Rød portefølje på Valentines

Det har vært en actionfylt uke i Skoleduellen. Tre av selskapene våre leverte denne uken tall for 4. kvartal. Det var ikke spesielt positivt lesestoff. Når man krydrer det hele med en svært utvannende emisjon og lave gasspriser, så skjønner man hvorfor porteføljen er ned over 5% den siste uken. Valentines-uka har med andre ord bydd på blodrøde tall for Verdi NTNU.

Skuffende tall av Crayon Group

Først ut til å levere 4. kvartalstall for 2019 var Crayon på tirsdag. Kvartalsrapporten viste at selskapet fortsatt har sterk vekst i omsetning, men at de sliter med lønnsomheten i flere av markedene sine. Selskapet tapte penger i fjerde kvartal, og flere analytikere (deriblant DNB) forventer å nedjustere EBITDA estimatene sine for 2020 og 2021 med 8-10% som følge av rapporten. Aksjen falt 10%, noe som ikke var så ille tatt i betraktning aksjens store oppgang de siste månedene.

Svakt 4. kvartal, stor emisjon og kapitalmarkedsdag i NRC Group

Onsdag etter Børsens stengetid leverte også NRC Group sine 4. kvartallstall. I den grad Crayon sin rapport var skuffende lesning, så var det ikke spesielt ille sammenliknet med børsmeldingene til NRC. For det første var kvartalstallene ganske skuffende. I fjerde kvartal 2019 hadde selskapet et nettotap på ni millioner kroner, som bekreftet at de fortsatt sliter med lave marginer. Spesielt det svenske markedet skuffet, og NRC måtte her gjøre nedjusteringer på prosjektmarginer innen jernbane på 80 millioner kroner. NRC påpeker videre at det fortsatt er tøff konkurranse i det svenske markedet.

Det var dog ikke tallene isolert som gjorde at NRC skulle falle over 20% ved åpning torsdag. Samtidig som selskapet leverte 4. kvartalstallene sine, kom det også en melding om at de henter 700 millioner kroner i en rettet emisjon på 37 kroner per aksje, med betydelig støtte fra eksisterende aksjonærer. Emisjonskurs på 37kr akjsen innebar en rabatt på 11,55kr til aksjens sluttkurs på 48,55kr onsdag. Markedet svarte torsdag med å sende aksjen rett ned til 37kr.

Torsdag hadde NRC Group også sin kapitalmarkedsdag hvor den relativt ferske CEO-en ga sin strategioppdatering for de kommende årene. Her kunne vi konstatere at de guidet flate inntekter for 2020, men svært ambisiøse finansielle mål for 2024. Med to slag i trynet føltes det lenge til 2024, og vi valgte derfor å selge posisjonen vår i NRC torsdag ettermiddag. Aksjen falt ytterligere 6 prosent fredag.

Lave gasspriser senket Bonheur og Flex LNG

Som tredje selskap i porteføljen vår leverte Bonheur i dag også sine tall for 4. kvartal 2019. Driftsresultat var 188 millioner kroner, nesten 300 millioner lavere enn tilsvarende tall i fjor på 466 millioner kroner. De svake tallene har vært drevet av lavere gasspriser, som senker strømprisene og lønnsomheten innen fornybar energi. Videre har Bonheur hatt store oppstartskostnader tilknyttet prosjekter innen havbasert vind. Dette har bidratt til å svekke marginene, men viser samtidig at Bonheur satser hardt innen dette markedet, noe vi synes er svært spennende (se tidligere blogginnlegg). Bonheur endte ned 6% i dag, men vi beholder Bonheur i begge våre porteføljer.

Et annet selskap som lider av lave gasspriser er Flex LNG. Lavere gasspriser gjør naturlig nok frakt av LNG mindre lønnsomt. Vi er positive til LNG markedet på lang sikt, blant annet på grunn av enorm etterspørsel fra Kina. Likevel har vi nå valgt å selge oss ut av Flex LNG i Skoleduellen etter en lengre periode med svakt marked og negativ aksjekursutvikling. Vi følger markedet tett fremover, og synes aksjen er spennende på lengre sikt.

Øker eksponeringen til finanssektoren

Etter å ha solgt NRC Group og Flex LNG valgte vi å øke eksponeringen til finanssektoren, og tok inn ABG. ABG leverte veldig bra i 2019, i takt med et sterkt nordisk transaksjons- og aksjemarked. 4. kvartal 2019 var faktisk det beste for ABG siden finanskrisen. Med en P/E på rundt 9.0x, og tro på et sterkt transaksjonsmarked også i 2020, håper vi ABG kan være et godt bet i Skoleduellen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer