Gå til hovedinnhold

#pengepodden: Bør investorer frykte inflasjonsspøkelset?

Inflasjonsspøkelset skremmer aksjemarkedet, men er det grunn til å være bekymret? Og hvilke aktivaklasser gjør det best i perioder med høy inflasjon? Dette er temaet Roger og Bjørn Erik diskuterer i denne episoden av #pengepodden.

Intro

(fra 00:43) Inflasjonen i Norge, EU og USA har skutt fart etter coronakrisen, som følge av oppdemmet etterspørsel, flaskehalser i leveringskjeder og økte råvarepriser. Gutta diskuterer om inflasjonen synes å være forbigående, slik sentralbankene mener, eller om inflasjonen vil bite seg fast på et høyt nivå. I så fall kan det bli dårlige tider for aksjeinvestorer. For varig høy inflasjon er dårlig nytt for aksjer.

Roger mener dette er et spørsmål om tillit. Har befolkningen tillit til at sentralbankene i USA, EU og Norge har kontroll over inflasjonen og klarer å sikre finansiell stabilitet? Eller stoler vi ikke på sentralbankenes budskap?

Rentemarkedet er ikke så bekymret, om vi skal se på de lange rentene. I USA ligger ti års statsobligasjonsrente på 1,5-1,6 %, som er under inflasjonsmålet til FED. Og aksjemarkedene er på all-time-high-nivå, noe som heller ikke tyder på stor frykt for inflasjon, sier Bjørn Erik. Roger er enig, men påpeker at langrentene er lave dels på grunn av den massive pengetrykkingen.

Hvilke investeringer vil gjøre det bra i et høyinflasjonsscenario?

(fra 25:08) De lave rentene har gitt en spekulasjonsbølge. Alle aktivaklasser er høyt priset, både aksjer, obligasjoner og eiendom. Fallhøyden er stor – om vi skulle få høy inflasjon og høye renter.

Bjørn Erik viser til en undersøkelse fra analysesjef Pål Ringholm i Sparebank1 Markets, gjengitt i Finansavisen i juni. Ringholm har sett historisk realavkastningtil ulike investeringer basert på 8 perioder med høy inflasjon tilbake til 1930-tallet. Energi og råvarer topper listen. Aksjer og obligasjoner på bunn.

Faksimile: Finansavisen

Bjørn Erik forteller at Nordnets fondskunder nettokjøpte stort i aksjefondet Black Rock World Energy i oktober, et fond som investerer i globale “skitne” energiprodusenter som Shell, Chevron, Total. Dette fondet er opp 45 % hittil i år, mot Oslo Børs Hovedindeks på 23 %. Utfordringen er at det er lett å løpe etter trendene – ved å kjøpe gårsdagens vinnerfond.

Roger forteller om Merrill Lynch sin «investment clock», som er et bra rammeverk for å se sektorrotasjoner gjennom en økonomisk sykel.

Kilde: Merrill Lynch

Gutta er enige om at småsparere flest hovedsakelig bør investere sektornøytralt, og at det er vanskelig å time sektorrotasjoner og trendskifter. Men forsøk gjerne å time kjøp og salg og sektorrotasjoner med en mindre del av porteføljen din – det er veldig lærerikt å forsøke å slå markedet.

Sjekk ut tidligere episoder av #pengepodden

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer