Robotenes inntrenden i arbeidsmarkedet

Automatisering bidrar til å effektivisere utviklingen av prosesser og systemer, mens en robot kan utføre (rutinemessig) arbeid. Digitalisering øker produktiviteten og eliminerer i større grad mer komplekse og fysiske arbeidsoppgaver. Mye tyder på at manuelt arbeid blir erstattet, enten det er punktsveising, pakkesortering eller fakturabehandling.

Automatisering vs. Robotikk

En arbeidsplass med godt etablerte rutiner og standardiserte oppgaver blir stadig mer effektivisert ved hjelp av teknologiske fremskritt. Roboten endrer ikke de generelle prosessene og oppgavene, men den kan bli en integrert del av arbeidsplassen. Automatisering bidrar til å gjøre roboten enda mer produktiv.

Produktivitet

Produktivitet er driveren for økonomisk vekst, mens bedre resultater og effektivisering er en forutsetning. Uten disse tre ville verden endt opp med kun to råvarer, energi og oksygen og den nåværende verdensøkonomien hadde kollapset. Automatisering og robotisering kan være en nøkkel som bidrar til økt produktivitet og vekst i fremtiden.

Det er lett å se for seg at manuelle arbeidstrinn automatiseres eller gjøres av roboter, mens arbeiderene øker jobbkravene og utvider ekspertisen. Også gjenstår det å se om dette kan endre spillereglene med tanke på det globale arbeidsmarkedet? Kanskje vil kompetansen flyttes til land med billigere arbeidskraft.

Vekst

Det globale robotmarkedet vokser raskere enn forventet. Boston Consulting Group (BCG) anslo i 2014 at markedet ville øke til 67 milliarder dollar innen 2025. I år er markedet allerede estimert til 87 milliarder dollar. Økningen skyldes i stor grad forbrukernes økte etterspørsel. Produkter som selvstyrende biler og smarthus tar store andeler av markedet. Det automatiserte- og robotmarkedet anslås nå å vokse opp til 1200 milliarder innen 2025.

Mange globale samfunnsutfordringer, som for eksempel eldre befolkning, helse, forurensning og inflasjon i produksjonskostnader kan håndteres ved hjelp av automatisering og robotikk. For eksempel kan roboter bidra i operasjonsstuen, gi bedre tilgang til 3D-print av billige tilpassede proteser, aktiviteter for eldre og hjelp i hjemmet. Man ser at den høyeste veksten innenfor automatisering- og robotmarkedet er ikke-industrielle applikasjoner.

Akkurat nå virker det sikkert at roboter og automatisering er en del av den nærmeste fremtiden vår. Kunstig intelligens er også en trend det kan være nyttig å se på med tanke på fremtiden. Les mer om kunstig intelligens i nåtiden.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer