«TINA-effekten» påvirker fondskundene

Våre fondskunder nettokjøpte aksjefond for 100 millioner i oktober. Jeg tror «Tina-effekten» – «There Is No Alternative» – er en av forklaringene på aksje-optimismen.

Oktober ble nok en sterk børsmåned, og de amerikanske børsene nådde nye rekordnoteringer. Oslo Børs steg knappe to prosent, omtrent det samme gjorde den brede amerikanske S&P 500-indeksen.

Våre privatkunder nettokjøpte fond for 100 millioner kroner i oktober. Aksjefond ble kjøpt for 100 millioner, og kombinasjonsfond ble kjøpt for 6 millioner. Rentefond ble solgt for 6 millioner.

All time high i USA

Forrige uke nådde det amerikanske aksjemarkedet ny all time high, både målt ved S&P 500-indeksen og den teknologitunge Nasdaq-indeksen. Positive signaler fra forhandlingene mellom Kina og USA, enda et rentekutt fra den amerikanske sentralbanken og gode kvartalstall fra mange av de store selskapene bidro til optimismen.

Her hjemme nådde Oslo Børs ny årsbeste, godt hjulpet av en stigende oljepris.

I tillegg til gode nyheter internasjonalt de siste ukene, ser vi at «TINA» gjør seg gjeldende. Tina er forkortelsen for «There Is No Alternative», og spiller på at investorer føler det ikke er noe reelt investeringsalternativ til aksjer. Rentepapirer gir omtrent null i avkastning etter inflasjon. Og i noen land, som Tyskland og Danmark, får du negativ avkasting i sikre rentepapirer. Dermed blir investorer nærmest presset over i aksjer.

Jeg vil understreke at null i avkastning er bedre enn minus 20, 30 eller 50 prosent – som man kan risikere å tape i aksjefond dersom vi får et krakk.

Det er liten tvil om at vi er sent i oppgangs-sykelen – som har vart i elleve år – men nå går vi inn i årets beste periode på børsen, så investorene ser ut til å tro at festen varer litt til.

Selger norske aksjefond, kjøper teknologi-, eiendom- og globalfond

De er to norske aksjefond som ligger på salgstoppen i oktober: Alfred Berg Gambak og Nordnet Superfondet Norge. På kjøpstoppen ligger DNB Teknologi, Odin Eiendom og to globale indeksfond.

Vi så samme tendensen i forrige måned. Nordnets fondskunder selger seg ned på Oslo Børs, og vekter seg opp ute. De ser nok at globalfond og visse bransjefond har knust norske fond i år, dels på grunn av valutagevinsten som følge av en svak norsk krone.

Et globalt indeksfond uten valutasikring har gitt ca 28 prosent avkastning hittil i år (per 31.10.19), mens det samme fondet med valutasikring har gitt ca 20 prosent. Valutaeffekten er hele åtte prosentpoeng på ti måneder. 

TOPP 10 KJØPTE FOND I OKT:TOPP 10 SOLGTE FOND I OKT:
DNB TEKNOLOGI NOKALFRED BERG GAMBAK
ODIN EIENDOMNORDNET SUPERFONDET NORGE
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS VKLP OBLIGASJON GLOBAL
DNB GLOBAL INDEKSFONDSFINANS KREDITT
ARCTIC RETURN CLASSFONDSFINANS HIGH YIELD
DNB AKTIV RENTEKLP AKSJEGLOBAL LAVBETA II
KLP AKSJEGLOBAL MER SAMFUNNSANSVARDELPHI N NORDIC
FORTE OBLIGASJONDNB OBLIGASJON
ALFRED BERG NORDISK EIENDOMHANDELSBANKEN NORDISKE SMB
NORDNET SMART 15SEB NORWAY FOCUS FUND

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer