Gå til hovedinnhold

Tillat deg selv å gjøre feil i markedet

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av den svenske daytraderen, Ekka Lundin. Ønsker du å bli bedre kjent med Ekka kan du se samtalen våre svenske kolleger hadde med han tilbake i 2017.

Til tross for at jeg anser meg som relativt fersk i markedet, har jeg gjennom mine år foran skjermene plukket opp noen erfaringer. Mange spør meg hvordan jeg startet min karriere og hvordan man kan komme i gang som fulltidstrader. Først og fremst har jeg stor tro på at man må gå sin egen vei. Jeg har tidligere pratet mye om å finne en strategi som passer for den enkelte – og hvordan gjør man det? Jo, gjennom å prøve og feile, og dermed utvikle sin egen strategi over tid.

Man blir aldri ferdig utlært innen trading. En ting er at man må starte et sted – komme i gang – men det viktigste slik jeg ser det er den læringen man gjør underveis. «Trial and error» – prøving og feiling, er nøkkelen til fremgang. Vær innstilt på at du kommer til å feile, og fokuser på å lære av disse feilene. Forhåpentligvis kan man luke ut en del av de tingene man gjør feil, slik at man ikke gjentar disse i fremtiden. Samtidig må man sørge for å notere ned det man gjør bra, slik at man også bringer dette med seg videre.

Tillat deg selv å gjøre feil i markedet i dag, for å komme styrket ut av det i fremtiden.

Vurder risikonivået i din strategi

Da jeg startet å trade handlet jeg mye forskjellig, med høy gearing og uten god kontroll på risikoen forbundet med investeringene. Når jeg ser tilbake på mine trades i denne perioden er jeg glad for at jeg kom meg gjennom uten for store tap. Senere jobbet jeg meg frem til et konsept med tilhørende strategier som passet meg bra, da begynte resultatene å komme. Jeg jobbet da ut ifra en konkret plan, og hver eneste trade var nøye gjennomtenkt. Alle handlene jeg gjorde ble fokusert rundt risk-reward. Selvfølgelig varierte resultatene mine fortsatt på kort sikt, men over tid sørget jeg for at gevinstene overgikk tapene.

Som nevnt tidligere så må du tillate deg å gjøre feil. Selv den dag i dag gjør jeg feil, men jeg jobber hele tiden for å minimere disse slik at jeg over tid blir en bedre trader, og oppnår høyre risikojustert avkastning.

Du kan lese mer om risikostyring i dette innlegget: Money management

Det vil komme perioder hvor man føler på en viss forvirring knyttet til strategien man følger som følge av ting tilsynelatende ikke fungerer som det skal. Det er i disse perioden jeg har innsett at man må stå i det og være tro mot strategien man følger. Hvis man begynner å vike bort fra strategien man har satt, er det lett for at tapene forstørres ytterligere. Klare man å ha de langsiktige brillene på, så vil man se at en kort periode med tap ikke er utslagsgivende, så lenge strategien gir positiv avkastning på sikt. Som sagt tidligere, det er helt umulig å unngå tap, det store spørsmålet er bare hvor mye disse tapene setter deg tilbake totalt sett.

Ta tapene tidlig

I vanskelige perioder når jeg har følt strategien ikke fungerer som den skal, og jeg har flere tap på rad, ser jeg alltid tilbake på at jeg skulle ha benyttet meg av stop-loss, eller manuelt dratt i spaken tidligere enn hva jeg har gjort. Det gir selvfølgelig aldri noen god følelse å måtte ta tapene, men etter hvert som man utvikler seg som trader vil man forstå hvor viktig det er å ta disse tapene på et tidlig (forhåndsbestemt) nivå, hvis ikke traden utvikler seg som planlagt. Heller enn å sitte og følge med på en negativ utvikling, tar jeg et eventuelt tap tidlig, og fokuserer på å finne neste trade.

Les mer om bruk av stop loss her.

Prøving og feiling er nøkkelen – du må hele tiden utvikle din trading-strategi, og lære av tidligere feil. Det er noe av det jeg liker med trading-yrket. Hvordan jobber du med din risiko? Tar du risiko basert på følelser eller beregninger? Legg gjerne igjen en kommentar nedenfor.

/Ekka

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer