Gå til hovedinnhold

Pengene dine vokser ikke i banken

Det er mer risikabelt å sette penger i banken enn det er å investere i aksjefond når sparehorisonten er lang, mener spareøkonomen vår. Men noen ganger er banksparing likevel å foretrekke.

Ifølge SSB har norske husholdninger over 1 200 milliarder kroner i banksparing. Og innskuddene øker hvert år, tross rekordlave renter. Til sammenligning har vi bare 220 milliarder kroner plassert i ulike fond og ca. 100 milliarder i enkeltaksjer, ifølge VFF og  AksjeNorge.

– Dette mener jeg er nordmenns største sparefeil. Her går norske sparere glipp av mye langsiktig verdistigning på sparepengene sine. Med en forventning om ca. to prosent rente i banken og ca. seks prosent langsiktig avkastning i aksjefond, er forskjellen fire prosent hvert år. Det kan høres lite ut for enkelte, men på lang sikt kan det bety hundretusener hvis beløpene er betydelige, forteller Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Advarer mot banksparing for lange penger

– Jeg advarer selvsagt ikke mot banksparing når det gjelder sikkerheten for pengene. Det jeg advarer mot er å ha pengene i banken i mange år, presiserer han.

– Mange lar sparepengene sine stå på bankkonto fordi det er trygt. Men trygt er ikke nødvendigvis smart. Jeg vil faktisk hevde at det er mer risikabelt å sette penger i banken enn det er å sette de i aksjefond når man har lang sparehorisont, sier spareøkonomen.

Sættem begrunner dette med at pengene i banken blir litt mindre verdt hvert år, siden prisstigningen og skatten på renteinntekter spiser opp mer enn renteinntektene. Med utsikter til fortsatt lave renter, dog svakt stigende, vil det neppe være god butikk med banksparing på mange år. Skal du opprettholde og helst øke kjøpekraften på sparepengene dine på lang sikt, må du ta en viss risiko med pengene. Det mest nærliggende er sparing i aksjer eller aksjefond, mener han.

Ikke tøm bankkontoen helt

Banksparing er fint til sitt bruk: Som kortsiktig sparing og back-up for uforutsette utgifter.

– Forsøk å ha en til to månedslønner i banken til enhver tid, for å betale løpende utgifter og for å ha en reserve mot uforutsette utgifter. Resten bør du plassere i fond eller aksjer som passer din risikoprofil, sier spareøkonomen.

Han legger til at banksparing også egner seg for sparemål som skal realiseres innen ett års tid, som ferie. Da er det viktig at ikke pengene faller mye i verdi, og pengene taper seg marginalt i banken på så kort tid.

Bankkonto eller fond?
Velg bank Velg fond
– når du skal bygge deg en reserve til uforutsette utgifter

– når du skal spare til ferie, ny bil eller noe annet du skal kjøpe i nær fremtid

– hvis du er under 35, sparer til bolig og har skattepliktig inntekt (BSU)

– når du skal spare over lengre tid (minst ett års horisont)

– når du sparer til pensjon

– hvis du sparer langsiktig til andre, eksempel barn eller barnebarn

Les også disse innleggene fra vår spareøkonom:

Dropp avdragene, sett pengene i akjsefond

100 % aksjer til du dør

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer