Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Bør de lave rentene påvirke din investeringsstrategi?

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik fått besøk av finansprofessor på BI, Espen Henriksen. Tema er hvorfor vi har rekordlave renter nå, og om de lave rentene bør påvirke din og min investeringsstrategi.

F.v: Espen Henriksen, Bjørn Erik Sættem

Hva er årsaken til de lave rentene?

Rentenivået har vært fallende i flere tiår, både i Norge og i de fleste andre land, selv om de lange rentene har steget en del fra bunnivåene i fjor sommer. Bjørn Erik mener at den vanligste forklaringen til de lave rentene er at sentralbankene har satt ned rentene til 0 for å stimulere til økonomisk vekst, og at sentralbankene lenge har drevet med massiv pengetrykking. Espen mener derimot at den viktigste årsaken til de lave rentene er demografiske forhold. Det er flere eldre i befolkningen, og vi lever stadig lengre – noe som medfører at vi må spare mer til alderdommen. Det skaper et spareoverskudd som medfører lave renter.

Espen mener videre at effekten av de lave rentene er overvurdert, og at det er langt viktigere med strukturelle endringer i arbeidsmarkedet, stønadsordninger, utdannelsessystemet, konkurransepolitikken o.l. for å få opp den økonomiske veksten.

Lave renters innvirkning på investeringsstrategien

(fra 16:57) En konsekvens av de lave rentene er TINA-effekten – at det finnes få eller ingen alternativer til aksjer hvis man skal få realavkastning på pengene. Nullrenter gjør det dessuten vanskeligere å få pensjonen din til å vokse, siden rentedelen i porteføljen ikke kan forvente å gi positiv realavkastning.

Er de lave rentene er et argument for å øke aksjeandelen i pensjonssparingen, spør Bjørn Erik. «Nei» er Espens tydelige svar. Han viser til Mork-utvalgets rapport til oljefondet i 2016, hvor Espen satt i utvalget. Her var et av poengene at streben etter avkastning er fryktelig farlig. At avkastningsnivået er lavere, betyr ikke at man bør ta mer risiko. Det er oppskriften på finanskrise. Man må finne seg i at avkastningsforventningene har falt, mener Espen.

Espen og Bjørn Erik er enige i at man bør se på totalporteføljen for å beregne aksjeandel, og da bør pensjon fra folketrygden inkluderes. Dermed kan det være fornuftig å ha 100 % aksjeandel i jobb-pensjon og privat pensjonssparing.

Bør investorer erstatte rentepapirer med andre aktivaklasser som infrastruktur, gull, sølv, krypto, eksponering mot volatilitet etc, spør Bjørn Erik. Espen er skeptisk.

Indeksfond vs aktive fond

(fra 44:07) Bjørn Erik lurer på om Espen er enig med BI-kollega Richard Priestley, som i en årrekke har kritisert oljefondet for å tape penger – og ikke skape reell meravkastning, men i stedet høste velkjente risikopremier innenfor faktorforvaltning.

Sjekk ut forrige #pengepodden-episode: Hvordan bygge en god investeringsportefølje?

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
12.03.2021 13:28

Dessverre veldig dårlig lydkvalitet denne episoden.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.03.2021 16:12

Hei Ole. De siste 15 minuttene skjedde det noe med mikrofonen til Espen. Den første halvtimen skal det være meget god lyd, siden vi var i studio og hadde samtalen (og ikke på Zoom/Skype). Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom