Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Ny all time high i USA & skatt på aksjer og fond

I denne episoden av #pengepodden får du høre mer om utviklingen i markedene og rapporteringssesongen – samt skattemeldingen med tanke på aksjer og fond. Både Bjørn Erik og Mads er på plass i studio.

Mads forteller at vi nådde ny all time high i USA mandag kveld – både for den brede S&P 500-indeksen og teknologiindeksen Nasdaq. Oljeprisen er sterk – og stiger fordi USA ikke forlenger enkelte lands fritak fra Iran-sanksjonene. XXLs resultater blir også kommentert. Det kan se ut som om XXL-gründer Øivind Tidemandsen har begynt på en vellykket snuoperasjon. Så langt i år er XXL-aksjen opp over 20 prosent, etter et skrekkelig fall på hele 68 % i fjor.

Skattemeldingen for aksjer og fond

(fra 17:29) Mads forteller at han fikk tilbake 9 000 kroner på skatten. Bjørn Erik fikk tilbake noe mer, men forteller at det blir restskatt etter at han har ført opp leieinntekter på utleiebolig.

De siste årene har det blitt mye lettere å utsette gevinstskatten med aksjesparekonto og investeringskonto, forteller Bjørn Erik. Fra og med i år får man også utsatt skatt på aksjeutbytte i aksjesparekonto, så da kan man i praksis utsette skatten helt til du tar ut pengene.

Har du ingen endringer i skattemeldingen trenger du ikke foreta deg noe. Bjørn Erik anbefaler likevel at du kontrollerer tallene som er oppført i skattemeldingen mot årsoppgaven fra Nordnet og andre kontoførere.

Vi har mye informasjon om skattemeldingen på Nordnet.no – her finner du egne blogginnlegg om skjermingsfradrag, skatt på utbytte, skattefordelene i IPS med mer. Du finner også blogginnlegget «Slik fikser du skatten på aksjer og fond». Her står de viktigste skattereglene og hvilke poster du bør sjekke.

Bjørn Erik går gjennom de viktigste skattereglene for de ulike kontotypene: Investeringskonto, aksjesparekonto og til sist direkteeide fond og aksjer på en Aksje- og fondskonto (VPS-konto).

Aksjer i utenlandske selskaper og utenlandsregistrerte fond, fradrag for kildeskatt og rapportering av kryptovaluta er også tema som belyses.

Spørsmål fra lytterne

(fra 38:53) To skattespørsmål fra lytterne besvares. I tillegg svarer Mads på et spørsmål som han har fått på Shareville om hvorfor han har solgt deler av sin beholdning av DNB Teknologi.

Hør også forrige episode av #pengepodden: Martin Skancke – Oljefondet fra 100 til 9000 milliarder

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer