I denne episoden av #pengepodden har Bjørn Erik fått besøk av Philip Ripman, forvalter av fondet Storebrand Global Solutions og inntil nylig Storebrand Renewable Energy. Tema er driverne for fornybarsektoren, forskjellen på ulike fornybarfond samt om ESG bare er sprøyt.
Status og drivere i fornybarsektoren
(fra 5:20) Politiske beslutninger medfører store investeringer i fornybarsektoren og klimavennlige investeringer. Philip forteller om de sterkeste driverne for fornybarsektoren, blant annet Inflation Reduction Act i USA og European Green Deal i EU. Viktigheten av geopolitikk for sektoren diskuteres også.

Bjørn Erik spør om hvordan energimiksen i verden er i dag, og hvordan den vil se ut fremover. Fossile energikilder, olje, gass og kull, er dominerende i dag, men fornybar energi vokser.
Verden skal til netto nullutslipp (net zero) i løpet av noen tiår. Hvor realistisk er det, spør Bjørn Erik. Han lurer også på om fornybar energi er lønnsom uten subsidier i dag.
De diskuterer også om atom/kjernekraft, som i dag utgjør om lag 5 % av energimiksen, er en del av løsningen på klimaproblemet. Bjørn Erik forteller at Nordnet tilbyr flere ETFer som investerer i uran-produsenter, som f.eks. kanadiske Cameco.
Fire «norske» fornybarfond
(fra 25:47) Nordnets kunder er glade i fornybarfond. Blant de norskregistrerte fornybarfondene finnes 4 alternativer: Storebrand Renewable Energy, Handelsbanken Bærekraftig Energi, DNB Miljøinvest og Fondsfinans Fornybar Energi. Bjørn Erik går gjennom historisk avkastning og risiko for disse fondene. Se tabell under (per 15.4.23).

Når det gjelder risiko så måles det ofte ved standardavvik. Her har Storebrand høyest standardavvik (29 % siste år), Handelsbanken og DNB i midten (23 % siste år) og Fondsfinans lavest standardavvik (21 %). Til sammenligning har et globalt indeksfond som DNB Global Indeks 14 % standardavvik siste år.
Philip forteller kort om de 5 største posisjonene i fondet: Hyundai Energy Solutions Co, Xinyi Solar Holdings Ltd, Prysmian SpA, Samsung SDI Co Ltd og Vestas Wind Systems A/S. Fondet eier to norske selskaper: Cadeler og Scatec.
“ESG er ikke reinspikka sprøyt”
(fra 43:37) Philip kommenterer påstandene til Robin Wigglesworth, FT-redaktør, som gjestet #pengepodden i midten av mars.Robin sa i podden at han mener at mye av ESG-arbeidet er reinspikka sprøyt.
Philip nyanserer bildet av ESG. Han er enig i at det ikke er en fasit på hva som er et bærekraftig selskap, eller et ESG-selskap. ESG er et ungt fagfelt som er i sterk utvikling og som har noen voksesmerter.
Avslutningsvis diskuteres det om montering av solceller på Bjørn Eriks hustak i Asker er bærekraftig eller ikke.
Jeg er imponert av Philip Ripmans evne til å fremstille og forklare et problem klart og tydelig. Han unngår stadig vekk ja-nei svar til et spørsmål.
Mange takk.
Et viktig mål for risiko er P/E. Da fornybar falt kraftig for et par år siden, var det nettopp fond med høy P/E som falt mest. Men P/E fulgte ikke med flyttelasset fra gamle til nye Nordnet.
Bjørn Erik; jeg har spurt deg om dette flere ganger. Nå en gang til: Når kommer Nordnet med P/E for aksjefond?
Hei Einar. Takk for hyggelig tilbakemelding i forrige kommentar. Jeg har spilt inn ditt forslag om P/E-verdier på fond til tech-gjengen i Stockholm tidligere, og vil ta det med igjen. Det er som tidligere nevnt en avveining mellom for mye informasjon på sidene og hva som er nødvendig. Flere og flere bruker appen, og da er det viktig å ikke overlesse hver enkelt side med informasjon.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom