Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i februar

Korreksjoner, stigende renter og litt ruskete vær har preget markedet de siste perioden. Allikevel har «sitt-stille-i-båten» investoren i alle fall på Oslo Børs gjort det meget bra i februar måned.

Ting skjer fort i 2021 og det er jammen ikke lett å følge med på problemer, narrativer og hyper som omfavnes i markedet fra dag til dag. I februar måned kan man nevne ord som; korreksjon, esg, techstop, vaksiner, corona, renter, gjeldsauksjoner, olje, råvarer, bitcoin, Etherium og så videre. Jeg råder de fleste heller til å selektere ut informasjon enn å være nervøs for at du ikke får med deg nok. Det bruker jeg store deler av min dag til, når jeg ser på markedet til. Kort fortalt; hva er bullshit og hva er mer hold i.

Til tross for stor turbulens så ser man at den sykliske opp-svingen fortsetter i verden og flere og flere sykliske sektorer ser ut til å fortsette å stige nordover. Siste par månedene har man også sett at laksesektoren etter sigende har fått vind i seilene også. Dette har vært en syklisk sektor som faktisk har «lagget» litt i forhold til de andre råvaresektoren, som olje, aluminium, sjømat og lignende.

Etter lang tids oppgang har man den siste perioden sett et markant fall for ESG og teknologiaksjer. Det er flere grunnet til hvorfor dette har skjedd. Man kan nevne gevinstsikring, sektorrotasjon og ikke minst renter. De lange rentene har vært i fokus den siste perioden og den amerikanske «tiåringen» har bare i 2021 steget med 57 prosent. Dette er et positivt signal for økonomisk vekst, da markedet priser inn betydelig økonomisk oppsving fremover. Samtidig vil en høyere rente føre til dyrere finansieringskostnader for vekstselskaper. Kryper renten opp mot 2 og 3 prosent fremover så vil aksjemarkedet sannsynligvis merke dette. Investorer vil på sin side da søke selskaper som kan tilby en kontantstrøm i dag, snarere enn fem år frem i tid. I tider med økt rente og inflasjon har også historisk råvare og syklisk industri gjort det bra. Dette ser vi også har skjedd denne måneden, da selskaper som Norsk Hydro, Aker BP og Yara har steget mellom 5-20 prosent.


Som vi ser av chartet er de lange rentene på full fart oppover i 2021. Den relativt korte 5 årige renten er opp over 96 prosent så langt i år. Det er ikke mange aksjer eller verdipapirer som kan skimte av en såpass oppgang i 2021.

Videre har vi lagt bak oss en resultatsesong der stort sett de fleste selskapene internasjonalt og på Oslo børs har levert tall. På bred front har selskapene levert noe bedre enn hva analytikerne hadde ventet, men år over år ser det derimot noe svakere ut. Likevel har selskapenes syn på fremtiden samsvart godt med hva investorene hadde forventet seg og Oslo Børs legger bak seg en god måned, til tross for en noe ruglete periode for vekst og grønne aksjer de siste ukene.

Fenomenet Gamestop ser også ut til å ha reist seg som en fugl føniks og er opp over 200 prosent siste uken. Dette ser vi også blant våre kunder da Gamestop aksjen er omsatt for 650 millioner kroner i løpet av februar måned.

Min portefølje

YTD performance: +1,6% Oslo børs: + 3,9% Dow Jones World indeks: +4,09%

Betsson B
Swedish Match
Kahoot
Sparebank 1 Midt Norge
Mowi
Sagax AB
Vigin Galactic (ekstremt liten del av porteføljen)

Fond:
Storebrand Fornybar Energi, DNB Global Indeks (spareavtale hver måned)

Kjøp: Betsson, Swedish Match, Sagax AB, Kahoot (påfyll)
Salg:

Jeg er fortsatt ganske greit vektet i kontanter i 2021. Grunnen er rett og slett fordi jeg ikke finner helt de store investeringene, annet enn mine eksisterende innehav. Jeg har kjøpt over flere perioder i Betsson, Swedish Match, Kahoot og Sagax AB. Betsson har jeg egentlig ikke helt forståelse for hvorfor går dårlig, men det sier kanskje mer om meg enn noe annet. Ja, jeg så også av rapporten at det var regulatoriske problemer i Tyskland, og at de holder en del mer kontanter, men selskapet klarte allikevel å øke inntekten år over år med 26 prosent. Som må sies å være imponerende. Aksjen handles i dag på rundt 10x inntjeningen og har en historisk vekst på 15-20 prosent. Dette er grunnen til at jeg med trygghet har fylt på i aksjen. Litt som godeste Buffett sier; be greedy when others are fearful? Så kan det være jeg må spise mine egne ord I fremtiden, hvem vet.

Jeg er så vidt i pluss så langt i år, milevis unna Oslo Børs og andre indekser etter en forderdelig måned for mine portefølje. Både Storebrand Bærekraft, Kahoot, Betsson og Swedish Match har lagt bak seg dårlige måneder som får innvirkning på min portefølje. Men dette snur fort, så jeg tror jeg ligger relativt konservativt posisjonert fremover. Selv med en miks av vekst og verdiselskaper. Men hva vet vel jeg selvsagt. Uansett har alle mine selskaper kommet med tall som jeg synes har i det store og hele vært bra. Jeg var inne på Betsson, men også Swedish Match kunne vise til en salgsvekst på 17 prosent år over år. Sparebank 1 Midt Norge varsler lavere tap og høyere inntjening enn ventet og Mowi har endelig begynt å få sving på sakene. Jeg synes ting ser bra ut og sover godt om natten med dagens portefølje.

Veien videre

Hvis vaksinasjonsprosessen globalt fortsetter i samme tempo, antar de fleste at samfunnet vil være godt i gang rundt sommerhalvåret. Da vil folk begynne å bevege seg mer, reise og ta i bruk hotell og resturanter. Store infrastrukturprosjekter vil også igangsettes etter et år på pause. Dette vil skape stor etterspørsel etter råvarer som aluminium, gass, olje og gjødsel som vi har en god del av på Oslo Børs.Skulle man derimot få en ytterligere tilbakegang med lockdowns og restriksjoner vil dette slå negativt ut på disse sektorene. Jeg tror derimot at vi går mot lysere tider nå som gjør at råvareselskaper blir bra utover 2021.

Tiden får vise.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer