Gå til hovedinnhold

Spar skatt – fyll opp IPS-kontoen før nyttår

Ønsker du å spare til pensjon, er IPS den mest lønnsomme spareordningen. For Nordnets kunder er fristen for å sette inn penger på IPS-kontoen 29. desember.

For at du skal bli fristet til å sette av nok penger til din egen pensjonstilværelse, har staten laget en ordning som skal motivere deg til å spare, nemlig individuell pensjonssparing (IPS). Skattereglene i IPS-ordningen ble forbedret høsten 2017, og det årlige maksimale sparebeløpet ble økt til 40 000 kroner. (For 2022 reduseres maksimalt årlig sparebeløp fra 40.000 kroner til 15.000 kroner – mer om dette lenger ned.)

De fleste eksperter er enige om at skattefordelene er betydelige, så fremt du er villig til å binde en andel av sparepengene dine frem til pensjonsalder.

– Nordnet har regnet ut at de fleste kan forvente å få mellom 15 og 40 prosent høyere sparesaldo ved 65 år med sparing i aksjefond på IPS over en periode på 20 til 40 år, forteller vår spareøkonom Bjørn Erik Sættem. Han legger til at lønnsomheten øker jo tidligere du starter sparingen, jo høyere aksjeandel du har, og om du betaler formueskatt.

Les mer om hvor mye skattefordelene er verdt i dette blogginnlegget.

– Du må selv avgjøre om du mener at en noe høyere avkastning etter skatt er tilstrekkelig for å binde pengene frem til pensjonsalder, sier han.

Spareøkonomen presiserer at man ikke bør binde alle sparepengene i IPS, kun en andel. Dermed beholder du fleksibiliteten på den andre delen. Dette er spesielt viktig når du er ung, og ikke vet hva fremtiden vil bringe.

Velg riktig fond

– Når du sparer til pensjon bør du fortrinnsvis velge aksjefond, siden aksjefond gir høyest forventet avkastning på lang sikt. Du skal spare i 20, 30 eller kanskje 40 år, og da bør du tåle at verdiene svinger litt på veien mot pensjonstilværelsen. Det enkleste er å velge et billig globalt indeksfond. Er du mer interessert, kan du forsøke å finne aktive (og dyrere) aksjefond som har slått børsen, sier spareøkonomen.

Dette er IPS:

  • IPS står for Individuell Pensjonssparing
  • Du kan spare inntil 40 000 kr. i året og få en skattefordel på inntil 8800 kr. året etter (22 prosent i 2021)
  • Pengene er fritatt for formuesskatt, og det er ingen skatt på avkastningen underveis
  • Pengene du setter inn på IPS-kontoen blir låst frem til du er 62 år (utbetalingstiden er minimum 10 år, og utbetalingene skal vare til du er minst 80 år)
  • Pengene du tar ut av kontoen, både innskudd og avkastning, beskattes som alminnelig inntekt (22 prosent i 2021)

Lavere maksbeløp for IPS i 2022

I statsbudsjettet for 2022 vedtok nylig Ap, Sp og SV å redusere maksimalt årlig sparebeløp for IPS-ordningen fra 40.000 kroner i dag til 15.000 kroner for 2022. Formuesskattefritaket består. Argumentet regjeringen bruker for å redusere maksbeløpet er at det er høyinntektsgrupper som sparer mest i IPS, og at slike fradragsordninger reduserer den reelle progressiviteten i skattesystemet.

Et lavere sparebeløp reduserer attraktiviteten i IPS-ordningen, og endringer av langsiktige rammebetingelser er uheldig for norske pensjonssparere. Les mer om den politiske vinglingen om IPS-ordningen i dette innlegget fra 2020.

Selv om maksbeløpet i IPS-ordningen blir redusert, er skattefordelene de samme som før. Pengene på IPS-kontoen er fremdeles fritatt for formuesskatt. Du får fremdeles fradrag i alminnelig inntekt for IPS-innskuddet, dog med lavere maksbeløp. Og du får fremdeles lavere skatt på aksjeavkastningen, 22 % mot 35,2 i 2022.

– Jeg mener derfor at nordmenn som vil spare til pensjon, og er villig til å binde deler av sparepengene, fortsatt bør spare i IPS.Jeg og kona sparer selv i IPS og vi vil fortsette med det også i 2022, men da med 15.000 kroner i innskudd, sier Sættem.

Han forteller at det ikke er utenkelig at den rødgrønne regjeringen fjerner hele IPS-ordningen i løpet av stortingsperioden. Dette skjedde sist i 2006, av en Ap-ledet regjering. Den gang kunne personer med IPA-avtaler (forgjengeren for IPS) velge å ta ut sparesaldo inntil 1,5 G ved å betale ordinær skatt, eller de kunne velge å la pengene stå til pensjonsalder.IPA-avtaler over 1,5 G var fortsatt bundet til pensjonsalder og pengene var fremdeles fritatt for formuesskatt. En slik løsning kan man se for seg igjen. Det betyr i så fall at IPS-sparing som er gjennomført fortsatt vil beholde skattefordelene, men at ny sparing ikke er mulig lenger. Dette er heller ikke et argument for å stoppe IPS-sparingen nå, mener vår spareøkonom.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
18.12.2021 12:02

Vil jeg fremdeles få skattefradrag? Som for 2021 var 8800kr for 40000kr.

Evt hva blir det for 15000kr. I 2022

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.12.2021 11:49

Ja det blir det, men 22% av 15000 gir deg fra 2022 (kun) 3300,- kroner i fradrag