Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllende disclaimer.
Morgenrapport – fredag 14 juni
- Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,4]%.
Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.09 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er opp 0,3 % siden Oslo Børs stengte torsdag, oljeprisen som er ned -0,5 % i samme periode og USDNOK som er opp 0,3 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.
Roger Berntsen har eierinteresser i følgende selskaper nevnt i denne rapporten; Tesla Inc. og Berkshire Hathaway Inc.
Wall Street
- De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,2 prosent i snitt i går.
- Super Micro Computer Inc (12,4%), Broadcom Inc (12,3%), Arista Networks Inc (6,5%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
- Paramount Global (-6,9%), Warner Bros Discovery Inc (-6,7%), ETSY Inc (-4,9%), endte på bunn.
En ny oppløftende inflasjonsrapport (PPI) bidro til oppgang på Wall Street. Både S&P 500 (+0,2%) og Nasdaq-indeksen (+0,3%) steg til nye all-time highs. Dow Jones Industrial Average og Russell 2000 falt derimot. Elon Musk var også i fokus i går, da Teslas aksjonærer stemte for tidenes bonusprogram for selskapets visjonære leder. Statens pensjonsfond utland (det norske oljefondet) stemte imot lønnspakken til Musk, mens retailinvestorene som dominerer selskapet sammen med Musk, stemte for.
Det norske oljefondet er kjent for sin knallharde stemmegivning knyttet til lønn, bonuser og corporate governance generelt, men gjør likevel unntak for Warren Buffetts Berkshire Hathaway. Det er naturlig å anta at enkelte i oljefondet, kanksje toppsjef Nikolai Tangen selv, også tok til orde for å gjøre tilsvarende unntak for Elon Musk. #ingenreglerutenunntak.
Asia
- De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,1 prosent i snitt fredag morgen.
Det ble en ny, laber dag på de asiatiske børsene, og dermed er det liten drahjelp å få derfra i dag. Gårsdagens “svake” PPI-tall fra USA er gode nyheter for både asiatiske og europeiske investorer, da dette baner vei for lavere renter i USA og en svakere dollar.
Svake PPI-tall fra USA indikerer lavere inflasjonspress, noe som kan føre til lavere renter fra den amerikanske sentralbanken. Lavere renter gjør lån billigere og stimulerer økonomisk vekst, samtidig som de oppmuntrer investorer til å søke høyere avkastning i asiatiske og europeiske markeder, noe som øker kapitalinnstrømningen der.
En svakere dollar, som følger med lavere renter, gjør også amerikanske varer billigere og mer konkurransedyktige, mens det øker kjøpekraften for internasjonale investorer og reduserer kostnadene for gjeld i amerikanske dollar. Dette gir asiatiske og europeiske investorer både økonomiske fordeler og forbedret konkurranseevne.
Renter, valuta og råvarer
- Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 82,35 dollar per fat.
- 1 USD koster i skrivende stund: 10,64 NOK; 10,47 SEK; 6,94 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,4 NOK; 11,25 SEK og 7,46 DKK.
- Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,72 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,27).
- De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,21 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).
Oljeprisen har hatt store svingninger gjennom uken. Viktige hendelser har preget oljemarkedet, inkludert utfallet av OPEC+ toppmøtet (mer olje kommer på markedet fra høsten av), rentemøtet i Federal Reserve (haukeaktige komitémedlemmer) og “svake” KPI– og PPI-tall fra USA.
Oljeprisens svingninger er tett knyttet til endringer i dollarkursen, siden olje handles i amerikanske dollar. En sterkere dollar gjør olje dyrere for kjøpere med andre valutaer, noe som kan redusere etterspørselen og senke prisene. Omvendt gjør en svakere dollar oljen billigere internasjonalt, noe som kan øke etterspørselen og presse prisene opp.
Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.
Få morgenrapportene sendt på e-post
Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.
Menes det med denne kommentaren/antydningen at Tangen ville ha stemt “For”, men ikke fikk det som han ville?: “Det norske oljefondet er kjent for sin knallharde stemmegivning knyttet til lønn, bonuser og corporate governance generelt, men gjør likevel unntak for Warren Buffetts Berkshire Hathaway. Det er naturlig å anta at enkelte i oljefondet, kanksje toppsjef Nikolai Tangen selv, også tok til orde for å gjøre tilsvarende unntak for Elon Musk. #ingenreglerutenunntak.”