Gå til hovedinnhold

Money Management

I dette innlegget tar vi for oss money management og risikohåndtering. Dette er det ekstremt viktig å ha kontroll på for å lykkes i aksjemarkedet, men det viser seg ofte at det er vanskelig å gjennomføre i praksis. I videoen kan du se et intervju våre kolleger i Sverige gjorde med den svenske traderen Ekka Lundin.

I de fleste trading-bøker trekkes ofte money management frem som et viktig element. Det er et stort tema som inneholder mange forskjellige deler, hvor det ofte er vanskelig å sette to streker under svaret. I dette innlegget og i intervjuet tar vi utgangspunkt i hvordan Ekka sin strategi for risikohåndtering ser ut, med bakgrunn i hans erfaringer som trader og aktiv deltaker i markedet.

Posisjonsstørrelse og exit-strategi

Fra dag én må man innstille seg på at tap er unngåelig. Men med god håndtering av posisjonene kan du sitte igjen med en solid netto gevinst, i absolutte tall, til tross for at antallet gevinster ikke nødvendigvis er større enn antall tap. Her trekker Ekka frem to viktige elementer: posisjonsstørrelse og exit-strategier.

Man må kontinuerlig gjøre en vurdering av risk/reward ved en trade, og deretter ta posisjonsstørrelse ut i fra dette. Det er nettopp denne vurderingen som ligger til grunn for at man kan komme ut i pluss. Det er tross alt nettogevinsten som beregnes, og ikke din hit rate. Dette er noe som mange tradere som undervurderer.

Det andre Ekka trekker frem er exit-strategi – med andre ord må du ha en klar plan for når du skal selge posisjonen før du inntar den. Aksjemarkedet beveger seg ikke i en rett linje, og man kan i mange tilfeller «ta feil» før man får rett, i form av kursbevegelser. Da er det lett å la seg påvirke av sin egen psyke, markedspsykologien, eller andre eksterne faktorer som spiller inn, med mindre man har satt en klar plan. Et godt råd kan være å aktivere stop loss på alle posisjoner. På denne måten kan man unngå å vike bort fra den forhåndsbestemte strategien underveis i traden.

Det utallige eksempler på tradere som gjennom tiden har brukt mange år på å bygge seg opp mye kapital, og i utgangspunktet har en god strategi for trading, men som presterer å tape hele den opparbeidet kapitalen på et fåtall trades som følge av dårlig risikohåndtering. Hvilken risiko man selv ønsker ta er høyest individuelt og varier fra trader til trader, og strategi til strategi. Det er ikke noe enkelt fasit svar å gi, og ikke en enkelt regel. Men det er ekstremt viktig at man forstår hvilken risiko man tar i markedet, og at man ikke beveger seg høyere opp på risikoskalaen enn man er komfortabel med. Dette får du høre mer om i intervjuet med Ekka.

Les flere innlegg fra Nordnet Active Trader.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer