Gå til hovedinnhold

Spådommer 2020

Her er noen tanker rundt 2020, og hva jeg tror kommer til å skje i ulike markeder jeg dekker. Dette må ikke tas som investeringsråd, men settes på underholdningskontoen. Med det ønsker jeg alle en god jul

Oslo Børs

Jeg tror Oslo Børs kommer til å stige nye 12-14% i 2020. Alt ligger til rette for fortsatt oppgang i verdensmarkedet, og ettersom Øystein Olsen har blitt duete kommer ikke Norges Bank til å ødelegge himmelferden.

Oljeaksjene

På et tidspunkt kommer det en “kontra-trade”på olje og oljeaksjer. De har underperformed i flere år, både på svak oljepris men også økt fokus på miljøvern. Priser og avkastning trumfer alt, og nå ligger det over gjennomsnittlig god avkastning i f.eks de store oljeselskapene. I USA får du en direkteyield på 5.5% på Exxon og tilsvarende. Jeg tror Borr Drilling vil gjøre det godt, da de er rigget (pun intended) for oppgang.


Grønne aksjer

Jeg leter fortsatt etter gode investeringscase innen fornybar sektor. Det er sikkert et problem andre også sliter med, noe som resulterer i at alle skal inn i “Tesla” og Ørsted. Jeg tror derfor begge kommer til å stige i kommende år. NEL kommer også til å være favoritt i Norge


Tørrbulk

Skal dette være året da tørrbulkaksjene virkelig setter fart? USA og Kina har blitt enige om en handelsavtale som innebærer tvungne kjøp av jordbruksprodukter fra USA. Min favoritt i sektoren er Bulkers 2020, som betaler månedlig utbytter og har topp moderne skip. Her tror jeg du får mellom 12-15% direkteavkastning gjennom utbytter.


Renter

Sentralbankene kommer ikke til å røre rentene i år. Det kommer til å være paddeflatt på lave nivåer. Flere og flere kommer til å stille spørsmål rundt effektiviteten av dette, men sentralbankene har ikke noe valg.


Boligmarkedet

For første gang på mange år er det en viss balanse i boligmarkedet. Jeg tror derfor markedet kanskje stiger rundt 3% i Oslo, og flatt på landsbasis. Ene og alene fordi folk stifter familie og et er en konstant etterspørsel etter boliger i hovedstaden som følge av tilflytting.


Skatt

Kommer vi til å se en rekord i arveoverføringer? Det er stor sannsynlighet for at de rødgrønne kommer til makten i 2021, og da begynner det å haste med å overføre verdier til barna. Arveskatt og økt utbytteskatt (takk Dagens Næringsliv) blir nærmest garantert innført med en ny regjering.


Blockchain

Nå skal jeg være litt “ballsy”. Jeg tror Bitcoin kommer til å sette ny rekord det neste året. Det betyr at prisen må tangere $20.000, noe som krever en 300% oppgang fra dagens nivå. Årsaken ligger i halveringen av “miner rewards” i mai måned. Hvert fjerde år halveres antall bitcoin som genereres av minere. Nå er det fire år siden forrige gang, og antall nye bitcoins som skal introduseres i markedet vil halveres.


Politikk

Trump vinner en ny periode som president. USA kommer til å oppleve et “Corbyn øyeblikk”, der demokratene innser at de ikke kan stille med venstreradikale kandidater. Men kommer Trump til å sitte tiden ut? Det tror jeg ikke, han vil nok sette inn en etterfølger før avgang. Hils på Ivanka Trump. Lykke til verden.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
29.12.2019 20:18

Veldig interessant, men Trump har rett og slett ikke helse til å begynne på en ny presidentperiode. Tipper at han trekker seg i juni.

Gjest
Gjest
22.12.2019 20:37

Om siste kapitel Politikk:
For å sikre arvefølgen, tror du Trump vil velge Ivanka som sin visepresident-kandidat ved valget i 2020? Da vil hun jo automatisk bli president hvis Trump “går av” i løpet av fire-årsperioden.

Gjest
Gjest
22.12.2019 08:12

Er ingen vits å stresse med arveskatt all den tid man kan gi gaver. Skjønner ikke hvorfor folk gir så mye mer forskudd på arv når gaver er et vel så godt alternativ, kanskje til og med bedre.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
23.12.2019 23:29

Gaver blir (er) sidestilt med arv.