Gå til hovedinnhold

Markedene til nye «all-time highs»

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Det globale aksjemarkedet steg videre i mai, drevet av «duete» sentralbanker og en god resultatsesong. For måneden sett under ett steg amerikanske S&P 500 med 5,0 prosent målt i USD, europeiske Stoxx 600 endte opp 3,5 prosent målt i EUR, og den nordiske VINX steg 1,3 prosent målt i NOK. Her hjemme endte Oslo Børs opp 5,1 prosent (OSEBX).

ECB kutter renten

Den europeiske sentralbanken (ECB) er satt til å gjennomføre sitt første rentekutt siden 2016, noe som markerer det første rentekuttet blant de store sentralbankene i industrilandene. Når sentralbanker først starter å kutte, ser man ofte en serie med rentekutt, men det gjenstår å se om det er tilfelle denne gangen. Økonomien har stagnert i Tyskland, og det ventes en BNP-vekst på null i 2024 for eurosonens viktigste økonomi. Likevel har arbeidsledigheten falt til det laveste nivået siden 1981 for eurosonen, og en lønnsvekst på rundt fem prosent gjør en serie rentekutt mindre sannsynlig.

Utfordrende tider

Eurosonens økonomiske utfordringer har også blitt forverret av lavere vekst i Kina, som har påvirket regionen via handelskanaler. Høyere gasspriser og det faktum at redningspakkene ble gitt i form av lån i stedet for direkteoverføringer under pandemien har også spilt en rolle. I motsetning til USA, hvor økonomien har fått et løft fra oppsparte midler fra pandemien, har Eurosonen slitt mer med å opprettholde veksten. Dette har skapt et behov for «forsikringskutt» for å stimulere økonomien.

Nye «all-time highs»

Budskapet fra sentralbankene har bidratt til å løfte markedene etter en urolig april. Aksjemarkedene har hentet seg inn igjen i mai og nådd nye all-time highs. Men ifølge sesongmønsteret er de kommende seks månedene tradisjonelt utfordrende for aksjemarkedet, noe som har gitt opphav til uttrykket “sell in May and go away”. Historiske data fra 1965 til 2021 viser et tydelig mønster, selv om det ikke nødvendigvis skal følges slavisk. Samtidig tyder annen mikrostatistikk på god avkastning i amerikanske valgår.

Veien videre …

Globale aksjer, målt ved MSCI World i lokal valuta, økte med hele 4 prosent i mai. Dermed klarte markedet å hente seg inn fra hele minikorreksjonen i april og nådde igjen nye rekordhøyder. Sentralbankenes bidrag og fallende renter var nok en gang viktige faktorer for oppgangen, samtidig som selskapene fortsatt leverer gode resultater. Kronen styrket seg markant gjennom mai, og «maskerte» store deler av oppgangen for globale aksjer målt i norske kroner.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer