Gå til hovedinnhold

Rapporteringen for Q4 er over – What’s next…?

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Da har vi lagt bak oss en rapporteringssesong som var helt grei. Likevel puster jeg ikke lettet ut, fordi jeg mener selskapene hadde en ganske lett jobb dette kvartalet. Fjerde kvartal 2016 var et svakt kvartal over hele linjen og er det er derfor ikke overraskende at selskapene leverte greit. Hvis jeg skal trekke frem noen som leverte sterke tall var det Telenor, Statoil og DnB. Det selskapet som skuffet mest er nok Yara, som jeg har snakket om før. Yara-aksjonærene må være veldig optimistiske med tanke på fremtiden, for selskapet tjener knapt penger. Den sektoren som ikke overraskende skuffet, er sjømatsektoren. I fjerde kvartal 2016 opplevde bransjen eventyr-priser og lakseprisene var oppe i 80 kr. Dette kom kraftig ned, og selskapene opplevde langt lavere marginer dette året. Frykten er at kostnadene blir for høye å bære og at de ikke vil takle en mer normalisert laksepris. Markedet er klar over at tilbudsiden skal kraftig opp, og ventet over 6 % økning i år. Spenningen er selvsagt knyttet til om etterspørselen blir stor nok til å ta unna dette, og til hvilken pris. Analytikerne er veldig delt i sitt syn på dette, jeg syntes det langsiktige bilde ser spennende ut, men ville vært forsiktig med inneværende år. Man ser også en ekstrem volatilitet i sektoren om dagen.

Når vi nå skal se fremover så har vi lagt det enkleste bak oss. De neste 3 kvartalene vi har i vente blir mye vanskeligere å slå. Ikke minst har selskapene skapt mye større forventninger ettersom spesielt oljeservice, for første gang på lenge, har turt å guide mer optimistisk. Når forventningene blir høyere, blir også nedsiden større. Finanssektoren har levert knallsterkt i 2017, og jeg tror det blir tøft for den sektoren å overgår fjoråret. Rentemarginene ligger opp mot 160 punkter for selskaper som DNB, og det er historisk høyt. Jeg mener det er mye høyere enn hva det burde ha vært. Men grunnet lave renter, er vi som konsumenter litt for snille og lager ikke mer styr ut av det enn vi må. Fra et finansielt perspektiv er det veldig sunt å ha en finanssektor som tjener mye penger, noe som ganer samfunnet med tanke på videre vekst og utlån. Skulle bankene hatt lav inntjening under en tid hvor eiendomsmarkedet korrigerer, vil det være større sjanse for at utlån stagnerer. Finanssektoren er en sektor jeg tror har lagt det beste bak seg, og Trøim sitt salg av Storebrand aksjene styrker troen på det.

Nå fikk man jo plutselig Trump inn på sidelinjen med straffetoll på stål og aluminium. Jeg trodde man endelig hadde klart å lande Trump littegranne, men dette er ikke bra for markedet. Og skulle man dra det langt er det ikke lurt å hisse på seg Kina som tross alt sitter med enorm USD eksponering. I tillegg skal USA funde seg fremover og da er de avhengig av blant annet Kina. Jeg håper ikke dette eskalerer noe mer, og at inflasjonsfrykten er litt overdrevet. Da vil vi se et marked som fortsatt har oppside i seg. Jeg har dog spådd at Oslo Børs topper ut på 850 innen mai, og at det blir en tøffere reise derfra.

Tiden vil vise, men nå må først Trump roe seg litt, FED møte 21. mars gå uten store endringer, så har vi våren i vente med nye spennende resultater.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer