Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Anders Misund i EQT – slik jobber et PE-selskap

Bjørn Erik og Mads har besøk av Anders Misund, Partner og leder på Nordenkontoret til EQT, Europas nest største Private Equity-selskap.

Du får høre mer om EQT, PE-bransjen, investeringsstrategien til EQT, og om avkastning og risiko i PE-fond. Avslutningsvis får du høre om noen av investeringene EQT har gjort i Norge, blant annet XXL og Storebrand.

Bjørn Erik, Mads og Anders diskuterer børsfallet og spredningen av coronaviruset, samt hvordan dette påvirker EQTs forretningsplaner. Korreksjonen gir nye investeringsmuligheter i form av billigere selskaper. Samtidig blir det vanskeligere å børsnotere selskaper som man vil ut av, svarer Anders.

Lytt til episoden.

Investeringsstrategien til EQT

(fra 09:55) Anders forteller at EQT er utelukkende en vekstinvestor. Når det gjelder sektorer er EQT fokusert innen Helse, teknologi, tjenestenæring og industriell teknologi.

Eierandel, finansieringsmodeller og gjeldsgrad diskuteres også. Aktivt eierskap er viktig for en PE-investor. EQT kjøper som regel en kontrollerende andel i selskapene, og setter inn sine folk i styret, forteller han videre.

Avkastning og risiko i PE-fond

(fra 20:53) Småsparere har liten tilgang til PE-fond, siden de er forbeholdt institusjonelle investorer pga høye minsteinnskudd og lav likviditet. Bjørn Erik lurer på hvor mye penger man må ha for å bli kunde. Hør hva Anders svarer til dette.

Anders forteller at deres PE-fond har slått relevante aksjemarkedsindekser i de fleste tidsperioder siden 1994. Bjørn Erik understreker at likviditetspremien bør være større i et PE-fond enn et aksjefond, siden investorer ikke kan selge når de måtte ønske.

Du får også høre hva gjengen i studio mener om at det burde åpnes for at Oljefondet skal kunne investere i PE-fond også.

Tjente 5 milliarder på investeringen i XXL – og hva skal EQT med Storebrand?

(fra 38:43) Det mest kjente oppkjøpet EQT har gjort i Norge er kanskje XXL. Et av fondene deres kjøpte 65 prosent av XXL i 2010. Etter fem år ble XXL børsnotert. EQTs fondskunder tjente rundt 5 mrd kr på salget. Anders forteller om hvordan EQT klarte å skape så store verdier i selskapet.

Mads, alias «XXL-dødaren», snakker om hvorfor han har vært så negativ til XXL i halvannet år. Bjørn Erik lurer på om EQT kan ta XXL av børs igjen nå og restrukturert det på nytt. Hør hva Anders svarer.

I januar kjøpte et av EQTs fond en eierandel på 2,5 prosent av aksjene i Storebrand. Det er en atypisk investering for et PE-fond å kjøpe en liten eierandel i et børsnotert selskap. Hør hvorfor EQT gjorde denne investeringen.

Hør forrige episode av #pengepodden: Pizza Grandiosa & Korreksjoner

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer