innlegget tar jeg for meg sparebanker som investeringscase: De skjulte juvelene på Oslo Børs

Les deg opp på utbytte, og finn ut om det kan være interessant for deg. Skulle du like det, så har du en spennende periode foran deg (april-mai)! På Nordnet.no har vi laget en guide for deg som er interessert i å lære mer om utbyttestrategi. Her finner du inspirerende innhold og en oversikt over når de ulike large cap-selskapene (største selskapene) på Oslo Børs deler ut utbytte. Der opplyser vi også om når du må eie de ulike aksjene for å krav på utbytte (ink-dato).

Lykke til med utbytteinvesteringene!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
5 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
15.03.2019 14:33

Må jeg eie en aksje hele ex. utbytte-dagen for å få utbytte, dvs. at jeg tidligst kan selge aksjen dagen etter, eller kan jeg selge samme dag som ex. utbytte-dagen og allikevel få utbytte?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
03.04.2019 13:19

Du må eie de dagen før ex utbytte, etter det kan du selge aksjen og få utbytte.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
30.04.2019 11:24

Ja, ok. Kan jeg handle aksjen like før stengetid dagen før ex utbytte, og få utbytte? Eller må jeg eie aksjen hele dagen før ex utbytte, dvs. at jeg må kjøpe aksjen dagen før dagen før ex utbytte? 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.04.2021 13:02

Du trenger eie aksjen dagen før ex.dato. Når du kjøper den på dagen har ingenting å si så lenge du har den før børsen stenger.

Gjest
Gjest
14.03.2019 13:06

Selskap Generalforsamling Ex. utbytte dato NOK Gjensidige Torsdag 28. mars Fredag 29. mars 7,10 Sparebank 1 MN Torsdag 28. mars Fredag 29. mars 5,10 Bakkafrost Fredag 5. april Mandag 8. april 8,25 Storebrand Onsdag 10. april Torsdag 11. april 3,00 Subsea 7 Onsdag 17. april Torsdag 25. april 1,50 Aker Fredag 26. april Mandag 29. april 22,50 DNB Tirsdag 30. april Torsdag 2. mai 8,25 ABG Sundal Coll. Tirsdag 30. april Torsdag 2. mai 0,22 Telenor Tirsdag 7. mai Onsdag 8. mai 4,40 Yara Tirsdag 7. mai Onsdag 8. mai 6,60 Norsk Hydro Tirsdag 7. mai Onsdag 8. mai 1,25… Les mer »