Gå til hovedinnhold

Skoleduellen – Reddet av REC

Denne saken har blitt skrevet og publisert i Finansavisen 29. oktober.

Rec Silicons kraftige kursløft ga Aksjeklubben HiØ den ukentlige seieren i Nordnets porteføljekonkurranse. Alle de øvrige lagene tapte penger.

Nordnets porteføljekonkurranse. Alle de øvrige lagene tapte penger.

Forrige ukes skoleduell minnet om en skrekkfilm, idet studentenes porteføljer gradvis ble slaktet av et nådeløst aksjemarked.

Aller verst gikk det med analytikernes favoritter og Børsgruppen UiA (Universitetet i Agder), som tapte henholdsvis ti og tolv prosent.

Bare et lag, Aksjeklubben HiØ (Høgskolen i Østfold) slapp unna blodbadet med kapitalen inntakt.

Dette er Skoleduellen:

I Skoleduellen utfordrer Nordnet 14 skolegrupper til å gjøre det bedre enn analytikernes anbefalte aksjer. Hver skole får tildelt 100 000 kroner å handle for og vinneren er den som har høyest avkastning ved konkurransens slutt. Konkurransen varer vanligvis fra midten av september til slutten av mai. Følg Skoleduellens utvikling på Shareville.

Følg utviklingen i Skoleduellen her.

Opptur for Rec Silicon

Rec Silicons kursløft på voldsomme 36 prosent reddet gruppen.

Konsernet meldte på onsdag at Jens Ulltveit-Moe hadde investert ytterligere 5,8 millioner kroner. Gjennom selskapet Umoe eier han nå nær 23 prosent av aksjene.

Rec Silicon la dessuten frem tall for tredje kvartal. Omsetningen falt fra 58,9 millioner dollar i fjorårets tredje kvartal til 43,7 millioner dollar i årets periode. Underskuddet ble imidlertid kuttet fra 9,6 til 6,1 millioner dollar.

For øvrig tjente Aksjeklubben HiØ også på Tomra Systems, som var opp med over fire prosent. Regnskapet som ble presentert på tirsdag viste at bunnlinjen klatret fra 200 millioner kroner for et år siden til 270 millioner kroner i årets tredje kvartal.

Venter ikke børskrakk

STØH Kapital (Trondheim Økonomiske Høgskole) ligger på en foreløpig sisteplass i skoleduellen. På Nordnet-bloggen viser gruppen til at fallet i oljeprisen har tynget de store olje- og offshoreselskapene.

De mener det norske aksjemarkedets pris/bok-multippel på skyhøye 2,38 gjorde det ekstra sårbart.

«Vi tror ikke markedet vil falle markant, siden en høy prising ikke feller børsen på egenhånd,» fortsetter STØH-teamet.

«Skal børsen falle 20-40 prosent, må det skje noe dramatisk med økonomien, da spesielt i USA – og med en sterk økonomi både i USA og på verdensbasis, er dette kriteriet ikke oppfylt.»

Elkem ned 24 prosent

STØH Kapital var særlig skuffet over Elkem-kursen, som stupte 24 prosent i løpet av uken.

«Selskapet leverte et resultat etter skatt på 923 millioner kroner for tredje kvartal 2018, mot 382 millioner samme kvartal året før,» skriver laget på Nordnets blogg.

«Tross den gode inntjeningen, guidet ledelsen et klart lavere resultat for fjerde kvartal, grunnet fall i silisiumsprisene, handelskrig og annet.»

STØH påpeker at Elkem allerede var lavt priset før kursfallet og at belåningen er konservativ. De velger derfor å beholde aksjen i porteføljen.

Satser på aksjeplukking

«I et marked med generelt høy prising og økt volatilitet blir nok selektiv aksjeplukking enda viktigere fremover,» hevder en annen gruppe, Børsklubben NHH (Norges Handelshøyskole).

I likhet med STØH Kapital, observerer NHH-laget at mange kraftige kursfall skyldes at selskaper ikke klarer å innfri analytikernes skyhøye forventninger.

«Vi fikk føle på denne trenden gjennom vår posisjon i Komplett Bank, som falt omtrent 13 prosent etter å ha lagt frem kvartalstall,» skriver de.

«Vi tror utlånstapene vil normaliseres og finner trygghet med Komplett Banks billige verdsettelse.»

Børsklubben NHH hadde imidlertid ikke bare taperaksjer i porteføljen. Frontline var opp 5,5 prosent i forrige uke, hovedsakelig som følge av en rateoppgang på 160 prosent i den seneste måneden.

Saken er skrevet av Thomas Hilmersen i Finansavisen mandag 29. oktober, og co-publisert på Nordnetbloggen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer