Gå til hovedinnhold

Største fondskjøp siden januar

Våre fondskunder har ikke høydeskrekk, tross nye rekordnoteringer på mange børser i juli. Aksjefond ble nettokjøpt for 777 millioner kroner, noe som er det høyeste tallet siden januar. På kjøpstoppen ligger globale indeksfond og teknologifond.

Vi fikk nok en sterk børsmåned i juli, og både USA-børsene og Oslo Børs nådde nye all time high-nivåer i løpet av juli.

Fond ble nettokjøpt for 906 millioner kroner i juli. Aksjefond ble nettokjøpt for 777 millioner kroner. Rentefond ble nettokjøpt for 114 millioner, mens kombinasjonsfond ble nettokjøpt for 15 millioner. (Merk: Disse tallene inkluderer ikke tilflyttede midler til egen pensjonskonto i Nordnet, som ble lansert i februar.)

Oppgang på verdens børser i juli

Verdensindeksen steg med knappe 2 prosent i juli, godt hjulpet av amerikanske aksjer, som utgjør to tredjedeler av verdensindeksen MSCI World Index. Oslo Børs var så vidt i pluss i juli, og har lagt på seg 17 prosent hittil i år.

De amerikanske langrentene fortsatte fallet i juli, og 10-åringen falt fra rundt 1,40 til 1,24 i løpet av måneden. Ekspertene gir flere mulige forklaringer på rentefallet, blant annet at inflasjonsfrykten i USA har avtatt samt at pengetrykkingen holder rentene nede. Uansett årsak er lavere langrenter positivt for aksjer. I tillegg har de store teknologikjempene i USA levert bedre kvartalstall enn forventet i juli, noe som også har bidratt til børsoppgang.

Sektorrotasjonen har tatt en pause

Verdiaksjer var i vinden i første kvartal. Deretter har imidlertid vekstaksjer gjort det best. Dels kan dette forklares ved langrentene i USA, som steg kraftig i første kvartal, og som siden har falt.

Renteoppgangen påvirker nemlig verdi -og vekstaksjer ulikt. Jo lengre frem i tid et selskaps inntjening ligger, jo mer vil prisingen av selskapet endres når rentenivået endres. Det innebærer at vekstaksjer blir mer negativt påvirket av stigende renter enn verdiaksjer. Utviklingen i langrentene vil være viktig for om vekst- eller verdiaksjer vil gjøre det best fremover. 

Teknologifond både kjøpes og selges

To av de tre mest kjøpte fondene i juli er teknologifond: Nordnet Indeksfond Teknologi og DNB Teknologi. Førstnevnte ble lansert 1. juni og er det første teknologi-indeksfondet i det norske markedet.

På listen over de mest solgte fondene finner vi imidertid også flere teknologifond, blant annet to vekstorienterte tek-fond fra Black Rock.

 Jeg tror dette skyldes at en del kunder bytter ut aktive teknologifond med det nye rimelige indeksalternativet, Nordnet Indeksfond Teknologi – eller bytter til det mer defensive tek-fondet DNB Teknologi, som har gjort et comeback det siste året. 

Det er sjelden å se et Kina-fond blant de mest kjøpte eller solgte fondene. I juli var imidlertid JPMorgan China Fund blant de mest solgte fondene, etter at den kinesiske børsen falt med om lag 10 prosent i juli. Børsfallet skyldes blant annet at kinesiske myndigheter varslet strengere reguleringer av IT-selskaper, og spesielt nettlæringsselskaper.   

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I JULI:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I JULI:
NORDNET INDEKSFOND GLOBALFIRST GLOBAL FOCUS
NORDNET INDEKSFOND TEKNOLOGIBGF NEXT GENERATION TECHNOLOGY
DNB TEKNOLOGIDNB SMB
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS VFIRST GENERATOR
SPILTAN AKTIEFOND INVESTMENTBOLAGJPMORGAN CHINA FUND
NORDNET INDEKSFOND NORGEBLACK ROCK WORLD TECHNOLOGY
DNB GLOBAL INDEKSSTOREBRAND FORNYBAR ENERGI
ODIN EIENDOMMSDW INVF US GROWTH FUND
NORDNET INDEKSFOND SVERIGESTOREBRAND GLOBAL VALUE
ALFRED BERG NORDIC HIGH YIELDFRANKLIN US OPPORTUNITIES

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
5 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
03.08.2021 16:01

Nordnet tjener nok god nå, nå som de gjorde alle andre indeksfond kjempedyre og sine fond billigst

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
03.08.2021 16:09

Hei Nils. Nordnet tjener strengt tatt mindre på salg av egne indeksfond enn eksterne indeksfond, siden vi har lavere inntjening på disse enn eksterne (indeks)fond. Egne indeksfond har nemlig 0 i forvaltnignskostnad, kun plattformavgift. Og som vi har skrevet før har den nye fondsprismodellen redusert våre inntekter fra fondsdistribusjon totalt sett. https://www.nordnet.no/blogg/ny-prismodell-for-fond/

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
03.08.2021 17:33

Ja men før plattformavgiften så ville Nordnet vært blant de dyreste indeksfondene på plattformen, poenget er jo at nå er Nordnet sine indeksfond billigst. Bukken og havresekken osv

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.08.2021 10:09

Det stemmer, Nils. Vi besluttet i fjor å innføre samme plattformavgift på indeksaksjefond som på aktive aksjefond for å lage en bærekraftig fondsprismodell tilpasset nytt EU-regelverk. Konsekvensen var at indeksfond ble noe dyrere og aktive fond ble noe billigere. Totale inntekter fra fondsvirksomheten til Nordnet ble redusert med ca 20 % som følge av endringen. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.08.2021 09:56

Ja og nå skal jo inntektene da hentes inn igjen gjennom dyrere spareprodukter, det er jo ikke sånn at et børsnotert selskap bare gir slipp på 20% inntjening også trekker på skulderene og sier “oops sånn ble det”