Gå til hovedinnhold

Rekordkjøp av aksjefond – fire fornybarfond på topp

Våre fondskunder fortsetter å hamstre aksjefond – for tredje måned på rad. De fire mest kjøpte fondene er alle fornybarfond.

Tre måneder på rad med nettokjøp av aksjefond på over én milliard hver måned har vi aldri sett før i Nordnet Norge.

Jeg tolker tallene som at fondskundene har tro på videre oppgang, og at mye av pengene nordmenn sparer på uteblitte ferieturer og restaurantbesøk går til aksjesparing.

Nordnets privatkunder nettokjøpte fond for 1.261 millioner kroner i årets første måned. Aksjefond ble nettokjøpt for 1.241 millioner kroner. Rentefond ble nettokjøpt for 20 millioner.

Flat januar på børsene

Verdensindeksen endte måneden omtrent flatt, etter et oppgang i første halvdel som ble reversert siste uken i januar. Det samme gjorde USA-børsene og Oslo Børs.

Månedens største hendelse var utvilsomt stormingen av den amerikanske kongressen den 6. januar.

Angrepet påvirket imidlertid aksjemarkedene lite, siden markedet ikke trodde episoden ville få varige negative konsekvenser. Jeg tolket Wall Streets skuldertrekk som en sterk tro på systemet og institusjonene.

Smittespredningen er fremdeles ikke under kontroll, men vaksinene rulles gradvis ut i land etter land. Store krisepakker fra regjeringer og rentenedsettelser fra sentralbanker verden over har holdt aksjekursene oppe, tross en haltende realøkonomi.

Fornybarfond til himmels – steg videre i januar

Alle de firemest kjøpte fondene er grønne fornybarfond, som investerer i selskaper innenfor for eksempel solkraft, vindkraft, hydrogen og vannkraft. Handelsbanken Bærekraftig Energi og Storebrand Fornybar Energi har fått selskap av Thematica Future Mobility og DNB Miljøinvest. Thematica-fondet har riktignok en noe annen innretning, og investerer i selskaper innenfor batteriteknologi og selvkjørende biler. (Merk at dette fondet også har unormalt høye kostnader (3,47 % i total årlig pris), noe som er et stort minus. Hvis avkastningen normaliserer seg fremover, vil store deler av avkastningen gå bort i kostnader i dette fondet.)

Alle disse fire fondene ligger på topp 10-listen over fond med høyest avkastning siste 12 måneder på Nordnets plattform. Det dårligste fondet har gitt 77 prosent avkastning siste 12 måneder, noe som sier sitt. Også i januar har disse fornybarfondene steget videre, med mellom 6 og 25 prosent avkastning.

Selv om fornybarselskaper har steget voldsomt det siste året, vil jeg ikke bruke ordet «boble».

Det skal brukes enorme summer påfornybarinvesteringer de neste årene. EU har mål om å bli klimanøytrale innen 2050. Med Biden i førersetet vil USA trolig ha samme målsetting. Kina har uttalt 2060 som mål. Dette vil bidra til en høy vekst i grønne bransjer i mange år fremover.

Men husk at alt som er grønt glitrer ikke. Noen selskaper grønnmaler seg selv. Andre har en teknologi som er uprøvd. Atter andre vil ha en finansiell utvikling som er svakere enn forespeilet. Mange kommer til å mislykkes, men enkelte vil lykkes, og da vil aksjonærverdiene kunne mangedobles. Skal du investere i fornybarselskaper bør du enten sette sammen en portefølje med selskaper eller kjøpe et fornybarfond. Og husk på atspisse bransjefond som dette har høyere risiko og større fallhøyde enn brede globale aksjefond.

På salgstoppen ligger DNB Teknologi, som har slitt i motbakke de to siste årene. Forvalteren har hatt en defensiv portefølje i lang tid med overvekt i trauste telecomselskaper, noe som fondet så langt har tapt på. Nordnetkunder er nok mindre tålmodige enn gjennomsnittskunden, og har gradvis solgt seg ned i dette fondet.  

Topp 10 nettokjøpte fond i januar

HANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGI
STOREBRAND FORNYBAR ENERGI
THEMATICA FUTURE MOBILITY
DNB MILJØINVEST
BGF NEXT GENERATION TECHNOLOGY
ÖHMAN GLOBAL GROWTH
DNB SMB
NORDNET INDEKSFOND EMERGING MARKETS
JPMORGAN CHINA
NORDNET INDEKSFOND GLOBAL

Topp 10 mest nettosolgte fond i januar

DNB TEKNOLOGI
MSDW INVF US GROWTH FUND
NORDNET INDEKSFOND NORGE
ODIN EIENDOM
TIN NY TEKNIK
SKAGEN GLOBAL
KLP AKSJE NORGE INDEKS II
BLACK ROCK WORLD TECHNOLOGY
KLP AKSJEGLOBAL MER SAMFUNNSANSVAR
DNB HEALTH CARE

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Knut
Knut
06.02.2021 10:30

Venter alltid med spenning på mnd TOP10 fondsrapporten! Interessant lesing hva folk har kjøpt/solgt siste mnd! Fornybar er vel INN. Og BlackRock ble vel byttet fra World Technology til Next Generation Technologi pga avkastningen? Samme gjelder nok for MS US Growth til fordel for Öhman Global Growth. Hvorfor folk solgte seg ned i TIN Technik??? Helsefond har også gjort det dårlig i det siste euforien er vel slutt, men kanskje når produksjonen kommer skikkelig igang kommer kanskje fortjenesten igjen? Bare det ikke kommer nedtur etter all time high …….