Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik jobber Norges største indeksforvalter – KLP

Denne episoden av #pengepodden er viet til indeksfond. Joakim Embu, indeksforvalter i KLP Kapitalforvaltning, er gjest i studio og forteller om hvordan et indeksfond forvaltes i praksis.

KLP er Norges største indeksforvalter. Joakim er én av tre forvaltere som til sammen forvalter 150 milliarder kroner i indeksnære fond.

Mads lurer på hvordan arbeidshverdagen til en indeksforvalter er. Joakim forteller at han jobber mer kvantitativt – med stor bruk av datamodeller – enn aktive forvaltere. En indeksforvalter bruker ikke tid på å følge enkeltselskaper, men stoler på at markedet priser selskapene noenlunde riktig.

Gutta snakker om at norske småsparere fremdeles har en lav andel av pengene sine plassert i indeksfond, men at andelen er økende. De proffe har en større andel indeksfond i sine porteføljer.

Indeksforvalter i KLP, Joakim Embu og Spareøkonom, Bjørn Erik Sættem

I hvilke regioner bør du ha indeksfond?

(fra 06:13) Bjørn Erik forteller at han foretrekker aktive fond i Norge og Norden, siden de norske og nordiske aksjeforvalterne har vist at de klarer å slå indeksen i snitt etter kostnader. Globalt og i vekstmarkeder har han stort sett indeksfond, siden mindretallet av aktive fond slår indeksen her. Joakim synes det høres fornuftig ut, men legger til at det sjelden er de samme Norges-forvalterne som slår indeksen de ulike årene.

Årsaken til at det er lettere for en aktiv forvalter å slå indeksen i mindre markeder diskuteres også. Du får også høre mer om de områdene de tre indeksfondene til KLP er spesialisert innenfor.

Joakim får også spørsmål om en indeksforvalter må eie alle aksjene i indeksen som fondet følger, og om forvalterne handler aksjene selv eller bruker meglere. Hør hans svar på dette i episoden.

Disse KLP-fondene kan du handle hos Nordnet.

Aktiv indeksering – muligheter for meravkastning

(fra 21:51) En indeksforvalter har noen metoder for å skape meravkastning – for å knipe inn på forspranget som indeksen har.

Joakim lister opp metodene:

  • Securities Lending – utlån av verdipapirer
  • Index rebalancings – når nye selskaper går inn i en indeks og gamle går ut
  • Corporate actions / offerings – f eks emisjoner, splitt
  • Dual listings – når en aksje er notert på to eller flere børser

Bjørn Erik spør videre om KLP har planer om å følge DNBs kostnadskutt på indeksfond, slik at KLP igjen blir prisledende i markedet. Hør hva Joakim svarer.

Det blir også snakk om ETFer som en alternativ investeringsmulighet til indeksfond.

Kritikk mot indeksfond

(fra 44:55) Den vanligste kritikken mot indeksfond er at forvalter og investor laster opp med de dyreste aksjene, og jo dyrere aksjene blir desto større eksponering får man i disse aksjene. Eks: Japanske aksjer på slutten av 80-tallet, teknologiaksjer på slutten av 90-tallet og finansaksjer før finanskrisen. Joakim er delvis enig i denne kritikken, men parerer med at aktive forvaltere og hedgefond ikke gjorde det noe bedre gjennom finanskrisen enn indeksfond, snarere tvert imot.

Indeksinvestorer er gratispassasjerer som ikke betaler for effektive markeder. Alle kan ikke være indeksforvaltere, er en annen kritikk som fremføres. Joakim svarer at han ikke er redd for at indeksforvalterne blir for store med det første.

Valg av indeksfond – hva skal kundene se etter?

(fra 52:22) Bjørn Erik forsøker å gi en oppskrift på hva småsparere skal se etter hvis de vil investere i et indeksfond:

1. Er du nybegynner og vil kun ha ett fond: Kjøp et billig globalt indeksfond. Da får du en bred eksponering mot verdens børser.

2. Har du et syn på hvilke regioner som skal gjøre det best fremover, kan du sette sammen en portefølje av indeksfond. For eksempel Norge, Global og Vekstmarkeder.

3. Se på hvilken referanseindeks fondene du vurderer følger. Eksempelvis følger de norske indeksfondene tre ulike indekser: OBX, Fondsindeksen (OSEFX) og Hovedindeksen (OSEBX).

4. Se på kostnadene i fondene og historisk avkastning.

5. Vurder om du ønsker en valutasikret variant av indeksfondet, som koster 0,03-0,1% mer enn fondet som ikke er valutasikret.

Spørsmål fra lytterne

(fra 01:00:41) Vi har fått inn mange spørsmål om indeksfond: Lytterne lurer på om KLP har flere indeksfond på trappene, om økningen i markedsandelen til indeksfond har medført endringer i handelsmønsteret på børsene, samt om det er fornuftig å ha en større andel i vekstmarkeder enn hva globale fond har. Hør hva Joakim svarer.

Vi du vite mer om indeksfond og KLP? Vi spilte også inn et nettmøte med
Joakim Embu samme dag
. Her viser Joakim mange interessante foiler og forklarer nærmere om indeksforvaltning. Varighet 33 minutter.

Hør forrige episode av #pengepodden: Ny all time high i USA & Skatt på aksjer og fond

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
03.05.2019 21:07

Har Nordnet planer om å tilby egne forvaltere fond? Hva med å tilby “oljefondet”, som følger Oljefondets top 25 eller top 10 f. eks. Finnes det noen instrument som faktisk følger Oljefondet?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.05.2019 15:43

Hei Stig og beklager sent svar. Nordnet har to ulike fond under eget merkenavn: Nordnet Superfondet Norge/Sverige/Danmark/Finland. Dette er nordiske indeksfond uten kostnader. Nordnet Smarte Porteføljer 5/10/15: Dette er såkalte multi asset-fond, som investerer i både aksjer, renter, kredittobligasjoner, råvarer og børsnotert eiendom. Fondene har dermed ekstra god diversifisering. Smartfondene forvaltes av JP Morgan. https://www.nordnet.no/tjenester/investeringer/smarte-portefoljer.html Vi har ingen umiddelbare planer om å lansere flere fond under eget merkenavn. Det finnes ikke egne fond eller ETF-er som følger Oljefondet. Du kan speile avkastningen til oljefondet noenlunde ved å lage en portefølje med 70 % globalt indeksfond som inkluderer vekstmarkeder (f eks… Les mer »