Gå til hovedinnhold

Skuffende valgt for Indias statsminister. Ny opptur på Wall Street

De amerikanske investorene sendte de tre største børsindeksene (S&P 500, Nasdaq Composite og Dow Jones Industrial Average) svakt opp tirsdag, med unntak av Russell 2000.

Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllende disclaimer.

Morgenrapport – onsdag 5 juni

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,2%, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,6]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.02 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er opp 0,4 % siden Oslo Børs stengte tirsdag, oljeprisen som er opp 0,1 % i samme periode og USDNOK som er ned -0,3 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Undertegnende har ingen eierinteresser i selskaper nevnt i denne rapporten.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,1 prosent i snitt i går.
  • Carnival Corp (5,8%), Norwegian Cruise Line Holdings Ltd (4%), T-Mobile US Inc (2,8%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Bath & Body Works Inc (-12,8%), Mohawk Industries Inc (-4,5%), Freeport-McMoRan Inc (-4,5%), endte på bunn.

De amerikanske investorene sendte de tre største børsindeksene (S&P 500, Nasdaq Composite og Dow Jones Industrial Average) svakt opp tirsdag, med unntak av Russell 2000-indeksen. Status så langt i år er oppløftende lesning. Nasdaq-indeksen er opp 12,3 prosent, mens S&P 500 er opp 10,9 prosent. De fleste børsene både i Europa og Asia har steget tilsvarende.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,1 prosent i snitt onsdag morgen.

Det ble et skuffende valg for Indias statsminister Narendra Modis parti, i strid med meningsmålingene før stemmetellingen. Modis parti mistet flertallet i parlamentet og må nå bygge nye allianser for å kunne styre landet videre. Hvorvidt dette vil bremse veksten i landet, gjenstår å se. Mandagens kraftige børsoppgang i India ble reversert, og vel så det, i går.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 77,46 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,55 NOK; 10,41 SEK; 6,86 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,5 NOK; 11,33 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,78 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,34).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,31 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Det amerikanske rentemarkedet har en betydelig innflytelse på finansmarkedene globalt. Rentekurven i USA er fortsatt invertert, noe som har viktige implikasjoner for økonomien. En invertert rentekurve, hvor kortsiktige renter er høyere enn langsiktige, varsler ofte en kommende resesjon og øker risikoaversjonen blant investorer, som kan føre til fall i aksjemarkedene og strammere kredittvilkår. Dette reduserer bedrifters og forbrukeres villighet til å låne og investere, noe som kan dempe økonomisk vekst. Samtidig kan sentralbanker reagere ved å senke rentene for å stimulere økonomien, noe som påvirker valutamarkedene og kapitalstrømmer globalt. En invertert rentekurve reflekterer derfor økonomisk usikkerhet og kan ha vidtrekkende konsekvenser for økonomien.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Per Erik Løff
Per Erik Løff
05.06.2024 11:10

Når er ECBs rentemøte? På Euro kursen/Nok virker det som om de lot den være uforandret eller satte opp i går? 2 ukers styrking av krona borte på to timer. (Bor i Nederland, er ufør og får mindre penger relativt i Nok og evt rimeligere levekostnader forsvinner. I tillegg har jeg en god del sparepenger i kroner jeg tenkte ville styrke seg mot 8 igjen i 2019 (ville ikke vedde kanskje 2 Mill på at det ikke skjedde. Så tett.) * Uansett siden Norges Bank og tildels politikere (selv om de i utgangspunktet ikke skal ha noe å si ift… Les mer »