Gå til hovedinnhold

Optimismen tilbake, high yield-rentefond på kjøpstoppen

Verdens børser steg kraftig i januar, etter et betydelig fall i 2022. Våre kunder nettokjøpte både aksjefond og rentefond i årets første måned.  De tre mest kjøpte fondene var high yield-rentefond, som nå gir en løpende avkastning på rundt 10 prosent.

I januar nettokjøpte Nordnets kunder aksjefond for 100 millioner kroner. Nettokjøpet av rentefond var på 250 millioner, mens kombinasjonsfond ble nettokjøpt for 6 millioner.

Totalt kjøpte Nordnets kunder fondsandeler for 1.372 millioner og solgte for 1.016 millioner, noe som gir et nettokjøp på 356 millioner i januar.

Verdensindeksen opp 7 prosent i januar

Stemningen snur fort i aksjemarkedet. Verdensindeksen falt hele 18 prosent gjennom 2022 målt i dollar (minus 9 prosent i norske kroner). I januar steg verdensindeksen med 7 prosent. Både  børsene i Euro-området, Emerging Markets og USA steg betydelig. Mindre inflasjonsfrykt, fallende langrenter og et nytt år trekkes frem som årsaker til børsoppgangen.

Her hjemme var Oslo Børs tilnærmet uendret i januar, dels på grunn av at tungvekteren Equinor falt 15 prosent.

High Yield-rentefond på topp

De tre mest kjøpte fondene i januar var Alfred Berg Nordic High Yield, Sissener Corporate Bond og Fondsfinans High Yield. Disse tre fondene har gitt en avkastning på mellom 4 og 9 prosent siste året, noe som er bedre enn de fleste aksjefond og bedre enn snittet for high yield-kategorien.

Den løpende renten i de fleste norske og nordiske high yield-rentefond er nå på 9-10 prosent. Det oppleves attraktivt. I tillegg har nok den siste skatteendringen fra regjeringen en viss effekt, ved at skatt på aksjegevinster har økt enda mer, mens rentebeskatningen har ligget på stedet hvil i flere år.

Merk at den løpende (effektive) renten i et rentefond ikke er en garantert rente, men et teoretisk uttrykk for en framtidig mulig avkastning basert på løpende avkastning på obligasjonene i fondenes porteføljer akkurat nå. Endringer i rentenivå og ikke minst kredittpåslag og eventuelle tap vil gjøre at faktisk avkastning vil avvike fra dette tallet.

High yield-rentefond har en risiko og forventet avkastning som ligger mellom trygge likviditetsfond og aksjefond. I mars 2020 falt for eksempel high yield-rentefondene med 20 prosent på en måned. 6 til 12 måneder senere var riktignok kursene tilbake på tidligere toppnivå igjen. 

PS: Den løpende renten i de ulike rentefondene, også kalt effektiv rente eller yield, finnes ikke på Morningstar eller på Nordnet.no, kun i fondets månedsrapporter. Søk på fondets navn og “månedsrapport” på Google og se etter effektiv rente/ yield / løpende avkastning i den siste månedsrapporten.

Norske og tyrkiske aksjefond selges

3 av de 10 mest solgte fondene i januar var aksjefond som investerer på Oslo Børs.

Et annet aksjefond på salgstoppen var HSBC GIF Turkey Equity, som investerer i tyrkiske aksjer.

Dette Tyrkia-fondet ga vanvittige 160 prosent avkastning i 2022, og en del kunder kjøpte derfor dette fondet i løpet av fjoråret. Børsen i Istanbul hadde et fantastisk fjorår, tross at Tyrkia sliter med en inflasjon på 60-70-80 prosent. En av årsakene til børsoppgangen i Tyrkia i fjor er at tyrkere har kjøpt mye aksjer for å bevare kjøpekraften når inflasjonen løper løpsk. Det har presset aksjekursene opp. I januar falt dette fondet med 6 prosent, og en del kunder vil nok sikre gevinst.

Slike spisse land-fond kun bør være krydder i en diversifisert fondsportefølje. Den langsiktige avkastningen på tyrkiske aksjer, som tilhører Emerging Markets-regionen, har vært meget svak. MSCIs Tyrkia indeks har en negativ annualisert avkastning på 1-2 prosent siste 5 og siste 10 årene.  

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I JANUAR:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I JANUAR:
ALFRED BERG NORDIC HIGH YIELDNORDNET INDEKSFOND NORGE
SISSENER CORPORATE BOND FUNDHSBC GIF TURKEY EQUITY
FONDSFINANS HIGH YIELDBGF WORLD ENERGY
NORDNET INDEKSFOND GLOBALÖHMAN GLOBAL GROWTH
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS PODIN LIKVIDITET
ODIN EIENDOMHEIMDAL HØYRENTE
NORDEA STABILE AKSJER GLOBAL ETISKALFRED BERG GAMBAK
HOLBERG KREDITTKLP AKSJE FREMVOKSENDE MARKEDER INDEKS
NORDNET INDEKSFOND EUROPASTOREBRAND VERDI
HOLBERG LIKVIDITETDNB LOW VOLATILITY EQUITIES

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Nils
Nils
05.02.2023 17:53

Fint å se endel rentefond på kjøpstoppen, bare synd at retailkundene velger de dyreste fondene

Marius
Marius
Svar på  Nils
13.02.2023 09:13

Finnes det high yield-rentefond med lave kostnader?