Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Hvordan bygge en god investeringsportefølje?

I denne episoden av #pengepodden har Bjørn Erik og Mads besøk av Natalie Henriksen, hobbyinvestor – og til vanlig daglig leder i klesbutikken Kouture i Oslo. Tema er hvordan man bygger en portefølje og lager en fornuftig investeringsstrategi. Natalie går gjennom sin portefølje og Mads og Bjørn Erik kommer med spørsmål og tips.

Porteføljesammensetting

Natalie begynte med aksjer og fond for 2-3 år siden. Hun har allerede investert et par årslønner fordelt på 14 aksjer og 3 fond. Aksjene utgjør 2/3-deler av verdiene og fondene resten.

Siden oppstart av porteføljen har avkastningen vært i overkant av 100 %. Siste 12 måneder er avkastningen 37 %. Siste uken er avkastningen riktignok minus 6 %. Dette er veldig gode tall, og langt bedre enn Mads og Bjørn Erik sin avkastning i samme periode. Men Natalie har tatt høy risiko underveis, og fått betalt for det. I mars 2020 falt porteføljen med 30-40 %, det var tøft, men hun satt gjennom nedturen, forteller hun.

De to største postene er NEL og VOW, som utgjør ca 17 % hver. Begge aksjene har steget over 200 prosent siden kjøpstidspunktet. De tre neste på listen er Apple, Kahoot og Scatec.

Investeringsstrategi

(fra 11:26) Bjørn Erik stiller spørsmål om 14 aksjer er for mange i en portefølje.

Gevinstsikring diskuteres. Natalie spør om innspill til når hun bør selge en aksje. Både Bjørn Erik og Mads mener at gevinstsikring når en aksje har doblet seg, ved å for eksempel selge halvparten, kan være en god strategi.

Viktigheten av god risikohåndtering blir diskutert. De tre største aksjene i porteføljen til Natalie utgjør nesten 50 %. Grønne fornybaraksjer utgjør ca 40 %. Hun har også overvekt av teknologi, via aksjefondet DNB Teknologi. Dette medfører at risikoen, målt ved svingninger, er større enn en bred global portefølje. Gutta anbefaler henne å spre investeringene på noen flere bransjer for å redusere risikoen i porteføljen, for eksempel innenfor verdisektorer som bank og konsum.

Risikojustert avkastning og svingninger

(fra 35:20) Risikojustert avkastning diskuteres også. Porteføljerapporten til Natalie viser en sharpe ratio på 1,75 siste år. Det er veldig bra, og viser at hun har fått godt betalt for å ta risiko!

Svingningene i Natalies portefølje er større enn i et globalt aksjeindeksfond. Svingninger måles ved standardavvik / volatilitet, som i dette eksempelet er på 20 %. Er du komfortabel med så store svingninger, spør Bjørn Erik.

Natalie bruker teknisk analyse når hun vurderer å kjøpe et selskap, for å se om aksjen er i en positiv trend. Mads forklarer forskjellen på teknisk og fundamental analyse.

Natalies portefølje domineres av vekstaksjer, og disse kan få en knekk hvis de lange rentene skulle stige mye mer. Natalie spør om hvordan hun kan finne gode verdiaksjer, dersom hun skulle ta et mer ”safe bet”. Gutta tipser om at hun kan se på porteføljene til verdi-indekser og verdifond for å finne gode kandidater.

Hør også forrige episode av #pengepodden: Finn de beste investeringscasene i tidlig fase

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer