Gå til hovedinnhold

Oslo Børs: Nedgang i vente. Historisk oljepriskollaps skaper overskrifter. Shippingselskaper i vinden

Historiske oljepriskollaps (se vår oljekommentar nedenfor) preget de amerikanske børsene i går. I tillegg ble det sluppet nye svake kvartalstall fra ulike selskaper, deriblant IBM

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -1,3%, eller innenfor intervallet [-1,6, -1,1]%. Shippingselskaper i fokus (økt lagring av olje til havs), samt Nordic Semiconductor og Axactor (resultatfremleggelse)

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte mandag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -1,8 prosent i snitt mandag.

Historiske oljepriskollaps (se vår oljekommentar nedenfor) preget de amerikanske børsene i går. I tillegg ble det sluppet nye svake kvartalstall fra ulike selskaper, deriblant IBM. Fellestrekkene for “alle” markedsbevegelsene er COIVID-19 situasjonen. Viruset som har nådd alle verdens hjørner er langt fra bekjempet, dog mye peker på at smittetoppen er nådd de fleste steder, også i USA. Mao. det er naturlig å anta at stemningen i finansmarkedene, samt blant folk flest vil bedres i tiden som kommer.

De asiatiske børsene, målt gjennom S&P Asia 50 indeksen, endte ned -2,4 prosent i natt.

Investorene i Asia fortsatte der de amerikanske slapp mandag kveld. COVID-19 situasjonen preget, naturlig nok, nyhetsbildet også i dag. Rykter om at Nord-Koreas leder, Kim Jong Un skal være i fare etter en operasjon skapte også overskrifter i Asia i natt. Det var i en CNN artikkel at dette først ble omtalt.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 25,4 dollar per fat, ned -4,4 prosent fra mandagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund, i 10,48, mens 30-års renten i USA ligger på 1,2 prosent.

Den amerikanske lettoljen (mai kontrakten, hvis løper ut i dag) falt under null i går for først gang i historien. Når det er sagt, den historieke priskollapsen er misvisende gitt at denne skyldes teknikaliteter mer enn noe annet. Juni kontrakten, som i dag blir den den “riktige” prisen står i 21 dollar.

Uansett, de rådende markedsforholdene (fravær av etterspørsel og mangel på lagerkapasitet) gjør at “spot” prisen blir betydelig lavere enn prisene lenger frem i tid. Dette fenomen kalles contango og er spesielt fordelaktig for selskaper som frakter olje til havs (f.eks. Frontline). Dvs. ulike aktører kan/vil utnytte denne muligheten til å tjene “sikre” penger ved å kjøpe olje til lav pris i dag for så å snu seg om å selge denne til en høyere pris frem i tid. I mellomtiden derimot, må samme aktør leie et tankskip for å lagre denne frem til levering skal finne sted. Disse prosessene gjør at skipsratene stiger /holder seg ekstremt høye.

Ny episode av #Markedspuls ute. Lær mer om Activision Blizzard og gaminginsdustrien!

Mads og Roger ser spesifikt på Activision Blizzard som investeringscase

Slik gikk det på Oslo Børs i går

Kommentar: Resultatvarsel fra Mowi preget Oslo Børs mandag

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

[mailpoet_form id=”2″]

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer