Gå til hovedinnhold

#pengepodden – God timing for Small Cap-aksjer og -fond?

Mindre selskaper, såkalte small cap selskaper, har gjennomgående gitt svakere avkastning enn store selskaper de siste årene. Hva er årsaken til det? Og kan vi forvente et comeback for små og mellomstore selskaper? Dette diskuterer Bjørn Erik og Mads i dagens episode.

Bjørn Erik viser til at globale indeksfond, som investerer i store selskaper, har gjort det betydelig bedre enn globale small cap indeksfond siste 1, 3, 5 og 10 årene. Han bruker KLP AksjeGlobal Indeks og KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks som eksempler. Se tabell under, tall per 14.02.24.

Mads forteller at også blant norske selskaper så har mindre selskaper gjort det dårligere enn store selskaper siste 10-12 årene, hvis man ser på avkastningen til OSESX Small Cap-indeksen vs. OSEBX Hovedindeksen.

Hva er årsakene til at Large Cap har gjort det så bra?

(fra 14:07) Det diskuteres to hovedårsaker til at Large cap selskaper har gjort det bedre enn det brede markedet de siste årene:

  1. Winner takes it all: De store tech-gigantene; Magnificent 7 – Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta, NVIDIA og Tesla – har gjort det fantastisk bra og steget voldsomt de siste årene. Før var det FAANG-aksjene. Årsaker som nevnes er nettverkseffekter, monopol-situasjon og prissetter og lite regulering fra myndigheter.Har skala- og stordriftsfordelene rett og slett blitt større de siste årene, spør Bjørn Erik.
  2. Massiv pengestrøm inn i passive indeksfond i en årrekke: Det presser opp prisene på de mest verdifulle selskapene. Mens det har vært netto salg av globale small cap fond i mange år.

Argumenter for at Small Cap skal overprestere fremover

(fra 28:09) Bjørn Erik refererer til Skagenfondenes nyttårskonferanse og et foredrag av Jonas Edholm, forvalter i Skagen Focus, som er et globalt Small Cap-verdifond (se opptak her). Jonas hadde mange gode verdsettelsesargumenter for hvorfor det er god timing for å kjøpe small cap fond.

Argumenter som diskuteres i podden er:

  1. Mean reversion: I dag har vi den største rabatten påglobal Small cap noensinne målt etter nøkkeltall som PE pg PB. Normalt skal small cap handles til høyere PE enn large cap, pga høyere vekstforventninger, men det er ikke tilfelle i dag.
  2. Større vekstpotensiale: Mindre selskaper har lavere markedsandeler, og dermed større rom for vekst. De er også generelt mer omstillingsdyktige, og kan tilpasse seg endringer i markedet raskere.
  3. Markedsklima: En ventet rentenedgang vil normalt favorisere small cap, siden small cap er mer avhengig av gjeldsfinansiering for å vokse. Det er også en større andel vekstselskaper i small cap segmentet, og vekstselskaper gagnes normalt mest av et rentefall.

Bjørn Erik konkluderer med at en godt diversifisert portefølje strengt tatt bør inneholde litt av alle børsnoterte globale aksjer, fordelt etter børsverdi. Dvs både DM og EM, hvor en nøytral fordeling er 90 % DM (Global indeks) og 10 % EM (EM indeks). Evt kjøp et All countries fond, som inneholder både DM og EM. I tillegg bør porteføljen inkludere både Large cap (globale indeksfond) og small cap (globale small cap indeksfond), også her er en nøytral fordeling ca 90 % large cap og 10 % small cap. Bjørn Erik nevner at Nordnet-kunder kan kjøpe en ETF som dekker hele dette universet (DM+EM både large cap og small cap): SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI). ETFen inneholder ca 9.000 selskaper i 45 land. ETFen er akkumulerende. Årlig forvaltningskostnad er 0,17 %, pluss kurtasje og valutaveksling ved kjøp og salg.

Nytt indeksfond: Nordnet Small Cap Sverige Indeks

(fra 45:07) På slutten nevnes en fondsnyhet: Nordnet Small Cap Sverige Indeks. Fondet investerer i 80 svenske små og mellomstore selskaper på Stockholmsbørsen. Kostnaden er 0,35 prosent.

Les mer om dette fondet her.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Abonner via Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Marius
Marius
19.02.2024 08:02

Hvordan kan Nordnet Sverige small cap-fondet være notert i NOK? Nordnet Sverige Indeks er jo ikke det…

Nils Einar B.
Nils Einar B.
16.02.2024 15:04

Noen misforståelser: – Et indeksfond kjøper ikke aksjer på vei opp, og selger ikke aksjer på vei ned. Dette ble korrigert, men greit å poengtere. – Et indeksfond er ikke en gratispassasjer. Indeksfond fungerer i et samspill med aktiv forvaltning. Skulle inn- eller utflyt til/fra indeksfond føre til feil priser, så er dette noe aktive forvaltere kan utnytte for å skape meravkastning og korrigere prising. – Det er ikke innflyt til/fra indeksfond som skaper feilprising eller bobler, det er tradingen som setter priser. Indeksfond trader minimalt, da hyppig trading er dyrt og i et indeksfond får du bare masse tracking… Les mer »