Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i november

Når vi kanskje så slutten på pandemien og julebordsesongen skulle sette inn for fullt, ble det nok en gang avdekket en ny versjon av coronaviruset. Denne gangen er det Omikron som har skapt turbulens i markedet.

Det er sikkert flere enn meg som trakk et sukk da det sent i november kom meldinger om enda en ny variant av coronaviruset som nå har tatt over. Selv om vi i Norge har oppnådd en høy vaksinasjonsgrad, er det nok en gang satt i gang tiltak for å begrense smittetallene. Dette vil blant annet få store konsekvenser for uteliv, hotell og reiseliv. Høysesongen for restaurant og hotellbransjen er nettopp nå, og jeg tror det er mange aktører som sliter kraftig i disse dager. Flybransjen sliter også kraftig og det var absolutt ikke det man trengte nå helt på slutten av året. Hva denne nye virusvarianten vil ha å si for innleggelser og eventuelle nedstigninger er tidlig å si, men man ser allerede land som enten har eller diskuterer en ny nedstenging. Dette har heller ikke gått upåvaktet hen i markedet og man har fått et ganske kraftig flush ned på verdens børser. Om ikke indeksene er mye ned kan jeg nevne et knippe aksjer som har fått kjørt seg:

SelskapBransjeKursreaksjon siste mnd
Aker BPOljeproduksjon-10 %
Scandic HotelsHotellvirksomhet-17 %
FlyrLuftfart-46 %
Norwegian Air ShuttleLuftfart-17 %
ModernaMedisin/biotech-21 %
Royal Caribian CruisesCruise/reiseliv-20 %
Snitt-22 %

Som man ser så er indeksene flate eller litt ned siste måneden, men man ser at det har gått hardt ut over endel enkeltaksjer og bransjer. I snitt har altså dette knippe med selskaper «tapt» hele det gode året man har hatt på verdens indekser, dette kommer sjeldent frem når man snakker om aksjemarkedet, da de fleste ser rent på indekser. Men som man ser så blir man straffet av å sitte i selskaper som blir rammet av slike eksogene faktorer som et virus.

Fra tid til annen så publiserer Howard Marks ulike memoarer. Jeg liker veldig godt å høre og lese alt Marks publiserer. Ikke bare har han en beviselig høy avkastning på sitt fond, Oaktree Captial, men han har en evne til å fortelle edruelig og nøkternt om hvordan man som investor skal agere. Tidligere denne måneden kom han med et nytt memo. Her snakker han om sitt fokus på «big macro» altså hva som vil påvirke våre liv i fremtiden, som vi kanskje ikke tar stilling til i dag.

Han legger stor vekt på historien, og at dagens næringsliv er ulikt 50 og 60-tallet grunnet de store endringene som skjer, hver dag. Det er vanskelig å se for seg et selskap eller en bransje som ikke blir disruptert av teknologi i fremtiden.

Dette vil kanskje tilsi at ord som «stabile inntjeningsmodeller» «monopoltendenser» og «høye inngangsbarrierer» ikke er så relevante i fremtiden? Vi er også kanskje nødt til å sette oss enda mer inn i teknologisk innovasjon som investorer også? Og ikke minst, investeringer som er grunnlagt på at gårsdagen er lik morgendagen står kanskje for fall? Jeg sier ikke at Howard Marks har rett, men jeg liker veldig godt tankerekken han er inne på. Det får meg og vi som leser disse memorarene til å tenke, og ikke minst, kanskje tenke litt annerledes- jeg tror dette er hovednøkkelen i en investors liv. Du må hele tiden tilpasse deg. Det er som Darwin så fint sa- «det er ikke den sterkeste som vinner, det er den som er mest tilpasningsdyktig».

Jeg vet ikke, men det er i alle fall en interessant tanke.

Etter en god oktober måned har november vist seg å være noe mer ruglete. Til tross for at vaksinasjonsgraden i den vestlige verden stiger, er det fortsatt mange uvaksinerte. I takt med at verden sakte, men sikkert nærmer seg en normal, har smittesituasjonen forverret seg. Dette har ført med seg strengere smitte og testtiltak og flere europeiske land har igjen innført strenge restriksjoner for sine innbyggere. Dette har satt et salgs-press på konsumentaksjer, transportaksjer og deler av råvaremarkedet. Sent i november fikk man også negative nyheter fra Sør Afrika der den nye virusvarianten Omikron ser ut til å vokse frem. Foreløpig har Sør Afrikanske eksperter fortalt at sykdomsforløpet ser ut til å være mildere enn tidligere varianter, men WHO gikk uansett ut og advarte kraftig mot konsekvensene av den nye virusvarianten. Dette førte til et kraftig børsfall på verdens børser og igjen ulike tiltak fra land som Japan, UK og deler av de afrikanske landene. Oljeprisen har også fått unngjelde og falt over 11 prosent da virusvarianten ble kjent i markedet. Svake råvarepriser har også lagt en demper på Oslo Børs, der både råvare og shippingselskaper har hatt en måned med kraftige svingninger. I takt med kaldere vær har også strømprisen steget kraftig i Europa. Dette har gjort sitt til at både forbrukere og ikke minst bedrifter vil få en økt energikostnad fremover. Spørsmålet nå alle stiller seg er om dette også vil slå ut i reell kjøpekraft og lavere overskudd i bedriftene. Inflasjonen er fortsatt på høye nivåer og gitt enda høyere strømpriser ser ikke inflasjonen ut til å avta med det første.

Min portefølje

YTD performance: +8% Oslo børs: + 21% Dow Jones World indeks: +13,5%

Swedish Match

Kahoot

Sparebank 1 Midt Norge

Mowi

Sagax AB

Frontline

Maha Energy

Fond: DNB Global Indeks (spareavtale hver måned)

Kjøp: Edda Wind
Salg:

Som sikkert mange andre så har det ikke vært mye positivitet i november og starten av desember måned. Stort sett alle mine selskaper har falt eller stått stille i verdi. Det selskapet som har falt mest for min egen del er Swedish Match og Mowi. Swedish Match grunnet den foreslåtte restriksjonen på skatt for nikotininnholdige varer i USA, og Laks grunnet restriksjoner innenfor reise og hotellvirksomhet.

Frontline kom også tidligere med tall i november måned, som ikke overraskende var elendig. Selskapets rater er «bånn i bøtta» og de bokførte et tap på over 300 millioner kroner. Allikevel står det fundamentale jeg har nevnt tidligere ved lag og jeg akter å være langsiktig med denne investeringen. Kanskje dumt, kanskje jeg får betalt?

Jeg har også kjøpt et nytt selskap som kom på børs i november måned. Under er to slider om hvorfor jeg har kjøpt:

Veien videre

Desember har normalt vært en god måned i aksjemarkedet. De første par ukene pleier å være turbulente av ren teknisk art. Store fond og andre aktører lemper gjerne ut posisjoner som har vært dårlig i år og kjøper selskaper som har steget mye.

Dette gir grobunn for de såkalte «nyttårsrakettene» som Peter Hermanrud begynt med for mange år siden. Disse «rakettene» kommer helt sikkert til å bli forsøkt sendt opp både av meg og mange andre gjennom desember. Samtidig vil man også rette blikket inn mot et nytt år og nye muligheter.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
04.12.2021 01:50

upåvaktet? endel? Caribian?
Og memoarer er livserindringer, ofte regnet som en underklasse av selvbiografi. Skal man bruke et norsk ord for “memo” vil nok memorandum eller promemoria være mer korrekt betegnende (avhengig av hva man mener), men helt enkelt “memo” vil nok bli vel så lett forstått av de fleste.