Gå til hovedinnhold

“Showdown i Brussel”

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Juni ble nok en måned hvor mye dreide seg om makrosituasjonen i Europa. På menyen stod blant annet kriselån til Spania, valg i Hellas, samt et avgjørende EU-toppmøte i Brussel.

Takket være Brussel-møtet i slutten av juni, ble forrige måned en god periode i aksjemarkedene. Den svenske børsen endte opp tre prosent, mens den norske børsen steg fem prosent. Den globale indeksen MSCI World kunne også oppsummere juni med en oppgang på fem prosent (alle målt i lokal valuta).

Det komplette kaos
Det politiske kaoset i Europa var komplett i juni, og klarte alene å ta fokuset bort fra utviklingen i USA og Kina. Det hele startet med at Spania sendte en forespørsel til EU om nødlån for å rekapitalisere de spanske bankene. Kreditten til Spania ble på 100 milliarder Euro, noe som av mange eksperter ble anset for å være tilstrekkelig til å finansiere bankenes nedskrivningsbehov. I obligasjonsmarkedet var det likevel tommelen ned og rentene opp. Rentene på ti års spanske statsobligasjoner steg til over syv prosent, noe som var det samme nivå som Hellas til slutt ble reddet på. Samtidig ble det holdt gjenvalg i Hellas, hvor markedet fryktet at partiene som var mot sparepakken skulle vinne. Frykten ble lagt til side da en reformvillig koalisjon bestående av PASOK, konservative Nytt demokrati og småpartiet Demokratisk venstre vant med minste mulige margin – kun tre prosentpoeng. Uroen i Hellas er neppe over, men en reformvillig regjering reduserer uansett den politiske risikoen kraftig. På toppen av det hele måtte den kypriotiske regjeringen krype til korset i juni og be EU om et kriselån tilsvarende halvparten av landets BNP – en nyhet som druknet fullstendig blant de andre kriseoverskriftene.
Brussel-møtet
Hva skjedde så på møtet i Brussel? Og hvorfor bykset aksjemarkedene opp? Det var flere forhold, mer eller mindre konkrete, som fikk markedene til å dra et lettelsens sukk. Fremfor alt ble det vurdert som positivt at Tyskland nå er villig til å kompromisse i forhold til Euro-obligasjoner, noe de tidligere har vært sterke motstandere av. Obligasjonene innebærer i praksis en fordeling av gjeldsbyrden innenfor EU, hvor Tyskland får høyere lånekostnader og Middelhavslandene lavere. Dette er et naturlig ledd i prosessen med å ta EU til det neste nivået, en finansiell og politisk union. I sum ble resultatet av Brussel-møtet at risikoen i markedene avtok, rentene på spanske og italienske statsobligasjoner sank, samtidig som aksjemarkedene steg.

Hva så med Kina og USA?
I Kina så vi at inflasjonen falt videre i juni, noe som muliggjør kraftigere stimulanser fra de kinesiske myndighetene. Myndighetene har allerede lettet på restriksjonene for bankenes utlån, samt økt bevilgningene til infrastrukturinvesteringer som vei og jernbane. Samtidig så vi at kineserne gjennomførte sitt første rentekutt på flere år i juni.

Fra USA fortsetter det å komme inn blandede signaler knyttet til den økonomiske utviklingen. Det synes klart at gjeninnhentningen var sterkest i første kvartal, for så å avta i styrke andre kvartal. Samtidig kommer det stadig flere signaler om at bunnen i boligmarkedet er passert. Antallet salg av eksisterende og nye boliger øker, samtidig som boligprisene fortsetter å stige.

Veien videre …
I løpet av juni kom det på plass løsninger på flere europeiske utfordringer som har ligget som en klam hånd over aksjemarkedene. Løsningene har dratt ned risikopremiene i markedene, og bidrar til å legge forholdene til rette for bedre utvikling i aksjemarkedene. I så måte er det lov til å tro at sommeren kanskje blir litt lysere enn mange hadde forventet.

månedsrapport

Delphi Fondene
Delphi FondenePartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer