På tide med en ny kikk på gull?

Det nye gullet

Har du overlevd siste ukene i markedet? Ble siste ukene gull for deg? Gratulerer! Ble utviklingen i din egen portefølje svakere enn du helst skulle ønsket? Om du ønsker porteføljen kunne vært håndtert annerledes sett i etterkant er nå en gylden anledning til å vurdere din egen risikohåndtering. Det finnes mange ulike måter å håndtere risiko på, stoploss er den enkleste tilnærmingen. Mer om det siden.

Apropos gylden eller snarere gyldent, du har kanskje lest litt om gull og gullaksjer siste ukene?

Selv enkelte norske medier har fanget opp «BANG» aksjene slik Jesse Felder kaller Barrick, Agnico, Newmont og Goldcorp. Gullaksjer er billig målt på ulike parametere ifølge Felder og det ser ut som han har rett. Bruker man lenger historikk for P/B og dividende i Newmont kan du bedømme selv.

I januar og februar var det et lite blaff i gullaksjer da gullprisen yppet seg over $1360, det varte ikke lenge. Enda  i det tidsrommet imploderte volatilitets ETF’ene, det kunne vært den perfekte stormen som trigget oppgang i det gyldne metallet, men den gang ei. Kanskje nå er den perfekte stormen med knall og fall rundt i hele verden? Gullprisen bør ideelt holde stand over der oppgangen begynte sist torsdag, ellers er oddsen stor for at oppgangen kun var et blaff også denne gang.

Jesse Felder tar fram flere av de mest likvide, jeg har for ordens skyld lagt ved en graf av Newmont og Agnico Eagle da langsiktig data om utbytte yield, P/B osv er lett tilgjengelig. P/B ser da ikke håpløst ut i begge tilfellene, den er faktisk lavere enn da bullmarkedet begynte tidlig 2000 tallet og litt høyere enn bunnen siste 10 år. Om vi derimot søker opp de med høyest relativt styrke relativt mot referanse indeks er det andre, mer ukjente navn som dukker opp. De største vinnerne er sjeldent hverdags navn, kanskje verdt å grave nærmere?

Newmont Mining
Agnico Eagle

Over er Gold Miners index vs Nasdaq Comp, nederste del viser utvikling i XAU relativt mot Nasdaq. Ser vi i begynnelsen av året var den relative styrken moderat, altså at sektoren holdt følge med det brede markedet både opp og ned. Siste ukene derimot er tendensen det motsatte, altså at gullaksjer styrker seg både absolutt og relativt mot Nasdaq Composite. Dette kan altså tolkes som bullish, hvorvidt det vedvarer gjenstår å se.

Over er Kirkland Lake Gold absolutt og relativt mot Gold miners Index.

Seabridge Gold

Det er altså litt som skjer innenfor gullaksjer. Som langsiktig investering over mange år viser Newmont m.fl seg som svake investeringer, derimot innenfor bestemte perioder kan de være fenomenale.

Førstkommende onsdag holder jeg et lunsj webinar, der tar jeg opp dagsaktuelle elementer i markedet og også noe om ulike tilnærminger om stoploss. Følg med på Twitterfeeden min så holder du deg oppdatert.

Kilder:

https://thefelderreport.com/2018/05/03/bang-why-the-gold-miners-could-soon-make-fang-look-tame/

www.gurufocus.com

Lykke til i markedet!

Hilsen

Alex

Til sist en «disclaimer»: Ingen av mine innlegg må tolkes som en anbefaling for å verken kjøpe eller selge noe i finansmarkedet. Du som leser anbefales fullt og helt å eie beslutningsprosessen ved å komme til egne beslutninger og må ta ansvar for egne investeringer. Således bør heller ikke noen av mine innlegg betraktes som noe annet enn nettopp ytringer, ikke anbefalinger verken indirekte eller direkte. Håper det var til hjelp, det er mange momenter å avdekke innen trading.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer