Selskapsresultatene i fokus

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

En rekke makro- og mikroforhold bidro til store svingninger på verdens børser forrige måned. Som vanlig i april var det selskapenes kvartalsresultater som fikk aller mest oppmerksomhet.

Japanske aksjer har lagt bak seg nok en sterk måned, og den japanske Nikkei 225- indeksen endte opp nærmere 12 prosent (målt i Yen). Så langt i år er japanske aksjer opp hele 34 prosent, noe som kan forklares med en meget ekspansiv pengepolitikk. Den japanske sentralbanken har iverksatt store tiltak for å øke inflasjonen, noe som har presset ned verdien på den japanske valutaen og satt fart på aksjemarkedet – altså en utvikling helt etter læreboken. Jumboplassen gikk til Norden, som endte nærmest uendret fra månedsstart til månedsslutt målt ved MSCI Nordic i NOK. Den norske børsen var sterkest i regionen, og hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 1,9 prosent målt i NOK.

Blandede resultater, men positiv undertone Måneder hvor flertallet av selskapene legger frem resultater er normalt preget av større børssvingninger. Så var også tilfellet i april. Resultatene har kommet inn relativt blandet, men likevel med en positiv undertone – spesielt når vi ser på de amerikanske selskapene. Kort oppsummert sank selskapenes topplinjer noe mer enn ventet, samtidig som god kostnadskontroll har bidratt til at marginene holder seg på relativt høye nivåer. I Norden opplevde brorparten av selskapene med industrieksponering en kjølig mottakelse. Mange av disse er nå inne i en svak periode, drevet av lavere aktivitet hos kundene og lagerreduksjoner i verdikjeden. Selskaper med mindre syklisk eksponering klarte seg generelt bedre gjennom rapporteringen.

Utfordrende råvaremarkeder I råvaremarkedene var det enda større utfordringer. Oljeprisen endte ned syv prosent i april, mens kopperprisen falt 6,5 prosent. Den mest påfallende bevegelsen stod gullprisen for, med en tilbakegang på 7,8 prosent. Rundt midten av måneden var gullprisen ned hele 17 prosent. En tolv år gammel stigende gulltrend er nå brutt, noe det er mange forklaringer til. Blant de fremste er markedenes reduserte tro på et høyinflasjonsscenario de kommende årene, samt at den amerikanske sentralbanken i løpet av relativt kort tid forventes å reversere sin ekspansive pengepolitikk. En uttalelse fra den kypriotiske regjeringen om å selge ut deler av sine gullreserver, kombinert med frykt for at andre kriserammede land kan komme til å gjøre det samme, hjalp heller ikke på stemningen.

Flere ønsker europeiske stimulanser Europa sliter fortsatt med lav tilvekst og strukturelle problemer, et bilde som nå går hele fem år tilbake. Samtidig finnes det lysglimt også i denne skadeskutte regionen. Forverringstakten har bremset opp den senere tiden, samtidig hører vi stadig flere stemmer i det politiske toppsjiktet som tar til orde for at flere innsparinger ikke er veien ut av krisen. Man mener at veien USA tok, med å stimulere kraftig, vil gi et mer positivt utfall, selv om gjelden øker på kort sikt. Får synet gjennomslag i Europa, med en mer ekspansiv politikk som følge, kommer dette til å gi positive impulser inn i den europeiske økonomien – og aksjemarkedene kommer til å rope hurra aller høyest.

“Fear defeats more people than any other thing in the world” – Ralph Waldo Emerson

http://viewer.zmags.com/publication/388c5162

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer