Gå til hovedinnhold

Rekordavkastning og rekordkjøp blant fondskundene i 2021

2021 ble et fantastisk år for de fleste av våre aksjefondskunder. Et globalt indeksfond steg ca 26 prosent i 2021, mens et norsk indeksfond var opp 23 prosent. Våre fondskunder nettokjøpte aksjefond også i desember, og mesteparten gikk inn i nettopp globale indeksfond.

Våre kunder nettokjøpte fond for 92 millioner kroner i desember. Aksjefond ble nettokjøpt for 112 millioner kroner. Rentefond ble nettosolgt for 31 millioner, mens kombinasjonsfond ble nettokjøpt for 11 millioner.

I 2021 nettokjøpte Nordnets kunder fond for knappe 6 milliarder kroner, hvor det aller meste er aksjefond. Det er rekord i Nordnet Norges historie. Forrige rekord var fra 2020, og da var nettokjøpet ca 4,4 milliarder. Jeg vil legge til at hele fondsmarkedet i Norge har vokst voldsomt under pandemien, men Nordnet har vokst mer enn markedet. (Merk: Disse tallene inkluderer ikke tilflyttede midler til egen pensjonskonto i Nordnet, som ble lansert i februar.)

Sterk desember på verdens børser

Verdensindeksen steg nye 4 prosent i desember, tross rekordhøy smitte og høye inflasjonstall. Den brede amerikanske S&P 500-indeksen nådde nok en ny all time high den 29. desember, en rekord som allerede ble slått første uken i januar.

Utsiktene til at pandemien kan gå mot slutten med den nye og mildere omicron-varianten, positive selskapsnyheter og handlekraftige sentralbanker ser i mine øyne ut til å veie tyngre enn frykt for nedstengning og inflasjonsspiral.

Globale indeksfond på kjøpstoppen

6 av de 10 mest kjøpte fondene i desember var indeksfond, og 3 av dem var globale indeksfond.

Den samme tendensen ser vi i 2021-tallene under ett. Indeksfond, og da fortrinnsvis globale indeksfond, er på kjøpstoppen. Det er jeg glad for. Sannsynligvis vil et globalt indeksfond nemlig gi høyere risikojustert avkastning på lang sikt enn en portefølje med aktive region- eller sektorfond, primært fordi indeksfondet har lavere kostnader.  

Nordnets fondskunder liker også aktive fond med god historikk. På kjøpstoppen for desember – og for hele 2021 – finner vi Odin Eiendom, et aksjefond som investerer i nordiske eiendomsselskaper. Fondet ligger på avkastningstoppen blant norske og nordiske aksjefond i 2021 med en avkastning på hele 50 prosent. Fondet har også en sterk langsiktig avkastning med hele 29 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning siste 5 år og 25 prosent siste 10 år.

Fornybarfond og teknologifond på salgstoppen

På salgstoppen i desember finner vi 6 teknologifond og 2 fornybarfond.

Den globale teknologisektoren, målt ved MSCI World Technology Index, ga ca 30 prosent avkastning i 2021, altså noe bedre enn verdensindeksen. En del populære aktive teknologifond ga imidlertid svak avkastning i 2021 og har derfor blitt solgt i desember. Dette gjelder blant andre BGF Next Generation Technology og Öhman Global Growth.

Nordnet Indeksfond Teknologi, som nettopp følger MSCI World Technology Index, er blant de 10 mest kjøpte fondene i 2021, og har gitt en avkastning målt i norske kroner på 30 prosent siden lanseringen i mai 2021.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I DESEMBER:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I DESEMBER:
NORDNET INDEKSFOND GLOBALHANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGI
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS VDNB TEKNOLOGI
IE00BNNLSM87 | NORDNET INDEKSFOND TEKNOLOGIBGF NEXT GENERATION TECHNOLOGY
NORDNET INDEKSFOND NORGESTOREBRAND RENEWABLE ENERGY
DNB GLOBAL INDEKSHEIMDAL HØYRENTE
NORDNET INDEKSFOND USAÖHMAN GLOBAL GROWTH
KLP AKSJEGLOBAL MER SAMFUNNSANSVARTHEMATICA FUTURE MOBILITY
ODIN EIENDOMFIDELITY TECHNOLOGY FUND
ALFRED BERG HØYRENTEFRANKLIN TECHNOLOGY FUND
SKAGEN GLOBALFIRST GLOBAL FOKUS

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer