Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Hvem blir vinnere og tapere i fremtidens energimarked?

I denne #pengepodden-episoden snakker Bjørn Erik og Roger om den overraskende rapporten fra det internasjonale energibyrået IEA, som kom i mai. Den sa at hvis verden skal nå netto nullutslipp i 2050 bør vi ikke åpne noen nye olje- og gassfelt etter 2021.  Hva vil store kutt i oljeproduksjon gjøre med finansmarkedene?

Som alltid finner du Bjørn Erik og Roger sine porteføljer på Shareville.

Utsiktene for oljeindustrien

(fra 00:40) Rapporten «Net zero by 2050» av IEA har skapt store overskrifter. Rapporten konkluderer blant annet med at det ikke trengs noen nye olje- og gassfelt eller kullgruver etter 2021, hvis verden skal nå målet om netto nullutslipp i 2050. Dette ble av mange omtalt som et sensasjonelt budskap fra IEA, siden byrået tidligere fått kritikk for å undervurdere det grønne skiftet.

Merk at rapporten sier hva som må til for å nå nullutslipp i 2050. Ikke hva IEA tror vil skje, presiserer Bjørn Erik.

Roger har en betydelig andel av porteføljen i oljeselskaper. Hør om han tenker nytt om sine oljeinvesteringer etter IEA-rapporten.

Rapporten tegner et bilde der fossile brensler faller fra rundt fire femtedeler av det totale energitilbudet i dag til litt over en femtedel i 2050. Rundt 90 prosent av energien vil i 2050 være fornybar, der sol- og vindkraft står for nesten 70 prosent, ifølge rapporten. Dette vil kreve enorme investeringer i fornybarsektoren, og nye selskaper vil oppstå.

Bjørn Erik og Roger diskuterer hvem som vil være i front her? Dagens olje- og gasselskaper eller helt nye aktører. Roger mener at flere av dagens «oil majors» vil være blant vinnerne, siden de har store finansielle muskler og kan sette i gang store fornybarprosjekter. Bjørn Erik er mer positiv til rene fornybarselskaper, siden det er tilgang på billig kapital for grønne selskaper. Samt at de «skitne» oljeselskapene vil få problemer med å hente inn ny egenkapital og fremmedkapital.

Utviklingen i oljeprisen diskuteres også i Markedspuls.

Shell straffes & paralleller til tobakksindustrien

(fra 36:01) I slutten av mai kunne vi lese at en nederlandsk domstol tvinger Shell til å kutte utslippene mer enn planlagt. Oljegiganten ble pålagt å kutte utslippene sine med 45 % innen 2030. Shell kan riktignok anke kjennelsen. Bjørn Erik spør om Roger legger vekt på slike nyheter.

Kan oljeselskapene bli den nye ”tobakken”, som de fleste store kapitalforvaltere har ekskludert, men som har gitt solid meravkastning i mange år, spør Bjørn Erik til slutt.

Sjekk ut forrige episode av #pengepodden: Nytt teknologifond fra Nordnet

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer