Gå til hovedinnhold

Verdien på noterte tegningsretter

Tegningsretter er enten noe du har mottatt fordi du eier aksjer i et selskap, eller fordi du selv har kjøpt rettigheten på børsen. Det er veldig viktig at du tar stilling til om du ønsker å benytte deg av muligheten til å bestille nye aksjer, eller evt. selge de hvis det er snakk om omsettelige tegningsretter.

Mange av våre kunders første møte med tegningsretter er at det plutselig dukker opp «en ny aksje» med bokstavene TR bak, i porteføljen deres. Disse er det viktig at du tar stilling til hva du skal gjøre med så fort som mulig, fordi tegningsretter som ikke benyttes i løpet av en 2 ukers tegningsperiode vil forfalle verdiløse.

Noen tegningsretter har en kjøp- og salgsknapp i en to-ukers periode og kan handles på børsen og kalles omsettelige tegningsretter. Andre tegningsretter kan kun “brukes eller kastes” da de ikke kan kjøpes og selges på børs i tegningsperioden.

Er du usikker på hva en tegningsrett er? Les mer om det her.

Slik prises tegningsretter

I eksempelet nedenfor ser vi at det er en fin symmetri mellom kursen på rettigheten til å bestille nye Borgestad-aksjer til 10 kroner pr. stk*, som ligger på ca 8 kroner, og kursen på Borgestad-aksjen som ligger på ca 18 kroner (10+8=18).

* Ved å lese prospektet til emisjonen vet man at prisen på de nye aksjene er satt til 10 kr.

Tegningsretten:

Aksjen:


Bevegelsen i aksjen styrer prisen på tegningsretten

Eksempel 1:

Skulle aksjen BOR stige til 40,- kr vil tegningretten BOR T (retten til å bestille aksjer til 10,- kr) bli handlet til ca 30,- kr

Eksempel 2:

Skulle aksjen BOR falle til 11,- kr ville tegningsretten BOR T (retten til å bestille aksjer til 10,- kr) ha en pris/kurs på ca 1,- krone.

Eksempel 3:

Skulle kursen på aksjen falle til 9 kr, ja da vil retten til å bestille nye aksjer til 10 kr være verdiløs da man får aksjen billigere på børsen.

Det er dog flere ting som avgjør prisen på tegningsretten, som tilbud/etterspørsel og usikkerhet vedr. kursen til aksjen er ved levering av emisjonsaksjene.

Hvorfor har jeg fått tegningsretter?

Årsaken til at du har mottatt disse tegningsrettene er at selskapet du har aksjer i skal hente inn penger. Dette gjør de ved å trykke opp flere aksjer i selskapet, for å så selge de. Verdien på de eksisterende aksjene vil dermed (etter all sannsynlighet) gå ned i kurs, når de nye aksjene kommer i markedet.

Du forhindrer utvanningen av dine aksjer ved å benytte tegningsrettene til å bestille nye aksjer til en rabattert pris, eller ved å selge tegningsrettene.

Du kan lese mer om tegningsretter her.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer