Gå til hovedinnhold

#pengepodden sparing – Hvor går renten, aksjemarkedet og boligmarkedet?

Tema i dagens episode er hvordan norsk og internasjonal økonomi påvirker vår lommebok og vår sparing. Spareøkonom Bjørn Erik har besøk av Joachim Bernhardsen, makroøkonom i Nordea Markets.

Bjørn Erik oppsummerer situasjonen i norsk økonomi slik: Rekordlav arbeidsledighet, økende lønnsvekst og stadig nye toppnoteringer på Oslo Børs. Renten er rekordlav, men skal gradvis settes opp. Joachim er enig i at det går bra i norsk økonomi, og sier at Norge både har hatt flaks og vært dyktige. Han mener vi går noen gode år i vente, og at de største risikofaktorene er eksterne faktorer internasjonalt, som for eksempel lavere vekst i Kina.

Rentene skal opp, men ikke så mye (09:44)

Forrige gang Norges Bank hevet renten var i mai 2011, over 7 år siden. Det er dermed mange førstegangsetablerere som aldri har opplevd renteoppgang på lånene sine, forteller Bjørn Erik.

Nordea tror første renteøkning fra Norges Bank kommer i september, og forventer gradvise renteøkningen de nærmeste årene, forteller Joachim. Han er imidlertid ikke spesielt bekymret for at norske husholdninger vil få problemer med å betjene lånene sine, selv om rentene skulle stige med 1-2 prosentpoeng de neste par årene. Årsaken er at vi har fått mye bedre råd de siste årene.

Gutta diskuterer om den langsiktige «normalrenten» har falt de siste årene pga. lavere inflasjonsforventninger, flere eldre i befolkningen – som sparer mye etc. Joachim er enig at normalrenten har falt, men han mener den ikke har falt så mye som mange hevder, og at det er usikkert om den lave normalrenten er permanent.

Bjørn Erik forteller at han har bundet mesteparten av boliglånet på 10 år, til en fastrente på rundt 3,0 – og at han anser det som en billig forsikring. Joachim mener at flere bør vurdere fastrente nå, og at timingen for rentebinding er god.

Norske kroner skal styrkes (30:15)

Det er snart sommerferie og nordmenn er mer opptatt enn vanlig av kronekursen. Historisk sett er norske kroner svak mot både euro og dollar – på tross av at oljeprisen ligger på over 75 dollar.

Joachim forteller at Nordea tror kronen skal opp mot andre valutaer, primært på grunn av at Norges Bank vil sette opp renten i andre halvår.

Bjørn Erik konfronterer Joachim med en masteroppgave fra NHH fra i vinter som konkluderte med at valutakursprognoser er verdiløse, fordi de er så lite treffsikre. Hør hva Joachim sier til sitt forsvar.

Gutta diskuterer om det er et poeng å valutasikre internasjonale aksje- og rentefond, siden kronen forventes å styrke seg fremover. Joachim mener det kan være smart å valutasikre internasjonale fond, siden kronekursen er så svak som den er. Bjørn Erik er enig, og legger til at valutasikring av internasjonale rentefond alltid vil være å anbefale, siden valutasvingninger lett kan ødelegge målsettingen om en lav og stabil renteavkastning.

Aksjemarkedet er dyrt og vanskelig å time (39:39)

Gutta i studio er enige om at aksjemarkedet er dyrt målt etter de fleste måltall, som PE (price/earnings) eller PB (price to book ratio). Den høye prisingen skyldes dels at rentene er så lave, så alternativavkastningen i bank og renter er lite attraktiv.

Det er likevel vanskelig å time markedet, så det å selge seg ned i aksjer nå, kan medføre at du går glipp av den siste delen av oppgangen, mener Bjørn Erik.

Det er ingen klar sammenheng mellom utviklingen i aksjemarkedet og utviklingen i rentemarkedet, viser historiske korrelasjoner. På riktig lang sikt, de siste 30 årene, har vi sett av rentene har falt over hele verden, og i denne perioden har aksjemarkedet gått svært bra. Det viktigste er å se på hva det er som driver renteutviklingen. Er det utsikter til høyere vekst, inflasjon eller sentralbanktrykking, sier Joachim.

Hva er egentlig PE og PB?

Boligmarkedet er friskmeldt (48:57)

«Alle» er enige om at boligprisfallet ligger bak oss. Joachim og hans kolleger i Nordea har lenge hevdet at vi ikke har noen boligboble, fordi prisoppgangen kan forklares ut fra utviklingen i renter og lønnsinntekt.

Nordea forventer at boligmarkedet tåler en moderat gradvis renteoppgang fra sentralbanken. Norske husholdninger har generelt god råd og gode buffere og vil tåle en noe høyere rente. Ett prosentpoeng høyere rente på et lån på tre millioner kroner utgjør 33 kroner ekstra hver dag. Siden de fleste låntakere har annuitetslån, blir den økte rentebelastningen om lag halvert på grunn av lånets konstruksjon, forteller Joachim.

Spørsmål fra lytterne (56:30)

Sendingen rundes av med et spørsmål fra Erling, som skriver at han er en fast lytter av podden. Han lurer på om gutta kan svare på hvordan en eventuell rentehevning i USA vil påvirke renten i Europa og i Norge. Hør hva Bjørn Erik og Joachim mener om dette avslutningsvis i denne #pengepodden-episoden.

Hør også forrige episode av #pengepodden sparing: Slik sparer unge seg inn i boligmarkedet

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer